Har du sett vad Stefan Holm håller på med precis innan han tar sats och hoppar höjdhopp på tävling? Har du sett hur han gång på gång drar händerna genom håret och över ansiktet, och emellanåt rycker i sitt linne? Du kanske har sett Carolina Klüft när hon ska hoppa längdhopp.

Har du tänkt på hur hon roterar med armarna, klappar sig på låren, knyter sin näve och ryter? Varför håller de på med sådana underliga ritualer? Är de skrockfulla? Har de tvångstankar?

Det vet vi ingenting om, men högst sannolikt har de lagt en hel del tid på förberedande mental träning. I så fall utför de sina ritualer för att dessa får dem att träda in i tillstånd där de presterar maximalt. Siktar man på att vinna och slå världsrekord behöver man vara i ett sådant tillstånd.

Alla pumpas vi upp eller ner, omedvetet

Har du någon gång varit med om att till exempel en film, en låt på radion eller en speciell doft har väckt upp minnen och känslor i dig?
 
En gång i september testade jag att samtidigt dricka julglögg, äta pepparkakor, blunda och lyssna på White Christmas med Bing Crosby. Jag kom direkt i julstämning! Oavsett om det är jul nu eller inte kan du säkert också med enkla medel försätta dig själv i julstämning, om du vill.
 
I sitt klassiska experiment fick Pavlov sina hundar att dregla bara genom att han ringde i en ringklocka, för att hundarna associerade ringklockan med mat. På samma sätt associerar vi alla omedvetet alla möjliga sinnesintryck med olika tidigare positiva eller negativa minnen. Dessa associationer påverkar hur vi känner oss – vårt humör. Ditt humör påverkar i sin tur vad du klarar av att åstadkomma.

Hur du pumpar upp dig, medvetet

Kommer du ihåg Knut från förra artikeln (Tema självförtroende: Tror du på dig själv?)? Knut pumpade omedvetet ner sig varenda gång det var löpartävlig genom sina negativa associationer till tidigare misslyckanden. Därför blev han alltid besegrad av sin ständige motståndare Viktor.
 
Tror du Stefan Holm någonsin hade vunnit några höjdhoppstävlingar om han hade hållit på som Knut? Knut visste ingenting om mental träning, men det gör Stefan. Istället för att ringa i en ringklocka rycker Stefan i sitt linne. Stefan har med största sannolikhet visualiserat sina perfekta höjdhopp många gånger och samtidigt ryckt i sitt linne. Denna association som han har skapat mellan sitt tillstånd av maximal prestation och ryck i linnet kallas inom mental träning för ”ankare” eller ”trigger”. Allting som ger dig någon form av unikt sinnesintryck kan du använda som ankare. Vad sägs om att medvetet skapa en association till ett positivt tillstånd, som du vill vara i när du till exempel ska åstadkomma något speciellt? Det är enkelt.
 
Du kan göra det genom att visualisera och tänka på minnen från när du har befunnit dig i ditt önskade tillstånd, samtidigt som du utför ditt ankare. Genom att utföra visualiseringen tillsammans med ankaret flera gånger återförstärker du kraften i associationen, så att du känner de positiva känslorna mer och mer tydligt för varje gång. Det är så du tankar ditt ankare – det är så du pumpar upp dig.
 
Har du någon gång helt spontant ropat ”Ja!”, ”Yes!”, ”Där satt den!” eller liknande, samtidigt som du knutit näven eller kanske slängt upp armarna i vädret? Då har du också pumpat upp dig. För då har du associerat det ropet och den gesten som du utförde till det oövervinneliga, positiva tillstånd som du just då befann dig i.

Hur du utnyttjar din uppumpade kraft

Stefan, Carolina och deras gelikar utnyttjar kraften i sina ankare när de behöver den – när de ska tävla. Genom att utföra sina ankare kommer de i kontakt med rätt känsla i kroppen så att de kan få kroppen och tanken att göra det som de önskar. Så, när du har tankat ditt ankare, testa då att utföra det vid något tillfälle då du behöver vara i toppform men inte känner dig så väl till mods, och lägg märke till vad som händer med dig.

Uppdrag

Gör detta nu:

  1. Bestäm vad du ska använda ett ankare till och vilket tillstånd du vill uppnå med det;
  2. Välj ett för dig unikt ankare, t.ex. en rörelse som känns och/eller något du säger;
  3. Tänk på minnen när du har varit i tillståndet och utför ankaret (som i artikeln Här får du en extra motivationskick). Gör detta så fort du får chansen:
  4. Passa på att tanka ankaret närhelst du befinner dig i ditt önskade tillstånd;
  5. Utnyttja ditt ankare när du behöver det,

Vad kommer härefter?

Detta var den sista artikeln i den här artikelserien. Jag hoppas att du har haft glädje av artiklarna. Lämna gärna en kommentar nedan och berätta vad du tycker.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.