Att företag strävar efter vinst är en självklarhet i en marknadsekonomi, men det är något som allt oftare ifrågasätts. Kritiken mot vinstdrivande företag verkar växa, men vi måste komma ihåg att vinsten är en central komponent för att skapa innovationer och driva ekonomisk tillväxt. Som entreprenör tar man risker – och vinsten är den ersättning man kan få för att ha satsat både tid och kapital. Detta är grunden för att förstå varför vinst är så avgörande, inte bara för den enskilda företagaren, utan för samhället i stort, det menar författarna Sven-Olov Daunfeldt och Dan Johansson i en essä skriven för Timbro.

Här följer en sammanfattning av deras text:

I en värld där innovationer ofta är osäkra satsningar, fungerar vinsten som en signal. Den lockar fler att ta steget in i entreprenörskapet och pressar fram konkurrens som på sikt gynnar oss alla. Utan den möjligheten – utan utsikten till vinst – skulle många entreprenörer troligtvis välja tryggare vägar, som en fast anställning. Det är entreprenörer som tar risken och sätter sin kreativitet på spel för att förvandla idéer till framgångsrika produkter eller tjänster. För att detta ska ske behövs incitament, och det är där vinsten spelar en fundamental roll.

Men vi kan inte blunda för att den verkliga betydelsen av vinst sträcker sig längre än till individens plånbok. Vinsterna gör det möjligt för företag att växa, utveckla sig själva och samtidigt bidra till samhället. Det är här den större samhällsnyttan kommer in. När företag gör vinst, kan de åter investera i nya innovationer, anställa fler människor och därmed skapa ekonomisk tillväxt. När företagen går med förlust, pressas de istället ut från marknaden – något som också fungerar som en sorts "rengöring" i ekonomin, där mindre konkurrenskraftiga företag ger plats åt de som lyckas bättre.

Trots att entreprenörer som Steve Jobs eller Elon Musk är exempel på individer som revolutionerat branscher, är det lätt att glömma att deras framgångar inte är någon given. Den finansiella osäkerheten de mötte i sina tidiga skeden var stor, och det är just denna osäkerhet som vinstmekanismen belönar. Deras företag överlevde, inte bara för att de hade bra idéer, utan för att de hade förmågan att bedöma risker och osäkerheter bättre än andra.

Det är därför oroande när vi ser att hög beskattning och regelkrångel i många fall hämmar entreprenörskap. För att vi ska fortsätta att se innovationer som leder till ökat välstånd, måste vi skapa förutsättningar som främjar entreprenörers vilja att ta risker. När vinsterna beskattas bort eller regelbördan blir för tung, dämpas incitamenten att skapa och investera. I längden betyder det färre företag, färre jobb och färre innovationer.

Joseph Schumpeter, en av de stora ekonomiska tänkarna, påpekade att det är de "banbrytande innovationerna" – de som förändrar hela branscher – som verkligen driver samhället framåt. Men dessa innovationer sker inte i ett vakuum. De är beroende av att entreprenörerna kan verka i en miljö som tillåter dem att misslyckas, lära sig och till slut lyckas. Det är inte bara innovationen i sig som är viktig, utan processen att ta den till marknaden, att utveckla och kommersialisera den. Och utan en möjlighet att skörda vinsten från denna process, skulle få vara villiga att ta sig an den.

Vinsten är alltså inte bara en belöning för entreprenörer. Den fungerar också som en signal till resten av marknaden om var resurser bäst ska allokeras. När ett företag går med vinst, drar det till sig kapital, arbetskraft och nya idéer. När ett företag misslyckas, vet vi att resurserna kan användas bättre någon annanstans. På detta sätt fungerar vinsten som en mekanism som hjälper marknaden att utvecklas och förbättras.

I en tid då vi står inför stora utmaningar måste vi påminna oss om vikten av att värna om entreprenörers möjlighet att göra vinst. Det är de som sitter på lösningarna för framtidens problem, och det är de som tar riskerna för att föra dessa lösningar till verklighet. Om vi inte tillåter dem att skörda frukterna av sitt arbete, riskerar vi att hämma den innovationskraft som vårt samhälle är så beroende av.

I slutändan är det vinsten som håller ekonomins motor igång. Vi måste därför se till att våra politiska beslut inte kväver den, utan istället skapar en miljö där fler vågar ta steget och bidra till framtidens utveckling.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.