Att kunna småprata eller kallprata på rätt sätt är lite av en konst. Det är också en färdighet som går att utveckla. Eftersom detta i högsta grad också har med dina personliga egenskaper att göra – ärvda eller förvärvade – skadar det inte att lära sig vissa trick för att kunna mingla på ett tryggt och avslappnat sätt. Det kommer du ha stor nytta av när det gäller att knyta nya kontakter.

Se kallprat som en brygga till något större

En del personer kan känna att det är under deras värdighet att tala om oväsentligheter eller att dela med sig av något om sig själv. Andra tänker ”varför ska jag stå här och prata om mig själv, vem vill lyssna på det?” Detta är felaktiga sätt att resonera. Hela idén med kallprat är att använda det som en brygga för att kunna börja konversera på allvar. Man känner helt enkelt efter för att se om det finns en möjlighet att fortsätta konversationen på ett djupare plan vid ett senare tillfälle.

Ta initiativ till småprat själv

Att göra bort sig i ett nytt eller okänt socialt sammanhang är något som alla är rädda för oavsett ålder och erfarenhet. Blir man till exempel bjuden på middag hos chefen eller kollegan för första gången är man förstås nervös över hur samtalet och det första kallpratet skall flyta med övriga middagsgäster. Ibland kan man känna att man är den som behöver bryta isen för att minglet ska utmynna i det avslappnade småprat man är ute efter. Det är en viktig roll och för det mesta också väldigt tacksamt för de övriga. Alla väntar på att det ska hända och är lättade över att någon annan tar initiativet.

I det sistnämnda ligger själva kärnan i att kunna bli en mästare på småprat och mingel. Faktum är att övriga parter för det allra mesta bara blir tacksamma över att du säger något som de kan haka på – det finns alltså ingen orsak att vara nervös över att bryta isen och börja kallprata. Så länge du inte kommer med kontroversiella påståenden eller åsikter kan du vara säker på att inte göra bort dig. Du får dessutom visa att du är socialt kompetent.

Så hur når man då dit?

Tips hur du lyckas med småprat

På TED.com ger journalisten Chris Colin och komikern Rob Baedeker en hel del praktiska tips på hur du kan gå tillväga för att ta tillvara på minglet och lyckas med småpratet. Baedeker och Colin tar upp hypotetiska situationer där två eller fler personer träffas och måste finna något att prata om, samt hur man ska handskas med dessa situationer. Det kan vara vid mer formella tillställningar såsom en bröllopsmottagning, under en jobbintervju eller bara två poliser som utanför tjänsten kopplar av tillsammans i en jacuzzi under en konferensresa.

I alla situationer finns ett behov av en gemensam nämnare för att få igång ett samtal. Ofta är det ingen som kommer på något att säga eftersom man inte vet något om vad den andre kan tänkas svara. Ibland pratar man bara på om sina egna bravader och äventyr, kanske av nervositet, utan att signalera att man är ute efter en dialog. Det är ett ganska misslyckat sätt att småprata på eftersom man riskerar att uppfattas som en självupptagen tråkmåns – kanske med all rätta.

Om man vill att ens småprat ska leda framåt till verkliga konversationer om riktiga och viktiga saker finns det ett par tumregler som man alltid kan förhålla sig till.

Se även: Hur du får vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder

Regel 1 för kallprat – Fråga inte för att få svar, be om en berättelse

Regeln går ut på att i stället för att riskera att få enstaviga svar, försöker du få den andre att öppna upp sig och berätta något han eller hon gärna kan mycket om och vill berätta. Istället för att fråga ”Hur mår du?” kan du fråga vad som har hänt under dagen, då kan ni dessutom både undvika standardfraserna och genast föra in samtalet på något mer intressant.

Omvandla gärna frågan ”Var kommer du från?” till ”vad tycker du är det mest speciella med din hemstad?”. Eller varför inte fråga ”vilken person härinne tycker du verkar mest intressant?” i stället för ”känner du någon här?” Spännande anekdoter och små historier blir då ofta en följd av dessa mer öppna frågor.

Med denna regel i åtanke kan du också förbereda dig bättre inför mingelevent. Förbered tre öppna frågor och använd dig av dem när du väl är där och känner att du inte har något att säga. Svaren du får leder dig då vidare i konversationen.

Regel 2 för kallprat – Undvik svar som återspeglar frågan

Det vill säga, om någon säger ”vilket härligt väder!”, svara då inte ”javisst är det härligt!”. Om du vill att konversationen ska fortsätta kan du i stället svara ”Jag glömmer aldrig sommaren 1999 då alla värmerekord slogs”, eller berätta om någon rolig eller dråplig utlandsresa där vädret stod i fokus.

Vågar du, kan du också svara med en absurditet på frågan om man tycker om hundar: visste du att kor är mycket mer intelligenta än både hästar och hundar? Poängen är dock inte att du ska förställa dig eller säga något som är dumt eller osant, snarare att du ska vidga dina samtalsvyer och våga vara personlig och rolig på ett tidigt stadium i konversationen, istället för att komma med standardsvar.

Det kan lätt tyckas att man på något sätt är oartig om man ”bryter normen” på det här sättet men i de allra flesta fall fungerar det bra.

Det kan ju ändå hända att hur mycket man än försöker får man inte igång någon naturlig konversation. Då får man antingen dra slutsatsen att vederbörande inte är intresserad av mingelprat eller att han eller hon helt enkelt är lite mer tillbakadragen eller introvert. Antingen kan det vara läge att dra sig tillbaka lite, eller säga som tycker: ”jag gillar inte heller dessa tillställningar med småprat”. Det kan lätt bryta isen.

Du bör alltid försöka vara lyhörd för vilken nivå den andra personen är komfortabel med. Vissa personer svarar på personliga tilltal medan andra vill vara lite mer neutrala.

Läs även: Mingeltips för introverta personer

Sammanfattningsvis kan man säga att om man vill behärska småprat eller kanske till och med strävar efter att bli mingelexpert, måste man kräva en hel del av sig själv. Det räcker inte att bara ha svar på eventuella frågor – du behöver egna frågor att ställa, egna anekdoter att berätta. Utgå inte från att någon kommer och pratar med dig utan våga i stället ta initiativ och visa att du har någonting att säga.

Citat:

"Jag beklagar för allt småprat du måste uthärda på grund av att ditt skrivbord ligger så nära hissen." – Okänd

"Han kommunicerar faktiskt med människor. Han frågar folk hur de mår, bygger vänskap, lär sig namnen och småpratar medan resten av oss flyr in i våra egna små världar mellan tagningarna. Steve är den enda sanna gentlemannen under inspelningarna. Han är gammaldags, och det fungerar." – BJ Novak om sin skådespelarkollega Steve Carell

"Förtroenden mellan kvinnor byggs ofta baklänges, med begynnelsen, för att sen sluta i småprat." – Elizabeth Bowen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.