Här är de senaste buden från Regeringen gällande stöd och tillfälliga regeländringar som syftar till att underlätta för krisdrabbade företag.

Regeringen har den senaste tiden presenterat flera olika åtgärder med förhoppningen att dämpa de ekonomiska konsekvenserna följt av coronavirusets globala härjning. Åtgärderna har vidtagits i syfte om att försäkra möjligheten till ekonomisk trygghet för såväl företagare som för de som blir arbetslösa som en direkt konsekvens av virusspridningen. Förslagen uppdateras kontinuerligt och målet är att förbättra chansen till ekonomisk återhämtning.

- Vad gäller för enskild firma och olika bolagsformer?

Här har vi sammanfattat regeringens stödåtgärder och hur de skiljer sig åt med hänsyn till enskilda firmor/näringsidkare, delägare i handelsbolag samt aktiebolag.

OBS! Sista dagen att deklarera inkomstdeklaration 1 till Skatteverket 4 maj*, skatteåterbäring i juni. Gäller för enskild firma och delägare i handelsbolag där bilagorna NE respektive N3A lämnas i samband med deklarationen. Bilagorna kan lämnas in digitalt genom Skatteverkets e-tjänst ”Filöverföring” som SRU-fil.

Efter många förslag och ändringar kring vilka som ska omfattas av stödet verkar regeringen till slut valt att även inkludera enskilda näringsidkare i många av stödåtgärderna. Detta är synnerligen välkomnade då val av bolagsform inte bör skapa ojämn trygghet.

*Hinner du inte deklarera i tid?

Skatteverket kommer inte att ta ut en förseningsavgift för deklaration eller periodiska sammanställning som inkommer senast en månad efter sista inlämningsdatumet. Detta gäller för deklarationsdatum mellan 12 mars och 30 april.

Vad beträffar inkomstdeklaration 1, kan alla som behöver mer tid för att lämna in sin deklaration få anstånd fram till 1 juni. Ansökan kan göras av dig eller anhörig. Detta gör du enklast själv genom att logga in på Skatteverkets hemsida, ”Mina sidor” under ”Skatter och deklarationer”. Alternativt kan man ringa direkt till Skatteverket på telefon 0771-567 567.

Regeringens stöd:

1. Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter

  • Vilka gäller det? Enskild firma, delägare i handelsbolag samt aktiebolag.
  • Hur skiljer de sig åt? Arbetsgivaravgiftens motsvarighet för enskild firma kallas egenavgift.

För egenavgifterna gäller sänkningen endast upp till överskott på 100 000 kr för hela 2020, överskjutande belopp inkluderar vanliga procentsatser (28,97%).      

  • Har du redan skickat in arbetsgivardeklarationen? Inga problem, skicka in den igen för att få sänkningen.


2. Korttidsarbete / Korttidspermittering

  • Vilka gäller det? Alla arbetsgivare utom (ensamföretagare) enskild firma, enligt Tillväxtverkets tolkning av förslaget. Emellertid kan anställda inom den enskilda firman sannolikt även komma att omfattas av stödet.
  • Hur skiljer de sig åt? Tidigare har inte arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj varit stödberättigade, dock har Riksdagen beslutat att även familjemedlemmar ska omfattas under 2020.

För enskild firma får dock inte dennes familj ta del av stödet.      

  • När infaller stödmånaderna? Från 16 mars, preliminärt fram till 31 december 2020. 


3. Kompensation för sjuklönekostnader genom Försäkringskassan

  • Vilka gäller det? Alla arbetsgivare får ersättning för samtliga sjuklönekostnader under april och maj.
  • Hur skiljer de sig åt? För egen sjukskrivning av egenföretagare som har F-skattsedel utbetalas ersättningen i form av en schabloniserad sjukpenning.
  • Hur får man ersättning? Redovisa utbetald sjuklön i arbetsgivardeklarationen, därefter skickar Skatteverket uppgifterna vidare till Försäkringskassan som betalar ut ersättningen.


4. Avsättning till periodiseringsfond

  • Vilka gäller det? Enskild firma, delägare i handelsbolag samt aktiebolag.
  • Hur skiljer de sig åt? Enskild firma har den fördelaktiga möjligheten att kunna avsätta 100% av vinsten (max 1 miljon) för 2019 till periodiseringsfond, tidigare procentsats låg på 30%.

OBS! Notera att resultatet för enskild firma utgör den pensionsgrundande inkomsten och alltså kommer att påverkas med motsvarande minskning.

Aktiebolag samma regler som vanligt, alltså att endast 25% av överskottet får dras av.

  • När ska avsättningen återföras? Senast i deklarationen 2026 ska avsättningen återföras.


5. Vilande verksamhet med möjlighet till a-kassa

  • Vilka gäller det? Enskild firma.
  • Hur gör jag för att få a-kassa? Har ni inte gått med i a-kassa, kan ni göra det nu och få a-kassa 3 månader senare vid arbetslöshet.
  • Hur ligger det till med minst 5 års vila? Riksdagen beslutade nyligen att under 2020 undanta regeln om att företag endast får vara vilande en gång per 5 år. 

OBS! Alla a-kassor har villkor för rätten till ersättning. Därför är det viktigt att beakta villkoren som kan kräva att du skiljs från verksamheten till fullo.

Värt att känna till:

Skatteverket har meddelat att de inte tänker lämna några skulder till Kronofogden för denna månad. Alltså kommer betalningskrav som skulle betalats senast den 26 mars skjutas fram till 27 april. Anledningen är främst att Skatteverket, liksom många andra myndigheter överbelastats och hinner inte hantera alla ansökningar om anstånd med skatter och avgifter.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.