När en företagsidé dyker upp kommer det ofta många följdfrågor: Kan den fungera? Har någon redan gjort den eller är jag först? Är det denna idén som kommer att lyfta?

Fungerar din affärsidé?

Ta reda på om den fungerar: Börja med att studera marknaden noggrant. Här är några frågor som du kan ställa dig själv för att se om din företagsidé är något att satsa på.

  • Ligger din affärsidé rätt i tiden?
  • Finns ett behov av din produkt eller tjänst? (Om ingen vill köpa eller använda det du har att erbjuda är det bortkastad tid)
  • Är den unik? Om inte, vad utmärker din affärsidé från konkurrenternas? (Den behöver inte vara unik)
  • Hur kommer det att se ut i framtiden, behövs det fortfarande då?
  • Påverkas den av konjunktursvängningar?

Läs om hur du skriver en affärsplan.

TÄNKVÄRT: Det sägs att varje människa har minst fyra affärsidéer per år som skulle innebära att man blev miljonär, om man bara tog tag i det.

Det påståendet stärks av en undersökning som visar att:

Var tredje har en affärsidé

Siffror från Tillväxtverket 2013 visar på att var tredje person har en affärsidé även om bara var tionde person har eget företag. Dessa siffror visar på en positiv tendens att fler företag kan komma att startas. Enligt Entreprenörskapsbarometern kan 49 procent av Sveriges befolkning tänka sig att bli företagare. Anledningen till att många trots detta stannar kvar på sina arbeten istället för att starta sitt företag är på grund av krångliga regler eller en ekonomisk osäkerhet som nyföretagandet innebär.

I och med att allt fler personer lockas till att och vill starta företag så krävs det att man har en bra idé som kan fungera. Det behöver finnas ett underlag och ett behov för att företaget ska kunna lyckas. Men hur finner man den där lysande idén som kommer locka kunder till just ditt företag? För att hjälpa dig på traven har jag här listat fem källor där många lysande idéer kommit till.

Affärsidén fyller ett antal funktioner i företaget

  • Fokusering - Affärsidén anger vad företaget ska syssla med. Därmed utesluts också vad företaget inte ska syssla med. Det leder till fokusering och koncentration på kärnverksamheten.
  • Beslutssituationer - När man står inför nya affärer, investeringar eller produktutveckling, stämmer man av gentemot affärsidén. Är beslutet i linje med affärsidén?
  • Företagskultur - Det är viktigt att förankra affärsidén hos alla medarbetarna som ett led i att utveckla företagskulturen och identifikationen med företaget.

Fem ställen att hitta din idé på

I tidningen Harvard Business Review listade de för några år sedan fem tips för att själv hitta en idé. Här är en sammanfattning.

Vad saknar du?

Att finna en lösning som ännu inte finns på ett problem som du själv upplever är den vanligaste källan till en affärsidé. Se dig omkring, finns det något som du funderat över utan att finna svaret på? Är det någon pryl du tänkt skulle kunna passa in i och underlätta din vardag som ännu inte finns. I så fall är det nog något som fler saknar och som kan ge dig en fantastisk start på en givande karriär. Kent Plunkett, grundaren av Salary.com kom på idén till sitt företag när han insåg att han inte visste hur mycket han borde betala sin assistent. För att lösa problemet tog han reda på det och startade en sida med information om lönerna för alla yrken. På så sätt kunde han lösa samma problem för många andra arbetsgivare och företaget blev en succé.

Någon kunnig i din omgivning

Att hitta någon kunnig att starta företag med kan vara en lysande idé. På så sätt kan ni tillsammans se vad ni kan och utveckla er affärsidé efter era förutsättningar. Ett tips är att finna någon i din skola eller på din arbetsplats som delar ditt intresse. Statistiken visar att detta kan vara lösningen för dig. Av de 39 företag som startats efter 2003 och nu värderats till över en miljarder dollar är nästan hälften startade av grundare som träffats i skolan.

Följ din passion

Se till dina intressen och följ din passion. Det är ett vinnande koncept som fungerat för många. Kan du tänka dig något roligare än att kunna jobba med det du älskar? Fundera på om du har en hobby som i själva verket skulle kunna bli ditt jobb? Tycker du om att göra något speciellt som kan uppskattas av många? Ja då kanske du har hittat din nisch. En av de viktigaste faktorerna för att nå framgång är att kunna fokusera. Arbetar du då med det du älskar så blir det automatiskt lättare att fokusera på uppgiften och målet. Här gäller det att kunna vända sin arbetslivserfarenhet och sina fritidsintressen till fullfjädrade företag.

Eller: Följ INTE din passion, jaga möjligheter i stället

Vad saknar kunden?

