Den som slutar att vilja vara bättre – slutar att vara bra
Helenas resa och hennes starka positiva vilja är en bedrift med tanke på att hon varit sjuk hela livet.
– Jag startade företaget för att kunna styra min egen arbetstid och arbeta med något jag tycker om,
berättar Helena, jag har sedan tonåren lidit av den kroniska sjukdomen SLE (Systemisk Lupus Erythematosus) som är en reumatisk autoimmun inflammationssjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen. Detta gör att jag ibland får det svårt att röra mig, då distansarbetar jag.
– Något som har varit oumbärligt för mig är min envishet och målmedvetenhet, säger Helena, företagets utgångspunkt, då vid starten liksom idag är att alltid tillfredsställa uppdragsgivarens förväntningar och målet är att vara bäst – den som slutar att vilja vara bättre slutar att vara bra. När jag startade som företagare tävlade jag med människor som var bäst i sitt område, och jag förlorade alltid. Idag tävlar jag bara med mig själv, och jag vinner alltid.
Helenas tankesätt har ändrats genom åren, men inte hennes mentalitet att ständigt arbeta framåt mot målet och aldrig ge upp. I hennes bok är det ett riktigt dåligt skäl att starta företag för att någon vill tjäna stora pengar. Det kan leda till besvikelser. Ett annat dåligt skäl är att man tror att man ska få mer fritid som egenföretagare.
– Min erfarenhet är precis tvärtom, säger Helena, detta är inget 8-17 arbete, detta är en dygnet-runt livsfilosofi som du bara ska välja om du har ”driv”.
Småföretagare står utanför välfärdssystemet
Helena fortsätter:
– Alla människor passar inte att starta och driva företag, men jag är övertygad om att det finns lika många drömmar som det finns skäl till att starta och driva företag, säger hon, att driva företag är mer en livsfilosofi och det är mycket mer otryggt än att ha en anställning, vi tillhör en samhällsklass som står utanför välfärdssystemets villkor – ett system som vi småföretagare varit med om att bygga upp, men som vi många gånger står utanför.
Men Helena är glad över det liv hon en gång valde, hon kan inte se sig i en annan roll än entreprenörens, hon har mycket idéer och tankar som hon undan för undan förverkligar. Hon har en inneboende glöd som är naturligt för de tvättäkta entreprenörerna, hon är förtroendeingivande och stabil och kunderna litar på henne. Kunder i branscher som utbildningssektor, statliga verk, näringslivet - de som söker Helenas kompetens som bland annat utvärderare av projekt och projektledare samt specialist inom jämställdhetsfrågor och FN:s Agenda 2030 för hållbarhet.
Demokratikonsult har arbetat med följeforskning, uppföljning, utredningar och utvärderingar sedan företaget startade år 2002.
Tufft som kvinna i konsultvärlden
– I början av mitt liv som företagare kände jag mig verkligen vilsen, säger Helena, jag fokuserade gärna på det som var lättare för stunden och detta var inte att få ny uppdragsgivare. Från början tänkte jag nog att företaget kommer att sälja sig själv, men det var ju inte sant och om jag inte kunde sälja in det skulle jag ju inte kunna betala ut löner till mina anställda.
När Helena startade hade hon inte riktat in sig direkt mot målgruppen, hon startade med en lista email-adresser som hon fått av en kamrat och när hon väl tryck på ”enter” på datorn hörde hon sin egen röst säga:
– Hoppas ingen ringer…..hoppas ingen ringer….
Hon kände sig både rädd och osäker eftersom hon inte riktigt visste hur hon skulle sälja in företagets tjänster. Med åren har Helena dock blivit riktigt skicklig på att både utforma och paketera tjänster samt analysera målgrupper, och hon har också följt med i branschens utveckling under dessa 20 åren.
– Från början upplevde jag att det var väldigt tufft i en konsultvärld som består av mestadels män, säger hon, det har blivit bättre med åren. Men det handlar även om att inte ta allt så personligt. Till kvinnor som vill bli företagsledare vill jag ge rådet att inte ta något personligt. Misstag är en del av framgången, man ska också stödja och tala väl om andra kvinnliga företagsledare.
Den privata företagsamheten – skjutas eller mjölkas?
Helena har samlat sitt företagarliv i en finurlig och underhållande bok ”En företagares bekännelser”, som många blir hjälpta av att läsa. Den innehåller missar, insikter och framgångar – och så lite klurigheter. Helena är lugn, trygg och rakt på sak när hon säger:
– Jag tror att jag har gjort de flesta misstag som vi kan göra som företagare. Boken är således ingen lärobok i vanlig mening, boken är snarare en bekännelse om min egen okunskap och om hur villkoren har sett ut för mig som företagare. Min ansats är att försöka ge en mer nyanserad bild av företagandet eftersom det oftast är bara mycket stora företag eller mycket små som beskrivs – vi där emellan ramlar liksom mellan stolarna.
