Är du 10 år yngre?
Fysisk träning gör dig 10 år yngre, det kan forskare nu för första gången visa på cellnivå. Studien visar att den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt tio år yngre än den som inte tränar.

Det är intressant att se att det räcker med måttlig träning, det måste inte vara extremt mycket eller hård träning. Kom ihåg att det aldrig är för sent att komma igång med ökad rörelse.

Kolhydrater gör oss smarta direkt!

Smart av mat, kolhydrater förbättrar minnet och den kognitiva förmågan, som att lösa räkneproblem och hitta ord, visar flera studier. Det är framförallt på morgonen vi behöver få i oss dem. En lång rad studier visar enstämmigt att får man inte i sig ordentligt med kolhydrater på morgonen presterar hjärnan sämre under hela förmiddagen.

Trots att hjärnan bara utgör 2 procent av vår kroppsvikt förbrukar den inte mindre än 20 procent av all energi vi får genom maten.
Hjärnan är kräsen och den accepterar bara en enda kolhydrat som bränsle, nämligen glukos eller druvsocker.

En trevlig egenskap hos kolhydraterna är att man inte behöver vänta länge på resultatet, utan man blir faktiskt smart samma förmiddag om man äter tillräckligt med kolhydrater till frukost. Det gäller förstås att välja långsamma kolhydrater, med lågt
GI (glykemiskt index). Hos de som äter frukost med lågt GI (grovt bröd, müsli, gröt, m.m) blir ordminnet bättre under hela förmiddagen visar en studie säger läkaren Per Ove Lind.

Omega 3 gör oss smarta på sikt!

Avgörande för hjärnans funktion och för vår smarthet är också att få in omega 3 tidigt i vårt liv, det gäller särskilt den mycket långkedjiga omega 3 – fettsyran dha, som finns i riktigt fet fisk. Enligt en studie, publicerad i fjol i medicintidskriften Lancet, hade barn till mödrar som ätit mer än 340 gram fisk och skaldjur i veckan bättre nervfunktion och högre intelligens vid åtta års ålder än barn till de mödrar som ätit mindre mängd fisk.
Omega 3 tycks också kunna lindra besvären vid viss funktionshinder som adhd och minska risken för allvarliga nervsjukdomar som alzheimer.

Så blir du yngre och smartare:

- Motionera 3 timmar per vecka
- Öka din totala rörelse, promenera, cykla m m
- Ät frukost med långsamma kolhydrater
- Ät tre huvudmål och mellanmål däremellan
- Ät fet fisk 3 gånger per vecka
- Njut av dit ”nya jag” det ger energi framåt
 
Citerat
”Det du tror är möjligt är det du får”
John Gunnar

Taggar:

2 kommentarer
2008-05-09 16:38
Det är framför allt glukos som är hjärnans favoritbränsle, för att svara på i vilken utsträckning enskilt maltodextrin och fruktos påverkar hjärnan krävs en djupare genomgång av de studier som läkaren Per Ove Lind stödjer sig på.

Hälsningar Gunnar
0
Rich
2008-05-08 17:26
Fråga, kolhydraterna du nämner, gäller detta även maltodextrin och fruktos?
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.