I den här artikeln fördjupar vi oss i de senaste trenderna inom översättningsbranschen för 2023. Och du får en försmak av hur dessa förändringar kan påverka din affärsverksamhet till det bättre.

Följ med oss på ett spännande äventyr i översättningens värld!

Låt oss börja.

Framväxten av neural maskinöversättning (NMT)

Neural Machine Translation, NMT, är en innovativ teknik som använder neurala nätverk för att översätta text från ett språk till ett annat. NMT har helt revolutionerat översättningen genom att erbjuda snabbare och mer exakta resultat jämfört med mer traditionella översättningstekniker. Och enligt MarketsandMarkets forskning förväntas den globala marknaden för maskinöversättning växa från 983 miljoner USD år 2020 till 1,5 miljarder USD år 2025. Det är ingen liten ökning och visar bara hur viktigt det är med sömlös kommunikation på många språk.

NMT använder hela meningar istället för att översätta ord för ord. Detta ger mer naturliga och kontextuellt korrekta översättningar, vilket drastiskt minskar tidsåtgången och kostnaderna för företag som letar efter bra översättningstjänster. Även om NMT kan förbättra översättningskvaliteten spelar mänskliga översättare fortfarande en viktig roll. Framför allt när det gäller att granska och redigera översättningarna för att säkerställa att de alltid är korrekta och kulturellt anpassade. 

Integrering av artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML)

Nu är du förmodligen medveten om hur många enorma förändringar AI har gjort för en mängd olika företag, branscher och processer under de senaste månaderna. Översättningstjänster är inget undantag. AI- och ML-integration har gjort översättningstjänster och -verktyg mycket överlägsna och dramatiskt ökat både kvalitet och effektivitet. Men hur kommer det sig? 

AI-drivna översättningsverktyg kan lära sig och anpassa sig till språkliga mönster och nyanser över tid för allt mer exakta översättningar. Dessutom har de förmågan att analysera stora mängder data för att identifiera vanliga översättningsfel och till och med föreslå korrigeringar där det behövs.

Genom att integrera AI/ML i översättningstjänster kan företag spara dyrbar tid och kostsamma resurser genom att automatisera repetitiva uppgifter. Och allt detta samtidigt som översättningskvaliteten förbättras. Något som är ovärderligt när man startar ett eget företag.

Ökad efterfrågan på specialiserade översättningslösningar

I takt med att den globala marknaden expanderar och blir mer sammanlänkad än någonsin har efterfrågan på specialiserade översättningstjänster som juridiska, medicinska och tekniska blivit allt större. Inom dessa områden används ofta komplex terminologi, vilket innebär att det krävs mycket erfaren personal för att garantera noggrannhet och efterlevnad av en mängd olika branschstandarder.

Företag som rör sig inom dessa specialiserade områden bör anlita professionella översättningstjänster. Den branschspecifika expertisen säkerställer noggrannhet i varje steg. Och de kommer att kunna uppfylla rigorösa efterlevnadskrav som AI- eller ML-modeller kan ha svårt att klara av.

Effekterna av distansarbete

Covid-19-pandemin ökade distansarbetet inom nästan alla branscher du kan tänka dig. Och denna trend ser ut att fortsätta i framtiden. Med distansarbetslösningar kan företag lättare utnyttja en global talangpool samtidigt som översättare får flexibilitet när de arbetar från vilken plats som helst.

ProZ.com genomförde en studie som visade att 72% av översättarna och tolkarna rapporterade att de arbetade på distans under 2020, jämfört med endast 66% under 2019. Denna övergång till distansarbete har gett upphov till nya verktyg och tekniker som är utformade för att underlätta smidigare samarbete och projektledning inom branschen.

Vikten av kulturell känslighet och lokalisering

Att förstå kulturella nyanser och lokalisera innehåll så att det passar en global marknad är helt avgörande i dagens globaliserade miljö. Lokalisering innebär att man anpassar material för lokala målgrupper när det gäller språk, kultur och preferenser. Och det handlar inte bara om att översätta text lika för lika. Det handlar också om att anpassa bilder, färger eller andra designelement så att informationen fortfarande är relevant lokalt utan att vara kulturellt okänslig.

Statista rapporterar att den globala marknaden för outsourcade språktjänster och teknik 2019 värderades till 49,6 miljarder US-dollar. Företag som investerar i lokalisering kan utöka sin räckvidd och samtidigt öka kundlojaliteten genom helt omarbetade och lokaliserade upplevelser.

Avslutning

Översättningsbranschen genomgår en snabb omvandling i takt med att nya trender och tekniker dyker upp för att förbättra kvalitet och effektivitet. Som företagare måste du hålla dig uppdaterad om dessa nya trender för att kunna maximera din internationella verksamhet. Genom att vara informerad kan du använda utvecklingen mer effektivt så att du till slut kan uppnå global dominans. 

Använder du översättningstjänster i ditt arbete? Låt oss veta vad du har funnit vara den mest framgångsrika branschutvecklingen i kommentarerna nedan.


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.