Helena pausar en stund och funderar innan hon fortsätter:
– Inte sällan argumenteras det i dagstidningar, tv och radio att Sverige behöver nya och fler växande företag. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv tjänar vi alla på om fler blev företagare, men politiker, tjänstemän, potentiella företagare och enskilda människor behöver få mer kunskap om vilka villkor vi företagare lever under – synen på företagare behöver förändras. Att bidra med kunskap om detta är en av anledningarna till varför jag skrev boken.
Helena har ett citat från Winston Churchill som hon gärna använder:
”Vissa betraktar den privata företagsamheten som en farlig tiger som måste skjutas, andra betraktar den som en ko som är till för att mjölkas. Alltför få inser att den är hästen som drar hela lasset.”
Fler framgångsrika kvinnliga företagare
Drygt 26% av Sveriges företagare var kvinnor år 2020, inom hela EU var siffran 33%. Sverige visar inte framfötterna på samma sätt som exempelvis Lettland där 44% av kvinnorna var företagare år 2020, enligt Ekonomifakta.
Hur tänker Helena kring vad vi behöver göra för att fler kvinnor ska anta utmaningen att bli företagare?
– Kvinnor behöver exakt samma möjligheter till finansiering som vi ger män, säger Helena, vi måste sluta med att favorisera traditionellt manliga branscher och deras sätt att presentera sina företagsidéer. Vi behöver sluta att sätta mål som inte har en ”riktig” betydelse för det reella målet. forskning visar att kvinnliga entreprenörer i snitt fick 25 procent av sitt efterfrågade kapital medan männen fick över hälften. Detta indikerar att kvinnor och män bemöts olika hos statligt företagsfrämjande aktörer (Malmström m.fl. 2017 och 2018, Tillväxtanalys 2015, Tillväxtverket 2015a).
Vi behöver ge kvinnor rätt till en rättvis fördelning och kunskap om hur det ser ut.
Kan de svenska universiteten ta en roll i detta?
– Absolut, svarar Helena, men vi är inte där idag, det kräver kunskap och ett strategiskt, modernt och modigt ledarskap från universitetets sida.
Sätt hållbarhet på agendan
En av Helenas specialiteter är hållbarhet inom Agenda 2030 och framförallt genusvetenskap där hon har en kandidatexamen. Hon har arbetat med demokrati, jämställdhet och hållbarhetsfrågor sedan mitten av 1990-talet både inom politiska organisationer och miljö-samt kvinnorörelsen.
– Det har varit intressant, säger Helena, jag har suttit med i jämställdhetsutskott och demokratiberedningar, Agenda 2030 och som ledamot i Forum Syds mångfaldsberedning. Jag har arbetat under dessa 20 åren med att öka kvalitet och resultat av hållbarhetskriterier i projekt och verksamheter.
Frågor som jämställdhet och icke-diskriminering är inte de vanligaste på dagordningen, vilket innebär att någon måste se till att frågorna hamnar där för att det ska bli resultat. Tro aldrig att alla människor redan kan eller vet det som vi andra ser som självklart. Det är de små stegen som gör skillnad, tappa aldrig eller låt frågan vila.
Bär varje dag en hink grus till samma ställe, och du kan bygga ett berg (Konfucius)
Företagandet måste uppvärderas
Att vara företagare innebär att man kan styra över sin egen tid, men att driva företag innebär också att det finns utmaningar inom områden man kanske inte stött på tidigare. Helena säger:
– Utöver rollen som VD på Demokratikonsult Sverige AB har jag roller såsom vaktmästare, ekonomichef, HR-chef, försäljningschef, marknadschef, rekryterare, fastighetsförvaltare, lokalvårdare samt utredare, utvärderare och följeforskare. Min tid som företagare ska således räcka till väldigt mycket. och jag behöver verkligen hushålla med de 24 timmarna som finns per dygn.
Många företagare känner säkert igen sig. Det är svårt att få tiden att räcka till utan att gå på knäna. Man behöver få möjlighet att kunna anställa personal till rimliga löner, skatter och kostnader. De mindre företagen är en ryggrad i vårt land och vi har långt ifrån nyttjat dess kapacitet.
– Vi behöver uppvärdera företagandet, säger Helena, vi behöver få politiker att inse vinsten att ha företag. Vi behöver förtydliga att mikroföretag inte har en HR-avdelning eller ekonomiavdelning som exempelvis Volvo, SCA, eller liknande företag - och således inte kan vi inte lyda under samma kravställan som dem.
Helena avslutar:
– Jag kan helt ärligt säga, att jag älskar mitt arbete som företagare. Jag uppskattar verkligen utmaningarna, svårigheterna, glädjen med att vinna kundernas förtroende eller anställdas genuina glädje när vi levererar något riktigt bra.
