Vad är psykisk hälsa?

Psykisk hälsa kan beskrivas som hur vi mår i våra tankar och vad vi känner. För en person som har god psykisk hälsa är livet i allmänhet bra, man känner lycka och glädje, men även andra känslor som till exempel ilska och sorg. För en person som lider av psykisk ohälsa kan tankarna kännas grumliga där livsgnistan inte längre finns i samma utsträckning. Det kan vara svårt att ta på dessa negativa känslor och det finns inte heller alltid en logisk förklaring till varför den psykisk ohälsan har uppkommit.

Fysisk ohälsa kan för det mesta ses och upptäckas, psykisk ohälsa kan inte ses med blotta ögat.

Är psykisk ohälsa ärftligt?

Vissa människor är mer känsliga för psykisk ohälsa än andra och detta kan bero på arv, alltså våra gener. Så ja, det verkar som att vår psykisk hälsa till viss del är ärftlig. Men vår psykiska hälsa påverkas också av den miljö vi lever i och detta går att påverka. Vi går igenom detta mer ingående längre ner i artikeln.

Är psykisk ohälsa en sjukdom?

Det är skillnad på begreppen psykisk ohälsa och psykisk sjukdom. Skillnaden är:

Psykisk ohälsa är ett begrepp som innefattar alla former av tillfälliga och kortvariga symtom såsom nedstämdhet och negativa tankar.

Psykisk sjukdom är när en diagnos har fastställts av en legitimerad läkare. Detta kan ske efter flera undersökningar, vanligtvis när individen har haft långvariga symptom.

Hur man kan bota psykisk ohälsa på egen hand

För den som mår bra är det ingen större utmaning att ta till sig nya saker och testa andra vägar i livet. För den som redan mår dåligt kan det innebära en gigantisk utmaning att bara göra en liten förändring.

Fördelen med att börja resan mot bättre psykisk hälsa är att det inte behövs några större förändringar, samtidigt som resultatet kan komma oväntat snabbt. Här är några saker alla kan följa för att bättra på den mentala hälsan.

1. Rör på dig - träning

Att röra på sig och ge kroppen regelbunden träning ger den psykiska hälsan en boost. Både kropp och sinne mår bättre av fysisk aktivitet då det frigör endorfiner, minskar stresshormoner och hjälper till att slappna av. Forskning visar att det kan vara mycket mer effektivt med fysisk aktivitet än till exempel samtalsterapi, rådgivning och medicinering för att hantera depression och mental ohälsa. Kort, högintensiv träning fungerar bäst, men experter säger att alla former av fysisk aktivitet är fördelaktig. En kort promenad på 10 minuter är bättre än ingenting alls. Regelbunden fysisk aktivitet och träning förlänger dessutom livet.

Svensk sommarskog med gröna träd och doft av mossa

2. Tillbringa tid i naturen

Forskning visar att anknytning till naturen skapar bättre psykisk hälsa. Det behöver inte vara timslånga vandringar för att uppnå mentalt välbefinnande, utan kan räcka med en halvtimmes skogspromenad. Andra studier pekar på att vistelse i naturen dämpar ångest, depression och negativa tankar, samtidigt som det ökar självförtroendet, vår hjärnkapacitet och förbättrar minnet.

3. Bra sömn och sömnvanor

Djup och regelbunden sömn är viktigt och de flesta behöver någonstans mellan 6-9 timmar/natt. Professor Russell Foster vid Oxford universitet lyfter tre saker som extra viktiga för att skapa bra sömnvanor. Undvik koffein efter lunch, ingen tupplur under dagen och se till att få mycket naturligt dagsljus så tidigt på dagen som möjligt. Dr. Andrew Huberman rekommenderar vitaminer och mineraler för bra sömn som består av 145mg Magnesium Threonate eller 200mg Magnesium Bisglycinate, 50mg Apigenin och 100-400mg Teanin, 30-60 minuter innan du ska lägga dig. Ämnena sägs skapa lugn så att man somnar snabbare, sover längre och djupare. Läs mer om dåliga sömnvanor som förstör en god nattsömn.

4. Ät bra kost

Mat och psykisk hälsa är mer sammankopplat än vad många kanske tror. Vetenskapen går framåt hela tiden på området och det senaste pekar på en koppling mellan vår mikrobiom i vår mage och våra tarmar. En studie fann att tillsats av probiotika i kosten minskar stress. En annan studie pekar på sambandet mellan tarmbakterier och depression. Vad som är bra kost diskuteras ständigt, men fermenterad mat verkar vara en nyckel och även naturlig kost med hög kvalitet som framställts med omtanke.

Gryta kokar över öppen eld med naturlig mat från naturens skafferi.

5. Minska tiden på sociala medier

Vår psykiska hälsa kan påverkas av för lång tid på sociala medier. Det finns en enkel lösning - att använda sociala medier i mindre utsträckning. Visst är det utmanande att bryta vanan, men en studie pekar på att en minskning av sociala medier med bara 15 minuter om dagen förbättrar den mentala hälsan. Forskning visar också att det är bra att vänta med att ge en mobiltelefon till sina barn om man vill att de ska bibehålla en bra psykisk hälsa.

6. Hjälp andra

Vänlighet mot andra ökar vårt välmående. Volontärarbete kan vara ett sätt, till exempel att hjälpa en ungdomsförening på frivillig basis. Även små goda gärningar räcker långt då de ger en känsla av syfte och mening med livet, samtidigt som det stimulerar hjärnans belöningscentra.

7. Ta ett isbad

Att ta ett kallt bad stimulerar inte bara välbefinnandet när dopamin skjuter ut i kroppen, det kan även boosta immunförsvaret.

8. Välj dina vänner noga

Umgås med personer som accepterar dig för den du är. Önskan om acceptans är en djupt rotad instinkt då vi alla vill tillhöra en grupp och känna oss trygga. Att känna sig accepterad ökar också självförtroendet och får oss att känna oss värdefulla.

Se även: 8 saker människor mest vill ha ut av livet


Ett gäng ungdomar umgås utomhus, campar med tält och övernattar med öppen eld vid vattnet.

9. Umgås

Att hålla kontakten och umgås med andra är med en faktor som kan stärka den psykiska hälsan. Ensamhet och social isolering kan leda till depression och ångest som i sin tur kan göra det ännu svårare att ta steget ut bland folk. Det kan skapa en negativ spiral, så det är viktigt att anstränga sig för att bibehålla sin inre krets av vänner, familj och kollegor.

10. Håll ett öppet sinne

Att vara nyfiken och lära sig nya saker skapar mental balans och hälsa. Det kan också vara smart att planera saker att se fram emot då psykologer säger att det kan vara ett botemedel mot ångest, samtidigt som det dämpar stress. Det kan även ge en dopaminkick när vi lär oss något nytt eller når ett uppsatt mål. Känns det utmanande kan man börja med att planera något litet som man ska göra under kommande ledighet eller till nästa sommar.

Missa inte: Vill du leva 20 år längre? Ny stor studie pekar på 8 vanor du bör följa


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.