En isande vind letar sig in under jackan, snön yr i luften. Vid ett torg i centrala Rosengård, i Malmö, ligger Yalla Trappans lokaler. Tacksamma för lite värme skjuter vi igen dörren bakom oss och blir visade in i lunchrummet där vi genast blir serverade kaffe. Yalla Trappans verksamhet har växt betydligt det senaste året. 2012 omsatte verksamheten det dubbla från året innan. Dessutom har de blivit omskrivna och upplyfta i olika media som tillsammans med samarbeten med små och stora företag, har resulterat i att studiebesöken i deras lokaler nu ligger på i snitt 17 i månaden.

Dorotha Trusz är arbetsledare sedan 2010, då projektet Trappan gick över i det sociala företaget Yalla Trappan som drivs av en ideell förening. Tillsammans driver medlemmar och anställda verksamheten på ett kooperativt arbetssätt, där en kvinna motsvarar en röst. Dorotha kommer med fart in genom dörren, slår sig ner och berättar om sitt och kvinnornas arbete.

− Titta ut på vädret. Usch, säger Dorotha och skrattar. Hon berättar att sommartid är gården utanför fylld av kryddor och köksväxter och lunchverksamheten är en lokal mötesplats.

− Våra anställda kvinnor var deltagare i projektet Trappan, och har nu fått anställning i det sociala företaget. Vi vill få in kvinnor i samhället, bryta isoleringen och hjälpa dem med svenska språket. Tanken är att ta tillvara och se vad kvinnorna redan är bra på. De kan laga mat, de kan sy och vissa har erfarenhet av konferensservice och städning.

Ni verkar ha mycket samarbete med andra företag?

− Vi har haft tur med många kunder och entreprenörer. Vi jobbar bland annat ihop med Apokalyps Labotek som kan mycket om material och design. Ett av våra första uppdrag var att sy väskor av gamla ”jo-jo-kort” (dvs. busskort) till Skånetrafikens personal.

Plastkorten gjordes om till ett ylleliknande material. Vi har också sytt plastkrukor från gamla plastskydd till byggställningar, till företaget MindThePlant.

Hur samarbetar ni med IKEA?

− Vi fick i uppdrag att sy slöjor till deras anställda, i IKEAS färger. Det ledde till att vi hade workshops tillsammans med dem och sålde produkter med jultema som vi designat tillsammans med IKEA, som vi sedan sydde och sålde. Nu kommer vi snart att sälja sommarrelaterade produkter. Det är jättekul!

Medan vi pratar visar Dorotha olika produkter − väskorna sydda av busskort och de alldeles nygjorda Ipad-fodralen som lyser i starka färger, alla i en unik design. Återvinning är ett ledord för verksamheten på Yalla Trappan.

Det verkar som det hänt mycket på kort tid?

− Du har bara hört en fjärdedel, skrattar Dorotha. Vi hade också workshops med Konsthallen och Stadsteatern i Malmö. Vi fick se hur de syr teaterkläderna och fick gå på Shakespeare-pjäs. Många av oss brukar aldrig gå på teater. Och så har vi sytt utklädningskläder till barnavdelningen på Stadsbiblioteket – allt från prinsessklänningar till drak- och papegojdräkter.

Det unika med Yalla Trappan och nyckeln till att de anställda utstrålar styrka och värme, ligger i lyssnandet till kvinnornas egna drömmar. Majoriteten av kvinnorna har bott i Sverige mellan 15-20 år och har aldrig tidigare haft ett avlönat arbete. Flera av kvinnorna har varit långtidssjukskrivna och många har posttraumatiskt stress-syndrom efter bland annat krigsupplevelser.

− Vi vill ta tillvara på vad kvinnorna verkligen vill göra, vad de drömmer om.

Dessutom behöver våra anställda ta saker i sin egen takt. De klarar inte för mycket press. Alla har sitt bagage. Men någon hade till exempel drömt om att sy prinsessklänningar. Då lyssnade vi och försökte göra det möjligt, i samarbetet med Stadsbiblioteket, säger Dorotha.

I köket bjuder Zeina Doulani på fikonmarmelad, som de också säljer. Den är rik på fikon, därmed även rik i smaken och förpackad i
en liten glasburk med tyg över.

− Det är min mammas recept från Libanon, berättar Zeina. Jag har jobbat här i två år, gör allt från att rulla dolmar i köket till marmelad. Oftast är det två timmar om dagen, men vid studiebesök och konferenser behövs jag mer här.

Zeina berättar om torsdagen veckan innan, då ett 40-tal personer kom på förbeställd lunch.

− Jag trivs jättebra och skulle gärna jobba mer om möjligheten fanns.

Vi pälsar på oss och vandrar ut i kylan till syateljén ett kvarter bort, i nya lokaler. Här sitter fyra kvinnor och syr, tre av dem är praktikanter. Aiesha Arshad gör sin sista vecka på Yalla Trappan, efter ett halvårs praktik via Arbetsförmedlingen.

− Jag har vuxit upp i Danmark och har utbildning i textil och beklädning. Men sen jag flyttade till Sverige har det varit svårt att få jobb. Jag skulle helst vilja fortsätta här, säger Aiesha.

Bredvid syr Ghada Hijjaj på förkläden till kökspersonalen. Hon har jobbat sedan 2010 på Yalla Trappan. När hon bodde i Libanon
arbetade hon på en textilfabrik.

− Jag tycker det är roligt att rita mönster och att sy. Det är roligt att jobba, särskilt samarbetet med IKEA och Stadsbiblioteket. Jag tycker om att träffa människor och slippa sitta ensam hemma, säger Ghada.

Dorotha berättar om en annan av praktikanterna som kanske får jobb på ett annat företag inom kort.

− Det är jätteroligt. Hon kommer förstås att göra det, men hon vill inte. Helst vill hon stanna kvar här. Det är ju ett bra betyg, säger Dorotha.

Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag, som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan. Ordförande Christina Merker-Siesjö startade verksamheten tillsammans med deltagarna. Hon använder ofta sina luncher till att ta emot studiebesök på Yalla Trappan. ”Trappan” startades som ett arbetsintegrerande projekt för kvinnor på Rosengård, som ägdes av ABF:s helägda bolag ABL, med stöd från Europeiska Socialfonden. 2010 blev det ett socialt företag och för närvarande har Yalla Trappan tolv anställda och sju praktikanter. Det är likalönsprincip och kollektivavtal. Yalla Trappan har inga bidrag och bär sina egna kostnader, men de anställda har nystartsjobbbidrag. Efter stort intresse från hela världen, med studiebesök från bl.a. Norge, Nya Zeeland och Storbritannien, funderar personalen på att göra en metodbok.

Ur Yalla Trappan växte föreningen Tjejer i Förening som vänder sig till ”döttrarna”, tonårstjejer, i området och matchar tjejer med föreningslivet. Nu driver Tjejer i Förening Kvinnocentrum på Rosengård. Läs mer på www.yallatrappan.se

Karolina Jeppson, journalist
Jenny Ljunggren, fotograf
 
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
uffe
2013-07-13 07:24
Och hur mycket får dem i bidrag? kan det kallas företagande då?
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.