Vad är det som säger att det är tuffare som kvinna? Det är tufft att driva företag, oavsett. Eller?
Och vad är det som säger att kvinnor inte har samma möjligheter till finansiering? Vi kan väl anta att personer med kapital mest kollar efter möjligheterna att få avkastning på det. Kön, etnicitet, hårfärg och storlek på strumpor kanske inte spelar så stor roll då.
Sen är knappats brist på finansiering ett hinder för de allra flesta att starta företag. Det är bara att ansöka om f-skatt, alla har samma möjligheter.
Var fjärde kvinna lite drygt startar alltså företag. Varför väljer inte fler att göra det? Ja forskningen på området säger att män och kvinnor gör olika val i livet. Det är bara att titta oss omkring. Fler kvinnor väljer yrken inom vård och fler män väljer inom teknik, ingenjör osv, detta eftersom kvinnor generellt är mer intresserade av människor och män mer intresserade av saker. Män är också generellt mer riskbenägna, något som är självklar en fördel om man ska bli företagare. Och det är väl därför rimligt att tro att det är därför inte är fler kvinnor som startar företag. Eller vad är Helenas idé om varför inte fler ansöker om f-skatt?
Hade varit intressant att få svar så inte företagande.se bara dansar med i Agenda 2030 och woke-ivern som på så många sätt kväver folket, främst unga kvinnor och flickor som växer upp och faktiskt tror att de är förtryckta. Tänk vad det på sikt gör med dessa individer... 🙁 Se mer...
Självklart är det tufft att driva företag oavsett om du är man eller kvinna. Gemensamt för båda är förstås att du behöver ha drivkraft för att lyckas med din roll som företagare. Gemensamt för båda är även kapitalbehovet och när det exempelvis gäller riskkapital har det funnits en större vilja att satsa på män framför kvinnor. Detta är på väg att förändras men det är oerhört viktigt att förstå hur man behöver agera för att exempelvis som kvinna erhålla riskkapital i en mansdominerad industrikteknisk bransch. Med insikt och taktik kommer man långt.
De flesta som investerar gör det i personer och personens kapacitet att driva företaget till vinst. Det spelar ingen roll hur bra din innovation är om du som person saknar det rätta drivet att ta produkten till marknad och ge investeraren god återbäring. Flera fina produkter når aldrig marknad.
Du svarar lite själv på din egen fråga när du säger att män är mer riskbenägna än kvinnor rent generellt - och detta är självklart en faktor i resonemanget. När det gäller teknikyrken är det minst lika många kvinnor som män som blir mjukvaruingengörer, men det finns fortfarande teknikyrken med ojämn fördelning. Det är en process som pågår i samhället men det krävs också att mottagningen i t ex en mansdominerad bransch förändras.
Brist på kapital är en av orsakerna till att ett nytt företag misslyckas. Man kan ha olika tankar när man skaffar sin F-skatt sedel, men om målsättningen är att skapa ett företag som går med vinst kan det vara bra att först skapa sig en bild av vad som krävs. Mentalt känns det inte bra för den som sedan överraskas av hur mycket arbete det egentligen är. Om det ska vara mer hobbybetonat behöver man självklart inte väga in några insikter om man inte vill🙂
Begränsade projektpengar via Tillväxtverket eller liknande aktörer är inte samma sak som riskkapital där någon förväntar sig återbäring.
Jag förstår inte riktigt vad du menar med att ”dansa med i Agenda 2030”, men jag gör ett försök att kommentera. Det är min personliga åsikt att vi alla ska göra vårt bästa för att dansa med i denna livsviktiga FN-agenda för hållbarhet. Hör finns riktlinjer för miljö, jämställdhet, ickediskriminering, innovationsarbete och mycket mer, men också för kvinnors ledarskap. Denna agenda ligger till grund för vår framtid och har fått stort genomslag i miljöarbetet världen över. Alla behöver göra sin del för vår framtid vilket vi ser alltmer av även här i Sverige. Bland annat Greta Thunberg är en förespråkare för dessa åtgärder inom klimat.
Helena Brandt är fenomenal på att inspirera unga människor, och det hon delar med sig av är det hon upplevt under sitt liv som företagare.
Jag är själv entreprenör sedan 9 års ålder med flera startups - en av de mest givande sakerna har varit att supporta tjejer som jag själv.
Att inspirera dem räcker inte, de behöver även ha en karta där både hål och grusvägar är markerade. De behöver ju inte ramla ner i de hål som jag snubblat i 🙂 Det finns många koder som gör att man lyckas eller misslyckas. Dessa är ”tysta” koder som är insikter man behöver.
Det går utmärkt att inspirera tjejer och samtidigt dela insikten om vad de kan komma att möta i verkligheten. Att vara förberedd ökar självförtroendet eftersom man då inte är främmande inför situationer när dessa dyker upp. Se mer...