Tänk på det en stund. Försäljning försörjer oss alla.

Du kanske tänker: Det gör det inte alls, jag försörjer mig själv genom mitt industrijobb eller arbete som undersköterska inom vården.

Absolut det gör du och det är bra. Men pengarna kommer från början av att någon har sålt något till någon annan. Antagligen så har säljaren på industrin du arbetar på slitit extremt hårt för att få till avtalet som innebär att du idag har ett jobb eller så finansieras ditt jobb inom vården av skattepengar som kommer från att någon har sålt något tidigare.

Säljare är världens viktigaste personer

Utan försäljning så stannar världen. Varenda produkt, allt från motoroljan i din bil till kaffet du sitter och dricker har någon gång sålts. Alla skattepengar, momspengar, alla samhällsfunktioner, alla bidrag, alla löner finansieras av försäljning.

Dåligt rykte

Jag vet inte hur många gånger jag hört det. Jaha du är en sådan jobbig jävel som ringer och lurar folk? Min instinkt vill svara: Ja och du är en sån där jävla bonde som luktar illa, missköter djuren och fuskar med skatten? 

Självklart så svarar jag inte det. Även om min instinkt skriker det till mig. Med år av träning att komma med ett bra svar på en millisekund så slinker jag ur diskussionen och går vidare till att prata om något annat. Det är en debatt som ingen kan vinna. Visst, det finns bolag och säljare som ljuger och lurar folk. Det stämmer. På samma sätt som det finns bönder som luktar illa, behandlar sina djur illa och fuskar med skatten. Men som vanligt så stämmer det inte på den stora massan av säljare eller bönder. Utan det är fördomar som vi alla måste leva med. Men vi har båda ett val. Stäm in på fördomen eller gör ditt arbete med bra kvalitet och ett gott samvete.

Viktig samhällsfunktion

Under studietiden och efter studenten så arbetar många som telefonförsäljare. Relativt enkelt jobb att få och man kan tjäna en bra lön om man är duktig på det. Jag vill påstå att samhällsnyttan vi säljorganisationer ger är extremt viktig för samhället då vi ger många människor chansen att försörja sig själva, att lära sig om vuxenlivet och bidra till att vårt samhälle försörjs. 

Dessutom så har många framgångsrika entreprenörer någon gång jobbat som telefonförsäljare och blir man framgångsrik inom det så klarar man det mesta. 

Man blir lösningsorienterad, förstår att hårt jobb lönar sig och man vet att man själv påverkar sin egen framtid. Man lär sig att sätta mål och att lägga upp en plan för att ta sig dit.

En annan människa

Precis som troll på nätet så vågar kunder bete sig som riktigt vidriga människor i telefonen. Det är ju trots allt bara en jävla telefonförsäljare. Som vanligt så tänker inte folk på att det är en vanlig människa, någons dotter eller son som ni skäller ut, hånar eller förnedrar verbalt. Utan nu ska jag minsann sätta dit telefonsäljarjäveln brutalt. Utan minsta tanke på att försäljningen försörjer oss alla och att det är en annan människa man beter sig så mot.

Att vara telefonförsäljare kan vara världens tuffaste jobb. Att varje dag få massvis med nej, bli verbalt misshandlad för att till slut få till ett sälj och få kunden att förstå att det man erbjuder är en bra sak. 

För att sedan börja om, att efter varje samtal nollställa sig och ge nästa kund ett trevligt bemötande och positiv attityd. Det är tufft.

Jag har genom åren arbetat med massor av duktiga, positiva och underbara människor som allt eftersom tiden går har brutits ned av kundernas beteende, av alla nej och den psykiska press vi säljare konstant utsätts för. De har helt enkelt inte kraft nog att stå emot den psykiska påfrestningen vi utsätts för dagligen.

Därför så skulle jag vilja be dig att tänka om. Ge säljaren respekten den förtjänar. Ett av världens tuffaste jobb och trots det så bidrar säljaren till allas vår försörjning.

Om du har tagit till dig av den här krönikan så föreslår jag att nästa gång du träffar på en säljare ge säljaren respekt för försäljningen försörjer oss alla.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2016-12-19 14:53
Verkligen en bra artikel. Ord som behövdes sägas.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.