Kroppsspråket är en stor del av människans kommunikation. Det förtydligar det vi säger och vissa menar på att kroppsspråket faktiskt ges större vikt än de ord vi säger.

Hur vi rör oss, står och använder vår kropp under tiden vi talar avspeglar direkt vår attityd både till den vi talar med och omgivningen i gemen, men också till vad vi uttalar i ord. Rätt kroppsspråk gör dig trovärdig, intressant och inte minst säljande.

Kommunikation

En stor del av vår kommunikation med andra består av små fina signaler som kroppen ger. Det avslöjar mer än vad vi tror och påverkar hur vi upplevs av andra. Det är inte alltid vad vi säger som gör grejen, det är minst lika ofta hur vi säger det. Vad gäller hur vi förmedlar något, ja då är kroppen inblandad i varje liten del. Det gäller ögon, ansikte, ja hela vår kropp.

Det kan faktiskt vara så att vi värderar kroppsspråket högre i vår bedömning i vad som sägs än själva orden. Det räcker således inte med att komma extremt förberedd till ett möte och tala väl för sin sak. Kroppsspråket måste mena samma sak för att det ska gå hem. Det är därför man ibland kan ha träffat en person och man kan inte sätta fingret på vad, men något kändes inte riktigt rätt.

Se även: Om kroppshållning, signaler och gester och varför du ska förstå dem

Kroppsspråk kan förstärka eller förvirra

Kroppsspråket förvirrar eller förtydligar. Var noga med att det verkligen gör det senare. När vi är tydliga och raka är vi också trovärdiga, något som är mycket viktigt vid försäljning.

Vad är då ett öppet och intresserat, liksom trovärdigt intryck och kroppsspråk? Vad består det av? Jo, faktiskt gester vi gör omedvetet, eller medvetet, för att visa att vi menar det vi säger. Det handlar om ett leende, om en kropp som lutar sig något framåt mot den vi möter, om öppna händer som visar handflatorna, om medhållande nickar och höjda ögonbryn. Den otrygge däremot håller händerna i fickorna, framstår som stel i kroppen, har svårt att hålla ögonkontakten och svajar något fram och tillbaka.

Att känna sig otrygg eller nervös inför en situation behöver och andra sidan inte vara något negativt i sig. Många gånger tvärtom då den nervösa personen som gärna vill leverera en presentation eller ett arbete bra eller lyckas med mötet, kanske tillfälligt känner sig lite osäker; nervositeten tar över. Det behöver ju inte betyda att personen har onda avsikter eller inte kan prestera, eller hur?

Trovärdighet

Den öppna attityden kan också bytas mot ett reflekterande och funderande kroppsspråk vid behov. Att tänka igenom frågor, påståenden eller annan information är seriöst och ger trovärdighet. Det är alltid bra att ta sig tid innan ett svar på en fråga kommer. En reflekterande person avslöjar sig genom att stryka hakan med handen, låter blicken söka sig bortåt och att hållning blir mer avvaktande. Den misstänksamme däremot har gärna korslagda ben, lägger också armarna i kors och rynkar sina ögonbryn. Det känns hos mottagaren, vilket som är vilket, då dessa omedvetna signaler är klara och tydliga för mottagaren.

Känna trygghet som kund

För kunden är det viktigt att känna sig trygg med en säljare. Det gäller även personer i ett nätverk, om du vill göra affärer med dem, eller skapa en bra start på relationen er emellan. Att vara stressad, disträ, nervös eller blyg fungerar oftast mindre bra. Det smittar av sig snabbt och även om den andre parten inte kan sätta fingret på vad det är lämnas många gånger ett sådant möte en olustkänsla. Stress sätter sig i axlar, i hyperaktivitet och i ryckiga rörelser. Blicken kan fladdra och det kan vara svårt att få en stadig ögonkontakt med någon som är stressad. En person som är stressad ses ofta som opålitlig. Det beror på att lögner utlöser stress i kroppen, vilket i sin tur ger samma kroppsspråk. Det är därför ett stort problem för många. Att lära sig stressa av, kan därför fungera som rena säljkursen.

Kroppsspråk och makt

Kroppsspråket signalerar i högsta grad den makt vi känner att vi har i en situation. När vi känner oss underlägsna blir vi mer ihopsjunkna och förminskar oss själva även i kroppsstorleken. När vi har kontroll över situationen gör vi helt tvärtom. En person i maktposition är rak i ryggen och hakan är lyft. Det är inte alltid en person med makt orkar resa sig upp när någon kommer. Det är en maktgest att sitta kvar, även om det också förekommer hos riktigt blyga personer. Leenden kommer ofta, men inte alltid, med stängd mun. Blicken är stadig.

Ren dominans är snäppet värre och kan demonstreras på flera sätt. Den som har ett dominant handslag, vänder handflatan nedåt vid hälsningen. Det kan avskräcka andra, eftersom det ses som arrogant.

Bemästra kroppsspråket och påverka andra positivt

Med ett medvetet kroppsspråk går det till och med att påverka andras kroppsspråk för att få bättre kontakt. Det är ett effektivt sätt att bemöta och få kontakt med personer som kanske är stressade, nervösa, upprörda eller förvirrade. Om vi är avspända och lugna, samt öppet söker genuin kontakt, kommer den andre att agera likadant. Här kan kroppsspråket agera lugnande, om vi inte smittas av den andres stressiga rörelser. Sådant medvetet kroppsspråk sprider trygghet till individen du möter, vilket de kommer att komma ihåg minst lika mycket som vad du faktiskt sedan sade vid mötet.

Efterhärma

Det kan också ha sina fördelar att aktivt efterhärma den andres kroppsspråk. Vi människor har nämligen en tendens att tycka om det vi känner igen. Det är attraktivt att också känna att den vi talar med är på samma våglängd. Med ett likartat kroppsspråk visar vi att vi är på samma planhalva, och att vi ser, märker och söker gemenskap. Givetvis talar vi inte om att det ska vara överdrivna rörelser, eller skapa parodi av något den andre gör medan han eller hon talar. Det handlar om små, diskreta rörelser. Att efterhärma understryker en gemensam känsla.

Detta skulle kunna jämföras med manipulation. Men och andra sidan är det väl först manipulation om man har onda avsikter?

Missa inte: Om personkemi och hur du får vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder

Här kan du se en av de mest sedda filmerna på TED.com

Your body language shapes who you are

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
lars
2013-03-05 11:37
Det är en njutning med kroppsspråket som fungerar mer än väl när man väl lärt sig förstå signalerna.

Lars
Lotta potta
2012-12-18 11:48
Eller ska man inte bara vara sig själv i alla lägen även om det många gånger kan kännas olustigt eller nervöst i stunden. Men accepterar man språket och sitt sätt att föra sig så känner förhoppningsvis andra det och man slipper att försöka bli någon annan. Fast det krävs väl självkänsla till tusen. Eller kommer den genom att acceptera sig själv. Haha. ja vem vet Se mer...
Håkan Wikell
2012-08-15 01:01
Intressant men när det ska användas till att sälja saker till folk blir det lite cyniskt.
2012-03-18 08:17
Men och andra sidan är det väl först manipulation om man har onda avsikter? Så sant! Spännande ämne detta med kroppsspråk och bra artikel. Gärna mer sånt.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.