Begreppet ”blockchain” är hetare än någonsin men vad är det egentligen? Här hittar du en enkel förklaring som alla kan förstå. Det är som en bok!

Det händer numera allt oftare att jag får frågor om digitalt baserade valutor, framtidens betalningar, Bitcoin, E-kronor och hur ”gammelbankerna” måste anpassa sig i framtiden för att göra hantering av pengar säkrare. För att förstå framtiden, måste du bekanta dig med begreppet blockchain som snabbt håller på att revolutionera flera branscher och samhällen utan allt för mångas vetskap.

Låt mig bryta ner begreppet blockchain för dig

Idag finns det ett fåtal förklaringar av blockchain-konceptet som en riktig teknik-dummie kan förstå, så därför ska jag göra den här beskrivningen konkret och enkel utan massa onödigt avancerade termer som ”noder” och ”hashing”.
Blockchain-tekniken är per definition en distribuerad/delad databas med information som kan liknas vid innehållet i en bok. Varje rad i den här delade boken är ett ”block” fylld av värdefull information som kan hjälpa till att göra olika automatiserade processor säkra, bland annat inom bankväsendet, men notera redan nu att du kan använda denna teknik till så mycket mer.

Liknelsen med en digitalt delad bok fylld med information gör allt lite enklare att förstå

Tekniken bakom blockchain-lösningen är inte mer komplicerad än vad man vill att den ska låta. Konceptet är inte skapat av någon som är smartare än oss, vilket gör den än mer enkel att använda när man förstår den och jag tillsammans med många andra experter är säker på att tekniken kommer sätta djupa spår i vår framtid och för många branscher revolutionera dem.

Boken jag beskrivit är inte bara lagrad på en central plats som delas av många. Utan det finns oändligt med exakt likadana exemplar av boken lagrad på datorer över hela världen. Informationen i de olika böckerna kan användas till en rad olika områden, men jag har valt fokusera på transaktioner av pengar eftersom det är den vanligaste snackisen just nu.

Relaterad läsning: Tips för dig som vill investera i onoterade bolag och kryptovalutor

Ett konkret exempel på blockchain-användning som alla kan förstå

Ifall Axel vill skicka pengar till Samira skapas en ny rad i den delade boken som beskriver transaktionens detaljer. Eftersom boken är delad dyker den här raden upp på alla andra datorer som en bekräftelse på att transaktionen ägt rum, samtidigt som den verifieras mot boken så att detaljerna i transaktionen stämmer. Principen är alltså densamma som att flera tusen vänner till Axel och Samira stått runtomkring dem för att intyga att transaktionen såg ut att innehålla rätt mängd pengar och mottagare. Samtidigt som transaktionen aldrig kan gå igenom ifall alla inte är överens.

Så skiljer sig systemet från en bank

Det som gör systemet så praktiskt är att tack vare dess delade information, så bli informationen säker och det krävs ingen mellanhand, inget centralt ägt företag, ingen bank och du behöver inte lita på något finansinstitut. Trots att många tar del av boken har den ingen ägare utan bara användare som hjälper till att säkerställa raderna i boken. Dessutom är varje rad i boken oåterkallelig och kommer därför existera så länge internet gör det, med andra ord går det inte att sopa undan spår vid ett eventuellt brott.
Så ifall Samira skulle vilja skicka tillbaka pengarna till Axel hade en ny rad skapats för transaktionen samtidigt som den ursprungliga levt kvar i samma form som tidigare.

Blockchain-tekniken kommer att förändra världen

Vid det här laget kanske du tänker att det här inte är något som kommer förändra världen alls. Det är bara ett sätt att verifiera ägandet av något digitalt med hjälp av identiska kopior utspridda över hela världen. Men om du tänker på innebörden lite längre och hur den kan appliceras vidare förstår du hur avgörande den här säkerhetsprocessen kan bli då vi går mot ett mycket mer digitaliserat samhälle.

Utöver förenklande av banktransaktioner har användningar av tekniken ingenting att göra med pengar specifikt. Därför vill jag också presentera de två intressanta processerna inom helt andra områden där tekniken redan nu är redo att revolutionera.

Så här ser framtidens demokratiska val ut

Att använda blockchain-konceptet i ett val eller omröstning skulle på sikt lösa enormt många problem. Genom systemet kontrolleras varje rösts äkthet och legitimitet valideras av många olika människor samtidigt som ”boken” inte kan manipuleras. Blockchain kan absolut vara framtidens botemedel mot valfusk och korruption i alla länder oavsett vilket stadie man befinner sig i.

Så kan du göra dina filer säkra och omöjliga att bryta sig in i

Istället för att lagra filer på Dropbox, Onedrive eller Cloudservrar kan du dela upp alla dina filer i smådelar och lagra dem på miljontals olika människors datorer runt om i världen. Registreringen av vilka filer du äger och var de är kan aldrig ändras samtidigt som du är den enda med nyckeln till att se bitarna som helhet. I dagsläget arbetar mängder med företag på lösningar likt den ovan presenterade och framtiden får som vanligt utvisa om jag har rätt eller fel rörande om Blockchain-tekniken kommer att förändra världen.

Frågan är egentligen - vad tror du och hur förbereder du dig och ditt företag för framtiden?

Läs mer: Därför finns blockkedjan - Här får du tekniken förklarad

1 kommentarer
2017-08-25 09:09
Jag håller helt med om att Blockchain-tekniken kommer att förändra världen. Allt tack vare "Satoshi Nakamoto". 🙂
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.