Frågan är inte OM det flexibla arbetet kommer att fortsätta.
Den som envisas med att kräva att alla alltid ska arbeta på kontoret, även de med arbetsuppgifter som lika bra kan göras någon annanstans, kommer – om inte förlora medarbetare – att få svårt att rekrytera nya när det behövs.
Flexibiliteten gynnar inte bara medarbetaren utan företaget också.
Andra, kanske mest trångbodda småbarnsföräldrar, har kommit fram till att de är mer ostörda på kontoret än hemma. Men även de skulle ofta uppskatta att slippa långpendling och kunna arbeta på något lokalt coworkingställe.
Är inte flexibelt arbete "Aktivitetsbaserat arbete 2.0"
I mångt och mycket är det tanken bakom aktivitetsbaserat arbete som fått ny luft under vingarna:
Arbete görs bäst i en miljö som passar uppgiften.
Men tidigare lät vi vanligtvis den tanken begränsas av kontorets ytterväggar. Nu har den fått så mycket luft under vingarna att många insett att för dem är den där miljön någon annanstans än på kontoret.
Flexibelt arbete är inte utan utmaningar, så klart
Hur leder vi? Hur samarbetar vi? Hur skapar vi sammanhållning? Hur får vi processer att fungera smidigt? Hur får vi mötena att fungera? Hur styr vi och ger feedback? Frågorna är många. Ofta är svaren också många och olika.
Men det är bara att testa, lära sig av erfarenheterna, justera och testa igen. Vi ska inte vänta oss att allt fungerar lika smidigt som vi tyckte det gjorde förut (men som medarbetarna kanske inte håller med om att det gjorde - särskilt inte när de nu fått erfarenhet av alternativet).
ETT grundtips löser mycket
Det som fungerar för distans, fungerar också på kontoret – men inte tvärt om.
- Om du anpassar ditt ledarskap till dem som är på distans, fungerar det bra även för dem på kontoret.
- Om ni arrangerar samarbetet till att fungera på distans, kommer samarbetet på kontoret också att få sig ett uppsving.
- Och så vidare.
Med ett mindset som är "distans först" plus digitaliserade verktyg och arbetssätt kommer du väldigt långt.
Några exempel:
- När du presenterar för en publik som både sitter framför dig i rummet och tar det av presentationen digitalt – fokusera på dem på distans. De framför dig i rummet lär du inte glömma bort.
- När du arrangerar ett hybridmöte, designa det så att deltagarna på distans kan delta på lika villkor som de på kontoret.
- När du designar en process av något slag, designa den för de kollegor som nästan aldrig kommer till kontoret. Pappersfritt, till att börja med.
- När du funderar på vem som ska erbjudas den där chefsrollen som ska tillsättas, leta efter den med bäst ledaregenskaper utan att begränsa dig till vem du oftast ser vid kaffemaskinen.
Ingen quick fix
Sedan länge är vår erfarenhet och våra tankemodeller fixerade vid kontoret. Tänk bara på att vi säger "gå till jobbet" när vi egentligen menar "gå till kontoret".
Min enkla tumregel kanske inte löser riktigt allt, men förenklar väldigt och ger en tydlig princip att arbeta efter.
--------------------------------------------------------------------
❓Vilka är dina bästa knep för att underlätta flexibelt arbete?
Vinjettbild av Adolfo Félix via Unsplash