Innan mötet
När du blir inbjuden på mingel eller någon form av nätverkande fråga dig själv: – Vad är syftet med detta för mig? Varför ska jag gå? Vad vill jag ha ut av det? Det är lätt att gå på alla möjliga träffar som faktiskt inte ger något alls. Välj med omsorg.
Ta reda på så mycket du kan om vilka som kommer att vara där. Du kommer förmodligen inte ha tid att prata med alla. Vem vill du träffa? Vems kontakter vill du lära känna? Du kan kolla på LinkedIn, Facebook och fråga personen som bjöd in dig. Det lönar sig att lägga lite tid på det här.
Nästa steg är att borsta av ”hisspresentationen”. Hisspresentationen är 45-60 sekunder lång dvs. så lång tid det tar att åka hiss mellan två våningar. När du minglar vill du vara kort och koncis med vad du gör och vem du är. Fundera på hur du vill framstå.
Har jag 15-20 sekunder säger jag:
- Hej, jag heter Birgitta Sjöstrand och driver ett coaching och utbildningsföretag som heter Inre Styrka, NLP & Ledarskap. Vi håller kurser i bl.a. presentationsteknik, kommunikation och ledarskap. Vi hjälper chefer och andra att hitta sin Inre Styrka.
Vad kan du säga? Öva på det! Är du inbjuden på ett BNI möte får du t.ex. 30-60 sekunder att presentera dig för hela gruppen, ha ett specifikt erbjudande eller sök en specifik person, helst med namnet på personen, titel och företag, då blir det lättare att hjälpa dig med kontakter. BNI praktiserar ”Givers Gain” ge så får du tillbaka. Ingen bara får, allt börjar med att ge själv.
Fundera ett tag på hur du kan bidra till andra. Har du bra kontakter?
Ta med visitkort, penna och kalender till mötet.
Under mötet
Kom i god tid. Om du känner dig osäker kan du börja med att förflytta dig utmed kanterna, praktisera din hisspresentation, lyssna på andras, byt visitkort. När du tar kontakt med andra, använd ett stadigt handslag, titta i ögonen, stirra inte, le, var intresserad av vad den andra säger. De flesta människor är mest intresserade av att prata om sig själva. Kom ihåg att du har två öron och bara en mun.
Ett tips är att skriva på visitkorten när du träffat personen och vad ni pratat om så att du kan följa upp veckan därpå. Leta reda på personen du vill träffa. Det är lätt att fastna med en person, ett tips är att aldrig ställa fötterna så att de pekar rakt mot personen du pratar med, då låser du den personen och det blir mindre lätt att mingla vidare. Stå alltid med fötterna i 45 graders vinkel så att det är en öppen sida att bjuda in någon annan i konversationen. Ingen förväntar sig att stå och prata med en och samma person hela tiden, för att bryta säg t.ex., - Det var trevligt att träffas, nu minglar vi vidare.
Använd din kalender att boka in möten under den kommande veckan.
Efter mötet
Tacka personen som bjöd in dig. Kan du hjälpa denne på något sätt? Utvärdera vad du fick ut av mötet. Vad gav det dig? Vilka nya kontakter fick du?
Sortera dina visitkort. Läs gärna Pelle Mårtensons artikel här på sidan: Bli ett nätverksproffs – så hanterar du alla visitkort.
Följ upp intressanta kontakter följande vecka. Har du skrivit datum, mötesplats och en mening om vad ni pratade om är det lättare att ta kontakt igen. Kan du bidra med att någon annan får tag i en av dina kontakter. Kontakta alltid din kontakt först och kolla att det är ok att någon tar kontakt med denne.
Visst är det kul att nätverka och mingla, lycka till!