Futuristiska metaversum

Kryptoekosystemet tränger sig alltmera på, även hos de som är mindre insatta i dess möjligheter. Dagens kopplingar mellan den fysiska och virtuella världen håller på att länkas ihop och vi kan hantera båda världarna i stort sett med en knapptryckning. Nu är kryptobetalningar vanliga och lättillgängliga som en del av en metavers.

Men vad är då metaversum, eller Metaverse? Måste man verkligen hålla på med det här ”kryptot”?

De flesta har redan upptäckt att detta kan vara både effektivt, lönsamt och säkert, så varför inte ta en närmare titt?

Metaverse är en tredimensionell virtuell värld som fokuserar på sociala kopplingar. Inom science fiction beskriver man oftast metaverse som en slags hypotetisk upprepning av internet som en virtuell värld. Det har utvecklats flera metaverser som exempelvis virtuella plattformar som involverar integration mellan virtuella och fysiska ekonomier. Kopplingen mellan metaversutveckling och virtuell verklighetsteknik är tydlig.

Säkerhet – en utmaning

Metaverse har blivit något av ett modeord inom social media där du är hopplöst ”ute” om du inte förstår vad det betyder. Metaverse används också när företag vill göra PR för olika framtidsprodukter. Detta är nu inte helt problemfritt, här finns samma utmaningar inom användarsäkerhet som inom industrin för sociala media och videospel, gaming med mera.

Hur kan företaget använda metaversum?

Nya möjligheter öppnar sig!

Metaverse är ett beständigt 3D-universum online. Här finns en ny framtida arena där användare kan arbeta, träffas, utföra saker tillsammans och mycket mer. Företag kan bygga tema-grupper, föreläsningar, rum och salar för användare över hela världen. Metaverse är inte fullt utvecklat ännu men det finns flera plattformar som har dessa element i sig, exempelvis kan videospel närapå ge en metaverse-upplevelse – här skapas redan virtuella ekonomier. Du kan till exempel ha ett möte i ett VR (virtual reality) headset på ett virtuellt kontor och därefter hanterar du din kryptovaluta och ekonomi i metaversen.

Kryptovaluta passar bra in i metaverse. Då skulle den digitala ekonomin kunna fullbordas med olika sorters verklighetstoken och NTF:er (virtuella samlarobjekt att investera i). Eftersom blockkedjetekniken kan tillhandahålla pålitliga styrsystem blir denna koppling naturlig. Blockkedjor blandas redan med virtual reality-appar. Fördelen med blockkedjetekniken är att även små aktörer nu kan delta i utvecklingen, något som tidigare mestadels drevs av stora kapitalstinna bolag. Vem som helst får vara med.

Metaverse – en handelsplats?

Videospelens virtuella värld är i det närmaste en metaverse upplevele som drar publik. Som exempel, i multispelet Fortnite deltog 12,3 miljoner människor i en virtuell musikturné. Potentialen detta har att samlas runt företagets produkter är oerhört stor- och inspirerande!

Spelen kan bidra med 3D-delen men en virtuell värld behöver också andra delar av det dagliga livet. Krypto erbjuder bevis på ägande, värdeöverföring och andra nyckeldelar som styrning med mera. Om metaversen ska kunna bli en plats där företagen finns, arbetar och handlar med virtuella föremål behöver det finnas säkra sätt att visa ägande. En viktig del som blockkedjetekniken för med sig är interoperabiliteten. Tekniken förbättrar löpande kompatibiliteten mellan flera olika plattformar. En enda metaverse kommer att ha behov att koppla samman flera projekt och där har blockkedjetekniken redan lösningen.

Droppa ditt företag i metaversen!

Metaverse kombinerar hela livet på ett enda ställe. Man arbetar hemifrån i metaverse, går till 3D-kontoret och interagerar med dina kollegor som också sitter hemma och kommer in i form av avatarer. Med tanke på pandemier och hur framtiden ser ut kan detta bli en del av vårt arbetsliv och företagets arbetssätt – i kombination med den fysiska världen, eller som det passar. Ett metaversrelaterat arbete kan ge inkomster direkt som också kan användas i metaverse. Liknande former finns redan och ger stabila intäkter. Det finns många projekt med virtuella 3D-miljöer där man har marknadsplatser för olika saker, exempelvis NTF-marknadsplatser där man kan byta samlarföremål.

Metaverse och framtiden – bra för distansarbete?

Flera större företag som exempelvis Facebook har höjt rösten för att världen ska skapa en gemensam metaverse. Facebook har även ett eget kryptoprojekt i sitt Diem stablecoin som passar utmärkt in i sammanhanget. Det finns planer på att använda metaverse för att stödja distansarbete och för att förbättra människors ekonomiska möjlighet i U-länder. Naturligtvis trycker även Microsoft, Google och Apple på vilket ger drivkraft åt utvecklingen. En enda enad metaverse kan dock vara långt borta men integrationen av metaverse-projekt och blockchains är redan här.

Här kan du läsa mer om företagande och metaverse.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.