Efter att ha arbetat i en bransch under en lång tid kan man ofta se vad kunderna behöver som företaget man arbetar på inte erbjuder. Om du använder den erfarenhet som du fått och hittar ett kundbehov som inte är tillfredsställt så kan du vara på väg mot en rik framtid. Det kan vara så att du arbetat i eller runt en bransch i många år innan du ser kundbehovet och startar ditt företag som är direkt relaterad till det kunden vill ha. I fortsättningen kan det därför vara bra att se dig om på jobbet och fråga kunderna vad de är ute efter så kanske den perfekta idén kommer upp.

Sök och du kan finna

Ett annat sätt att hitta en idé är att söka bland många idéer. Googla, läs tidningar och fråga människor i din närhet. Vad finns det som saknas och vad finns det som kan förbättras. Vilka idéer finns där ute som ingen har tagit tag i och utvecklat till ett fullfjädrat företag. En annan plats man kan titta på är att se utanför landet. Vad finns i andra länder som ännu inte finns i Sverige? Kan du starta ett företag här som saknas men som finns på andra platser? Börja redan idag att skriva upp alla dessa idéer som du kan finna i de flesta situationer. Gå sedan igenom dem en efter en och tänk efter som någon av dem kan vara just din öppning till att bli en egenföretagare.

Mer inspiration

Här bjuder vi på 27 affärsidéer.

Många väntar på den perfekta idén men det är bättre att ta en hyfsat bra affärsidé och göra den perfekt.

TIPS: En affärsidé kan du komma på genom att hitta ett problem och sedan hitta på en smart lösning på problemet. Här hittar du inspiration till hur du kommer på en egen affärsidé.

Sök bland och diskutera andras affärsidéer i forumet.

Exempel på affärsidéer

Genom att formulera din idé till en eller max ett par, tre meningar, lyfter du fram själva kärnan i företaget. Det blir lätt för andra att förstå och det tvingar dig att tänka till en extra gång. Skriv ner dina tankar på papper.

Här är några exempel på kända företags affärsidéer:

IKEA
"På IKEA är vår vision att skapa en bättre vardag för de många små människorna. Vår affärsidé går ut på att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsinriktade heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt ska ha råd att köpa dem."

Volvo
"Genom att skapa mervärde för våra kunder skapar vi mervärde för våra aktieägare. Vi använder vår samlade kunskap för att tillhandahålla transportrelaterade hårda och mjuka produkter med överlägsen kvalitet, säkerhet och omtanke om miljön till krävande kunder i utvalda segment. Vi arbetar med energi, passion och respekt för individen."

Eniro
"Eniros affärsidé är att sammankoppla människor med människor och köpare med säljare – genom en bred, unik, relevant och kvalitativ databas."

Atlas Copco-gruppen 
"Gruppens verksamhet på världsmarknaden omfattar ett brett sortiment av produkter och tjänster som möter kundens behov inom följande områden:

- kompression och expansion av luft och andra gaser samt luftbehandling
- bergbrytning, schaktning samt anläggningsarbeten
- bygg- och installationsarbeten
- industriproduktion, mekanisering och fordonsindustrins eftermarknad.

Inom dessa områden marknadsför Atlas Copco produkter under ett flertal varumärken och via olika distributionskanaler."

Aftonbladet
"Aftonbladet-koncernen ska bedriva publicistisk verksamhet inom olika medier med långsiktig ekonomisk lönsamhet."

BRIO-koncernen
"BRIOs affärsidé är att marknadsföra produkter till barn och barnfamiljer där lek, aktivitet, samvaro, utveckling/stimulans och underhållning dominerar som behov och där omsorg om barnet står i centrum. BRIO-märkta produkter riktar sig främst till små barn inom områdena lek, förflyttning/transport av små barn och barnomvårdnad där BRIOs produkter kännetecknas av genomtänkt kvalitet, omsorg och kunskap om barns behov."

Vattenfall
"Vattenfall utvecklar kundernas konkurrenskraft, miljö och livskvalitet genom effektiva energilösningar och service i världsklass."


2 kommentarer
Linus
2013-01-21 13:23
Jag tror det är mer värt att satsa på ett företag. Känner du att det finns en ljus framtid i det företag du pysslar med nu, så ska du satsa på det 100%. Istället för att starta ytterligare ett som kommer kräva tid som du skulle kunna lägga på ditt nuvarande företag. Som sagt "Gör det perfekt."
0
Berit
2012-12-14 09:38
Klokt skrivet "Många väntar på den perfekta affärsidén men det är bättre att ta en hyfsat bra affärsidé och göra den perfekt." De flesta verkar ha så låg tro på sig själva. Jag har vänner som har kunskaper jag inte besitter och jag vet att de skulle kunna starta igång ett företag och tjäna pengar på det. Kanske tom försörja sig helt. Men de verkar inte själva kunna se det. Och kanske är det likadant med mina affärsidéer jag kommer på... Jag driver eget företag men kanske skulle man starta fler. Eller ska man fokusera på det man gör? Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.