Startsida
av Timmi Jofur
Timmi Jofur
CEO and founder på Telavoice, AlphaPartner, Svensk Publikreklam, Företagande.se i Borås
5 foruminlägg
16 artiklar

Riksdagen klubbade igenom ett beslut den 28 november att det lägst tillåtna aktiekapitalet i ett privatägt svenskt aktiebolag ska vara 25 000kr. Förändringen träder i kraft redan 1/1 2020. Gör det någon skillnad för Sveriges blivande företagare?

 

Företaget måste stiftas efter 2020-01-01 och företag som stiftas innan det går efter de gamla reglerna om ett aktiekapital på minst 50 000kr.

Regeringen vill stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. Förhoppningen är att förslaget kommer bidra till att öka sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten i Sverige.

Den föreslagna sänkningen av kravet på aktiekapital är en del av januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Sänkningen främjar företagandet

Tillgängligheten att starta aktiebolag ökar då kraven sänks. Speciellt för de företag inom tjänstesektorn som ofta har ett lägre kapitalbehov än i många andra sektorer.

 

Syftet med förändringen är också att närma sig andra EU-länder för att skapa så lika förutsättningar som möjligt att driva företag inom EU.

Meningen är att ge fler möjligheten att välja aktiebolag istället för andra bolagsformer. I ett aktiebolag så minskar du dina egna risker och sköter du allt som du ska så begränsar du din risk till bara aktiekapitalet. Läs också Välj rätt företagsform.

Möjlighet att minska aktiekapitalet

Det finns också möjligheter att sänka aktiekapitalet från 50 000kr till 25 000kr för redan befintliga bolag och det kan finnas anledning att göra det för att lösa in någons aktier eller att täcka en förlust.

 

Mer om det kan du läsa på: bolagsverket.se/aktiekapitalet/minskning

Kritik

Det finns också kritiska röster som menar att denna ändring gör bolagen mer sårbara och att det är bättre att minska regelkrånglet istället som är ett större hinder för att starta företag. En del befarar också att risken ökar för att kriminella kan använda aktiebolag som ett verktyg för sin brottslighet.

I forumet diskuteras för- och nackdelar med de nya reglerna

Visa kommentarer 2
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
Patrik Andreasson
| Anmäl | för 1 år sedan
De flesta nystartade aktiebolag som behöver någon form av finansiering har dock enbart möjlighet att ta ett lån där det krävs någon form av säkerhet. Normalt krävs det att en eller flera företrädare går in med personlig borgen för att få teckna ett företagslån. Att säga att personers privata risker minska med aktiebolag som bolagsform stämmer därför sällan i praktiken.

Till exempel kräver alla kreditgivare (även jämförelsetjänster) på https://www.svenskaforetagslan.com/ att bolagsmän går in med personlig borgen när det kommer till finansiering till aktiebolag.
| Anmäl | för 1 år sedan
Det håller jag med om, det är ändå samma typ av risker i aktiebolaget. Det som skulle behövas är bättre skattepolitik.

Det är absurt att företagaren som tar alla ändå måste betala staten från första kronan. Ska de verkligen hjälpa företagande i Sverige så är det andra verktyg som krävs.