Pengar och rikedom måste väl ändå många sträva efter? Faktum är att det inte ens finns med på listan. Många undersökningar har gjorts genom åren och pengar lyfts sällan eller aldrig som något som driver människor.

Att känna till vad som motiverar människor är inte bara bra för att själv hitta en väg i livet. Det är också bra för att förstå hur andra människor fungerar, hur man kan motivera dem, få dem att må bättre och utvecklas som individer. Det gäller familj, vänner, men även medarbetare.

Psykoterapeuten Charlotte Fox Weber delar med sig av sin kunskap efter att ha studerat vad människor verkligen vill ha ut av livet.

Detta söker människor mer än något annat

1. Att bli älskad

Kärlek kan vara abstrakt och den kan vara helt påtaglig. Det kan innebära att få vara nära någon, att säga orden "Jag älskar dig." Eller att inte säga något, utan att bara veta och känna att kärleken finns där. Det kan handla om att hjälpa andra, eller att be om hjälp. Även i kärleksfulla relationer är det lätt att ta det för givet. Tillåt därför lite magi och ansträng dig lite extra, för att visa att kärleken är det största och mest betydelsefulla vi har.

"Att älska är ett verb. Kärlek - känslan - är frukten av att älska. Så älskar henne. Tjäna henne. Uppoffra. Lyssna på henne. Visa empati. Uppskatta. Bekräfta henne." - Stephen R Covey, Att leva och verka till 100%

2. Att bli förstådd

När människors åsikter om oss krockar med hur vi vill bli sedda, är det lätt att ta åt sig. För att bli förstådd av andra måste vi först förstå oss själva. Tänk på det som gör dig till den du är och behåll din integritet.

För att bli förstådd behöver vi också börja med att lyssna på och försöka förstå andra. Ge vi andra tid, lyssnar på dem med avsikten att verkligen förstå, så kommer den personen också göra detsamma tillbaka.

3. Att ha makt

Det finns tillfällen då begäret efter makt är något vackert och livsnödvändigt. Men när vår längtan efter makt är ett försök att kompensera brister i livet riskerar det att skapa problem. Omfamna måttfullhet. Makt handlar inte om kontroll över andra; det handlar om möjligheten att kunna påverka sitt liv och styra det i rätt riktning.

4. Att ha (och ge) uppmärksamhet

"Jag har inte tittat in i mina barns ögon på väldigt, väldigt länge," anförtrodde en person till mig vid ett ögonblick av djup insikt. "Jag har varit så arg på livet att jag glömde att lägga märke till dessa vackra varelse som jag skapade." Så skriver Charlotte Fox Weber.

När hon började uppmärksamma sina barn, hjälpte det henne att känna sig mindre sårad. För att känna dig mer uppfylld av livet, bör du fokusera på något som är viktigt för någon annan, någon du bryr dig om.

5. Att känna frihet

För en tonåring kan frihet innebära att man inte har utegångsförbud. För en vuxen kan det innebära att man bestämmer sina egna arbetstider. Fråga dig själv vilken typ av frihet du vill ha. Den frihet vi strävade efter när vi var 20 är inte nödvändigtvis samma frihet som är viktig vid 60 års ålder.

6. Att skapa

Det är möjligt att ha kreativa stunder varje dag bara genom att observera och vara nyfiken. Testa att uttrycka dig spontant. Ändra din syn på ett problem. Ta in något nytt och släpp ut något personligt.

7. Att tillhöra

Ibland kan man känna sig utelämnad och osäker. Drivkraften av att tillhöra en grupp, något större än oss själva, är väldigt stark.

8. Att vinna

"Jag är nöjd med mig själv. Jag gjorde det strålande. Bra gjort av mig.” Fundera på vad "vinna" betyder för dig. Definitionen ändras och reglerna varierar. Fira dina framgångar, hur små de än är.

Se även: 5 vanligaste sakerna folk ångrar på dödsbädden


4 kommentarer
2023-11-01 20:59
Du glömde visst mat och trygghet.
0
2023-11-01 12:13
"Jag har varit så arg på livet att jag glömde att lägga märke till dessa vackra varelse som jag skapade." Så skriver Charlotte Fox Weber."

Oj, tror mamman att hon skapade barnen? Då tror jag hon har missuppfattat sin roll. Barnen ör rent fysiskt skapade genom fortplantningen, där mamman har en förvaltarroll, inte någon skaparroll. Mamman ska bara hålla sig frisk och hälsosam under graviditeten så skapas barnet av generna och näringen det får i sig. Samma efter födelsen och barnets uppväxt, får barnet bara det behöver av mat, trygghet och kärlek skapar det sig själv. Även barn som inte får trygghet och kärlek växer i de flesta fall upp till hyfsade människor, ibland blir de rent av fantastiska människor trots en hemsk uppväxt. Barn är en magisk gåva, inte något skapat av vare sig mamman eller pappan.

Dikten "Om barn"
En kvinna som bar ett barn vid sitt bröst sade:
"Tala till oss om barnen."

Och han sade:
Ert barn är inte era barn.
De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv.
De kommer genom er men är inte från er.
Och fastän de lever hos er, tillhör de er ändå inte.

Ni kan giva dem er kärlek, men inte era tankar, ty de har sina egna tankar.

Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar.

Ty deras själar dväljs i morgondagens hus, som ni inte kan besöka, ens i era drömmar.

Ni må sträva att efterlikna dem, men sök inte att göra dem lika er.

Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som har flytt.

Ni är de bågar, från vilka era barn skickas ut som levande pilar.

Bågskytten ser målet på det oändligas stig och Han böjer dig med sin makt för att Hans pilar skall gå snabbt och långt.

Låt dig i glädje böjas i Bågskyttens hand.
Ty liksom Han älskar pilen, som flyger, älskar Han också bågen, som är stadig.

av Khalil Gibran ur Profeten
Se mer...
1
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.