Varför är det så många som går i tankarna på att starta eget och bli småföretagare? Det finns säkert flera uppenbarliga anledningar så som konjunktursvängningar och färre lediga jobb. Men frågar man folk så är det ofta en sak som nämns och det friheten. Dels att man jämfört med en vanlig anställning har full kontroll över sin tid.

Småföretagaren har inte mer tid men i alla fall större frihet att välja vad man vill göra med den.

En annan sak som säkert är en lika viktig drivkraft är ekonomisk frihet. De ekonomiska belöningarna för en företagare kan definitivt bli mer än vad man som vanlig anställd kan få.

Men flera blivande småföretagare tar för många saker för givet.

När man starta ett eget företag finns det alltid mer ansvar än privilegier, och särskilt i början. Småföretagare jobbar fler timmar i veckan än andra, tar ut mindre semester, behöver sätta sig in i krångliga lagar, lider av tidsbrist, tampas med hård konkurrens och letar konstant efter nya intäkter.

Så om du idag är anställd och arbetar med ett vanligt jobb finns det många saker som du behöver veta innan du hoppar in i en värld av företagande. Här följer åtta råd till blivande småföretagare:

1. Starta eget inom något du känner extra mycket för och tycker om att göra

När du just har startat ditt företag måste du lägga ner så många timmar som möjligt. Det är mycket annorlunda än din kanske vanliga 8-timmars dag. Men om du tycker om det du gör kommer du inte att tänka på alla de timmar och de ansträngningarna du gör. Dessutom kommer du inte behöva börja från ruta ett i ditt lärande om produkten eller tjänsten, eftersom detta är något som du redan känner till och är intresserad av.

2. Skapa en affärsplan och sätt upp tydliga mål

Sätt upp dina mål eftersom det påverkar ditt slutresultat i stor utsträckning. Lista allt som du vill uppnå i företaget. Identifiera sedan alla de saker du måste göra för att uppnå dina mål. Identifiera olika strategier, involvera rätt personer och utnyttja alla resurser som behövs för att säkerställa en smidig start och utveckling av ditt företag. Skriv även en affärsplan då du garanterat kommer ha användning av den flera gånger framöver. Affärsplanen och framtagningen av den får dig att tänka till och ofta förhindra eventuella problem som kan uppstå.

3. Hitta din nisch på marknaden

Tips till dig som funderar på att starta eget och bli en småföretagareTa reda på vilka som är dina nyckelkunder, de som du kommer att sälja mest till och dra in dina största intäkter på. Vad eftersöker de? Lär dig allt om deras nuvarande leverantörer och deras produkter och tjänster. Vad kan du förbättra?

4. Investera i utbildning

En hel del lovande småföretagare och entreprenörer misslyckas eftersom de är bara fokuserar på sitt mål utan att egentligen lära sig det som krävs för att lyckas. Du behöver inte ta en civilekonomexamen, men gå på seminarier, workshops och läs böcker regelbundet.

5. Anställ rätt personer

Även om de flesta småföretagare gör det mesta på egen hand så är det oftast bäst om du ta in hjälp då och då, särskilt till de saker som du vet lite om. En revisor kostar pengar och du kan säkert lära dig bokföring, men det kan vara en riktigt bra investering att ha en revisor som hjälper till så att du kan fokusera på din kärnverksamhet. Han eller hon kommer att kunna hjälpa dig hantera dina finanser på ett bättre sätt och hjälpa dig att undvika onödiga kostnader. Vilka fler personer kan du tänkas behöva ta in?

6. Gör ett schema

En annan faktor som ofta bidrar till misslyckandet bland småföretagare är bristen på disciplin och även att göra rätt saker. Jämfört med att arbeta i ett företag där det finns någon som påminner dig om du skulle slöa till eller gå ifrån ditt ansvar, så finns det bara du som kan bestämma med vad, när och hur du ska jobba. Du kommer att vara ansvarig för din egen tid.

Att göra ett schema över alla de aktiviteter som du behöver göra och se till att du följer dem kommer att leda till ett bättre reslutat. Det är även viktigt att du lär dig prioritera så att du gör rätt saker och inte lägger tid på sådant som i slutändan inte ger inkomster. Det är lätt att hamna i situationer där man gör det man tycker är roligt istället för att göra det som är viktigt.

7. Skaffa dig en mentor

Det kommer att komma gånger då du känner dig vilsen eller omotiverad. Om du köpt ett franchise avtal eller delar av ett redan befintligt företag så kanske du kan söka hjälp den vägen, men det är inte hållbart i längden.
Om du har startat en egen affärsverksamhet behöver du hitta någon. Ett bollplank. Antingen en professionell konsult, en kollega du känner förtroende för eller söka dig till ett mentorprogram. En mentor är en person som kostnadsfritt ger dig råd på vägen och som kan vara en viktig stöttepelare i ditt företag. Det finns även affärsnätverk runt om i landet som kan vara till din hjälp.

8. Involvera din familj

Direkt eller indirekt är det fördelaktigt om din familj vet vad du gör. Tid du investerar i företaget är tid som måste tas från någon annan stans. Där kan familjen bli lidande om ni inte är överens om det. Dessutom är det ovärderligt med vetskapen om att din familj stödjer dig i din strävan, vilket tar bort en bit av stressen som kommer från problemen i ditt företag. För de kommer att komma.

Jämfört med att arbeta för någon annan så är det inte alltid lätt att driva eget företag. Det finns bekymmer såsom kassaflöde, konkurrenter och oregelbundna inkomster. Men när du har rätt kunskap och disciplin för att nå dina affärsmål så kommer ditt småföretagande att vara riktigt givande, spännande och utvecklande. Förhoppningsvis så stannar det inte heller vid ett ”småföretagande”… ;-)

Lycka till och tveka inte att ställa dina frågor och funderingar i forumet!

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.