Många tror att världens rikaste man är en pengaräknande datorhacker med dollartecken istället för pupiller. Kanske bör de tänka om.

Kampen mot fattigdom

Rika människor som skänker pengar till välgörenhet är ingen nyhet. Många är dem med guldbyxor och fjäderhatt som har grävt i plånboken för att kunna stilla sitt samvete genom donationer. Och för oss vanliga dödliga människor så är det mycket pengar. Inte många av oss skulle kunna skänka miljonbelopp utan att vara tvungna att sälja en njure eller två på svarta marknaden.

Men hur mycket pengar är det egentligen för givaren? Ofta så fokuserar man så hårt på beloppet att man glömmer att sätta in det i sin rätta kontext; hur stor är gåvan i jämförelse med personens totala förmögenhet? Oftast så är den försvinnande liten och motsvarar bara en hotellnatt i Las Vegas och några champagneflaskor för den välbärgade. Bill Gates har valt en annan väg. 

Skänker 50 % av sin förmögenhet

I juni 2010 så lovade 38 miljardärer (och då snackar vi dollar) att skänka halva sin förmögenhet till välgörande ändamål. Filmproducenten George Lucas, filantropen David Rockefeller och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg var tre av dem som ingick löftet. En annan var Warren Buffett, rankad som världens rikaste varelse år 2008 och god för ungefär 62 miljarder dollar.

Buffet har lovat att skänka bort 85 % av sin förmögenhet när han dör och den största delen hamnar hos Belinda & Bill Gates Foundation. Men vänta nu - det finns 403 miljardärer i USA. Var är de andra 365 miljardärerna? Det saknas lika många miljardärer som det finns dagar på ett år, trots att världen behöver dem mer än någonsin. Jag tror att vi måste ge Bill Gates mer tid.

För det är Bill som är upphovsmannen till stiftelsen som tar ifrån de rika och ger till de fattiga, om än på frivillig basis. Robin Hood använde sig av en mer våldsam taktik som antagligen skulle fungera dålig utanför Sherwoodskogens snåriga dungar. År 2010 så måste man övertyga den som har pengar att själva vilja göra en insats, att själva vilja bidra med något till dem som aldrig haft en chans.

En eftertänksam och kunnig ledare

Men varför lyssnar människor på Bill Gates? Bill har hittills personligen skänkt 28 miljarder till välgörande ändamål och Melinda & Bill Gates Foundation, som Bill är grundare av, har gett sammanlagt 33 miljarder dollar. En ledare kan knappast göra sina ambitioner tydliga på ett bättre sätt än så. Redan när han grundade sin stiftelse 1994 så formulerade han ett motto om att inte bara vara en okunnig givare utan att lära sig så mycket som möjligt om biståndsverksamhet.

Genom att lägga sina donationer där de gör mest nytta så skapar han en trovärdighet som gör att människor vågar följa efter. Bills handlingar bygger på kunskap och eftertänksamhet, och detta bidrar till att andra miljardärer vågat ta rygg på Bill Gates i kampen mot fattigdom.        

Money talks – Med pengar når du resultat

Med denna vetskap i bakhuvudet så får Microsoft en helt ny innebörd. Medan Linux alltid har setts som den godhjärtade David som rests sig mot den fasansfulla Goliat så måste man nu ompröva rollfördelningen. Är verkligen Bill Gates den onda Goliat som han framställts som, eller är han en av vår tids största godhjärtade ledare? Att leda handlar om att nå resultat, och genom sin stiftelse så har Bill nått resultat som gjort ett avtryck i världen.

För hur man än vrider och vänder på saken så är det fortfarande så att oändligt mycket gott kan åstadkommas med pengar. Att tänka snälla tankar om svältande barn i Niger ät helt meningslöst om man ändå bara går och sätter sig framför TV:n med en chipspåse så fort den avlägsna tanken har flugit sin kos. Bill Gates fångar tanken och använder sin makt för att dra in pengar till de svältande barnen i Niger istället för att bara tycka synd om dem. Resultatet är klart och tydligt; 33 miljarder dollar.

Fler personer med ledarstilar som utmärker sig

3 kommentarer
2011-09-05 05:38
Skönt med en artikel om Bill gates där inte en vänster journalist har fått hacka sönder och komma med sin egen snevridna världssyn. För mycket av sådant och för få av artiklar som denna. Tack!
0
Företagaren
2011-01-17 09:37
Håller med föregående talare.
0
MinFramgång
2011-01-03 18:27
En mycket bra artikel! Kanske får det läsarna att inse att det inte stämmer att "rika är onda"? Det är trots allt inte förens man blivit rik som man verkligen kan göra en insats för sin omvärld och sina medmänniskor, och förändra världen till det bättre.

Sedan att vissa rika personer inte ger så stor summa pengar (i kontrast med sin förmögenhet), tycker jag inte har med saken att göra. Det är helt upp till den personen som har pengarna hur mycket pengar de vill skänka bort. De har arbetat extremt hårt för pengarna, och förtjänar att äga vartenda öre. Det är, i mina ögon, precis som att man skulle klaga på en person med en "medel-lön" för att han eller hon inte skänker bort halva sin lön, utan endast ger några hundralappar.

Om du är intresserad av Bill Gates och hans otroliga framgång så kan du gå in på minframgang.se och hitta artiklar om Bill Gates och vad som tog honom dit han är idag.. till att bli en av världens rikaste män och så mycket mer.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.