- Jag träffar ofta på underbara personer som säger att de vill utbilda sig till att bli ledare och då brukar jag ställa frågan. Vilken utbildning vill du gå då? Nästan alltid får jag svaret: ”Jag vill gå den och den ledarskapskursen. Egentligen spelar det ingen roll vilken bara jag blir certifierad ledare sedan.”

Då ställer Elaine sin nästa fråga: Har du tänkt på att gå en kurs som handlar om dig själv? Där du lär känna dina styrkor och svagheter? Här får hon ofta svaret: ”Nej, varför det? Jag blir inte inspirerad eller motiverad av en sådan kurs. Det är inget som jag vill avsätta tid på.”

- Det svaret gör mig ledsen, kanske mest för att jag förstår att den här personen har en lång och tuff resa framför sig. För mig handlar ledarskap om att först och främst lära känna sig själv. Inse att jag inte är perfekt på något sätt och acceptera det och att jag är helt ok precis som jag är och det är du med, fortsätter Elaine med eftertryck.

Först därefter har man den fulla förmågan att möta andra människor och vara deras chef eller ledare menar Elaine. Hon är övertygad om att vi människor är den viktigaste resursen vi har och att det är vi människor som kan göra skillnad. Skillnad gör vi när vi bidrar med det vi kan och det på ett positivt sätt.

- Alla människor är helt ok som de är däremot har vi förmågan och möjligheten att styra hur vi beter oss och agerar. Som ledare av dig själv eller andra behöver du kunna skilja på person och prestation. Prestationer kan du alltid förändra och förbättra om du så önskar och behov finns.

En annan sak som Elaine slås över är hur ofta personer försöker göra sig själva bättre på någon annans bekostnad. Det tyder på, enligt hennes mening, en på tok för låg självkänsla. Det händer ofta att hon stöter på eller ser i min omgivning människor som t ex tror att en akademisk examen garanterar att du är bättre än en person som inte har tagit examen. Hon förstår inte alls det synsättet – hon tror att du kan bidra med massor och dessutom bidra andra kreativa lösningar om du har gått i livets hårda.

- Personligen har jag läst både ekonomi och kommunikation men jag vet också att mitt ledarskap har jag lärt mig på helt annat sätt än genom studier, det har jag lärt mig genom att studera andra ledare, varit ledare själv och genom att vara genuint människointresserad. Jag brinner för att människor skall må bra, hitta det de brinner för och ha kul under tiden. Det har jag inte lärt mig på universitetet, ledarskapskurser eller i någon bok. Det har jag lärt mig av livet.

Självklart är Elaine tacksam för de verktyg hon fått med sig av sina studier och självklart har min utbildningsbakgrund öppnat många annars stängda dörrar men du blir inte en bra ledare om du endast har läst ledarskap, det blir du genom att ha ett brinnande människointresse och genom att omsätta teorier i praktiken och genom att du har förmågan att leda dig själv.

- Vill du bli en bra ledare – är mitt tips att jobba mycket med dig själv avslutar Elaine Breske Hirscher.

Foto: Jini Sofia Lee

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.