Frilansare är egentligen bara ett annat ord för att starta eget och bli egenföretagare, det vill säga att man tar uppdrag på F-skatt, utan fast anställning. Uttrycket används ofta i samband med frilansjournalister och frilansfotografer.

En relativt nyligen utförd undersökning i ett samarbete mellan amerikanska Freelancers Union och Elance oDesk visade att fyra av fem heltidsanställda i USA kunde tänka sig att göra betalda frilansjobb, medan 36 % av dem som redan hade sådana var beredda att ägna sig åt frilansande på heltid. I Sverige är det ännu inte lika vanligt – förutsättningarna är ganska olika i USA och här hemma. Men tiderna ändras och i framtiden kommer nog egenföretagare återigen bli en självklarhet.

Det finns flera fördelar med att frilansa och de svenska förutsättningarna utgör inte ett hinder för att lyckas. Här tipsar vi om hur du går till väga.

Att jobba som frilansare i Sverige

Det mesta som skrivs om frilansande återfinns i engelskspråkiga, i huvudsak amerikanska, medier. När man läser dessa artiklar måste man ha skillnaderna mellan den amerikanska och den svenska arbetsmarknaden i åtanke.

För det första har vi i Sverige ett annat regelverk än i USA, ett som skyddar mot obehöriga uppsägningar, turordningsregler och så vidare. Anställningstryggheten har resulterat i att frilansande inte är lika vanligt här då det upplevs som betydligt mer osäkert än en fast anställning.

För det andra är man här inte van vid att låta nystartade entreprenörer ta över jobb som man tidigare lagt ut på större företag. Det finns en försiktighet från båda hållen. Skillnaden är dock betydligt mindre i färskare branscher som till exempel elektronik- och IT-branschen där många av uppdragen utgår från nystartade företag. I princip kan man dock säga att reglerna i USA och Sverige närmar sig varandra från var sitt håll och arbetskulturen följer i ett släptåg.

Intresset för att bli sin egen är allra störst i de yngre generationerna. Inte bara för att man kanske är mer flexibel i unga år men även för att yngre generellt har mer energi och är mer benägna att ta risker för förverkliga sina egna drömmar. Men det ska tilläggas att även intresset för att starta företag bland pensionärer ökar. Pensionsåldern är bara en siffra och många känner att de fortfarande har mycket att ge, samtidigt som de samlat på sig mycket erfarenhet genom åren.

Se även: 10 fördelar med eget företag

Om man nu som anställd på ett företag går och drömmer om att starta eget, kanske utan andra resurser än sin egen förmåga och vilja att lyckas, vad är det då som krävs för att man ska våga ta språnget från tryggheten ut i det okända?

Den allra första förutsättningen är ganska självklar men måste ändå sägas tydligt. Du måste vara övertygad och beredd på att göra vad som krävs för att lyckas. Det måste alltså vara ett väl genomtänkt beslut där du har tröskat igenom varje steg och du är medveten om alla konsekvenser. Detta är faktiskt den allra svåraste och viktigaste fasen. Ta tid på dig. Resonera med din familj och dina närmaste vänner som du litar på. Fatta sedan beslutet själv.

11 tips innan du börjar frilansa

1. Räcker pengarna? Om du inte är säker på att du kan börja debitera kunder redan från dag ett måste du säkra ditt inkomstflöde fram till den dag när den första kronan börjar trilla in. Eftersom en sann entreprenörssjäl alltid överskattar inkomster och därmed underskattar kostnader bör du se till att du har tillräckligt med pengar för att klara det egna hushållets kostnader, inklusive nödvändiga finansiella åtaganden, under åtminstone ett halvår.

2. Be om hjälp. Vare sig du tänker säga upp dig helt och hållet eller jobba på deltid bör du prata med din nuvarande arbetsgivare. Är denne en klok person som har uppskattat ditt arbete men förstår dina behov så kanske du på det här sättet kan skaffa dig dina första uppdrag direkt på ditt gamla jobb. Det bäddar för en perfekt start. Var inte rädd för att be om hjälp eller råd.

3. Ta reda på om din produkt/tjänst är efterfrågad. Om det i stället är så, att du vill utveckla en idé som din nuvarande arbetsgivare inte vill satsa på får du tänka lite annorlunda. Börja med att prata med någon som du tror kommer att bli en av dina viktigaste kunder och visa upp vad du har tänkt. Att bara gissa och chansa på att andra ska gilla det du har är en farlig taktik.

Se även: Gör en affärsplan så här – det sparar tid och pengar

4. Var beredd att jobba gratis under en tid. Det gäller framför allt om det är en ny och oprövad tjänst eller produkt. Visa att det funkar och bjud på det. Är det tillräckligt intressant för kunden kan ni börja prata pris. Även då gäller det att vara lyhörd för vad denne kan vara beredd att betala. Det är ofta mindre än du hoppas.

