I YouTube-klippet "Why Nobody Reads Anymore" tar den amerikanske bästsäljarförfattaren Mark Manson upp ett problem som blivit alltmer akut: vi har tappat förmågan att fokusera – och därmed också förmågan att läsa.

“Jag brukade läsa stora böcker”, säger han. ”Romaner, biografier, filosofiska verk. Det spelade ingen roll – jag slukade dem. Men nu kan jag knappt läsa en bok till slutet.”

Universitetsprofessorer har slutat dela ut hela böcker med kurslitteratur. Studenter orkar inte ens läsa tre sidor utan att be om en sammanfattning.

Med Netflix kan vi dessutom välja exakt vad vi ska titta på men inte bara det. Deras data visar att tittarna ger en serie sju sekunder för att besluta om de ska fortsätta. Därför börjar avsnitten numera med våld, lik eller någon som skriker.

Samtidigt har nyhetsartiklar i snitt krympt från 800 till 300 ord.

“Allt är ett krig om uppmärksamhet, och våra hjärnor är slagfältet. Gissa vem som oftast förlorar? Böcker,” säger Mark Manson.

Brist på resurser - inte disciplin

“Folk tror att detta är en fråga om självdisciplin. Jag tror det är fel sätt att se på det. Uppmärksamhet är en ändlig resurs,” säger han.

Det handlar inte om att du är lat. Det handlar om att hjärnan är överbelastad. Den behöver en paus.

Forskningen är tydlig: ju fler alternativ du har, desto svårare är det att bestämma dig – och desto mindre nöjd blir du.

“Vi har miljoner böcker att välja på.”

Barry Schwartz kallar det valparadoxen i sin bok "The Paradox of Choice: Why More Is Less".

Resultatet blir att du läser ett kapitel i en bok, sedan falnar intresset.

Det har dessutom blivit ännu värre det senaste året.

AI kom…

AI är nämligen bra på att sammanfatta och lyfta fram det viktigaste. ”Varför läsa 300 sidor när ChatGPT kan ge mig det viktigaste på tre minuter?”

AI underlättar mycket, men samtidigt minskar den vår uthållighet för långsam och tankeväckande läsning. Böcker innehåller nämligen information- och kunskapstäthet som andra medier har svårt att förmedla. Åtminstone i dagsläget.

Hopp om framtiden

Myten att man förlorar sin förmåga till uppmärksamhet för alltid stämmer inte, säger Manson.

“Din uppmärksamhet är som en muskel. Du kan träna upp den igen.”

Lösningen handlar inte om att fly teknologin, utan att aktivt träna sig tillbaka till läsro. För det är både möjligt och belönande att hitta tillbaka till bokens värld.

För hundra år sedan när människor arbetade fysiskt krävdes inga gym. Kanske ska vi börja se på avkoppling och digital detox på samma sätt som dagens gym och friskvård: ett sätt att må bra och hålla sig frisk.

Så här börjar du läsa igen och återfår ditt fokus

1. Digital detox: Skapa digitala frizoner och avsätt en timme om dagen utan skärm. Stäng av mobilen eller lägg den i ett annat rum. Dyk ner i en bok – inte appar.

2. Skapa en ritual: Välj en plats med bra ljus, en bekväm stol och något att dricka. Låt läsningen bli en njutbar rutin – inte en prestation.

3. Sätt mikromål: Läs fem sidor. Inte femtio. Belöna dig själv efteråt. Små vinster bygger läsvanor.

4. Läs tillsammans: Starta en bokcirkel, fysisk eller digital. Att diskutera en bok varje vecka ökar din motivation och förståelse.

5. Acceptera trötthet – välj rätt tillfälle: Läs inte när du är utbränd och sönderstressad. Hitta ett tillfälle på dagen då din hjärna fortfarande är mottaglig. I sängen innan sovdags är kanske inte den bästa tiden, men helt klart bättre än mobilen.

6. Begränsa valmöjligheter: Bestäm dig för en bok. Lägg undan de andra tills du är klar. Läs inte 10 böcker på samma gång.

“I en värld som skriker snabbare, kortare, mer – kanske det mest kraftfulla du kan göra är att sakta ner”, avslutar Manson.

Varför inte börja med att läsa en sida i en bok redan idag? Det ska jag göra.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.