5. Sprid ditt budskap. Berätta för din omgivning vart du är på väg och se till att alla som du känner får uppgifter om dig och din business. Visitkort, e-postadress, Facebook-konto, och alla andra kontaktuppgifter ska spridas. Nya kunder kan komma från de mest oväntade hållen.

Läs på: Om hur du marknadsför ditt företag

6. Gå med i de lokala företagarorganisationerna och nätverken. Se gärna till att du får tillfälle att berätta om din nya business och dela ut dina kontaktuppgifter. Det finns vanligtvis en rad olika nätverk som har träffar där man får chansen att träffa likasinnade.

7. Sociala medier: Titta om det finns någon lämplig Facebook-grupp där du kan vara med. Där kan du hitta kunder och bollplank, samt hålla dig uppdaterad om vad som händer i din bransch.

8. Tala med en revisor eller annan kunnig rådgivare om lämplig företagsform. Du måste ordna räkenskaperna från början så att du kan skilja mellan ditt privata konto och det som gäller företaget. Under alla omständigheter måste du kunna dokumentera alla utgifter och inkomster på ett lagligt sätt.

9. Gå igenom din kontaktlista och börja ringa. Det kan kännas jobbigt ett tag men de allra flesta kommer att tycka att det är spännande och vill gärna ge en hjälpande hand eller komma med ett uppmuntrande råd. Direkt röstkontakt är ofta det bästa sättet att få napp och bygga relationer. Att sedan följa upp med ett mail eller ett besök stärker den än mer.

10. Ha koll på avtalen. Om du jobbar med skriftliga kontrakt; se till att kopiera från de bästa i branschen. Ofta kan någon kollega eller din revisor ge tips. Gör bara justeringar utifrån dina förutsättningar.

Ladda ner: Kostnadsfritt avtal för uppdrag och frilans

11. Du representerar hela tiden ditt företag och dina produkter. Påminn dig själv om detta var du än är. Du är ditt företag. Allt du gör eller visar i privatlivet kommer för andra att förknippas med företaget, både i positiv eller negativ bemärkelse.

Sajt där du hittar uppdrag:

  • Freelancer (Registrera dig och buda på uppdrag. Sajten har många användare men den är internationell och med en dator som översatt till svenska ger den inte så stort förtroende i dagsläget.)
  • Fiverr listar uppdrag, först som tänkt omkring 5 usd, men idag kan alla möjliga uppdrag hittas där.

3 råd hur du kommer vidare

1. Lär dig försäljning

Försäljning skrämmer många men det behöver inte vara så svårt. Tänk "kundvård" och "service" för det är precis vad det handlar om. Varje kundkontakt, mejl, offert och telefonsamtal är en möjlighet för dig att sticka ut bland mängden av frilansare. Allt handlar om att hela tiden göra det bättre för dina kunder. Din känsla för kundservice är avgörande för hur tjock din plånbok kommer att bli.

2. Tänk långsiktigt

Det tar tid att lära sig entreprenörskapet och det finns få genvägar annat än att läsa på och lära sig och det gör man genom att hugga i och börja jobba. Våga testa nya vägar och sätt att arbeta, till slut hittar du rätt.

3. Kör igång

Resten lär du dig på vägen.

Läs även: Allt du behöver veta om att bli företagare

Lycka till med ditt nya spännande liv som entreprenör och frilansare!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2019-04-21 22:33
Ett tips är att bli medlem på https://www.svenskafrilansare.se om du vill börja frilansa!
Bra artikel!
Jag håller själv på att starta upp en frilansverksamhet och uppskattar all feedback jag kan få. Besök mig gärna http://infriad.com.


Ha det bäst!
/Julia Gustafsson
2017-02-18 21:17
Jag frilansar lite själv.
Har FA-skatt sedel och driver butiken:

http://prisverktyg.storedo.com/

Säljer verktyg och verkstadsutrustning.
2017-02-15 09:54
Det är så sant du skriver om att starta eget företag och själv har jag 50 år med den erfarenheten. Jag har påtalat detta att kunna vara hemma i början med företaget när jag satt i landstinget och bett att man även skulle ta upp det på riksnivå. Då gällde det avdraget man fick för att ha företaget hemma bedrövligt medan man kan hyra ut för mer än 40.000:- ABI DESIGN som jag startade på 60-talet har idag verksamhet som start av företag och ekonomistyrning samt att jag skrivit och gett ut böckerna KVINNA I STRID och WOMAN IN BATTLE. Jag har designat en kompaktmöbel som kommer att säljas tidigast i höst. Ett projekt jag hade var i slutet av 70-talet med rullskridskohantering. Jag lärde bl.annat Wasa upptäckare Anders Fransén samt en nunna i Vadstena kloster att åka rullskridsko. Rolig men inte särskilt lönsamt. Jag startade då Sveriges första rullskridskoklubb? Haninge rullskridskoklubb HRK själv har jag åkt sedan 1952. På Facebook kan man hitta massor med nya idéer på vad man kan syssla med. Lite har jag på min Facebooksida för den som vill inspireras. Om ni nappar på något låt mig veta. Lars Arenander Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.