Nina Jansdotter har med 15 års erfarenhet som karriärcoach i ryggen, dock upptäckt hur vanlig rädslan för framgång är och vilka konsekvenser den får om den inte görs medveten och hanterbar. Hjärnspöken räds ljuset.
Nina, varför skrev du boken?
- Jag har upptäckt i mitt jobb som karriärcoach att rädslan för att lyckas, nå framgång kan vara minst lika stark som rädslan för att misslyckas. Kanske till och med starkare. Men rädslan är omedveten och det gör den svår att förstå och komma till rätta med. Det är främsta anledningen till att jag skrev boken, att försöka synliggöra framgångsfobi. Om du inte, trots hårt jobb, når framgång kan den rädslan vara svaret på varför.
Vad är egentligen framgångsfobi?
- Man kan enkelt uttrycka det som en form av skam som innebär att du själv anser att du inte är värd att ha framgång och lyckas. Det är en diffus känsla av rädsla som gör att vi sätter krokben för vår egen framgång.
Hur vet jag då om jag bär på en rädsla för att lyckas, om jag helt enkelt lider av framgångsfobi? Vad kan vara ett tecken på det?
Du kan t ex, svarar Nina, ge akt på om:
- Du inte tar tag i det som är viktigt utan istället gör det som lätt kan vänta
- Du har lätt för att skylla på bra timing eller tur om du lyckas
- Du tar inte chansen när den dyker upp eftersom du inte kan se dig själv som en vinnare i den position som chansen möjliggör
- Du har svårt att fatta beslut och hålla dig till dem
- Du tröttnar långt innan du nått dina mål, om du har några..
- Du undviker att göra färdigt saker för att du inte vågar möta reaktionerna på resultatet
Känner du igen dig i något av ovanstående, säger Nina, kan det absolut vara en hint om att du har framgångsfobi. Men, fortsätter hon, i vilken grad och hur stort hinder den är för dig kan se mycket olika ut. Liksom orsaken till den.
Nu antar jag att fler än jag känner igen sig i det du beskriver, hur många gånger har jag inte t ex undvikit att ta chansen när den dyker upp med en lam ursäkt som ”nu är inte rätt tid”? Jag vet att det är en ursäkt för att slippa redan när jag använder den men jag förstår inte orsaken till. Vad har du i ditt arbete identifierat som de vanligaste orsakerna till framgångsfobi?
De är förstås, svarar Nina, individuella men det finns ett antal som har återkommit oftare än andra som att:
- Du jämför dig ofta med andra och tänker att du aldrig kan komma upp till deras nivå
- Du känner dig obekväm när du får bevis på uppskattning
- Du ställer dig i rampljuset och den platsen är mer utsatt, du kan bli föremål för värderingar som handlar om annat än ditt arbete. Det är tryggare att låta bli
- Har du nått framgång med ett projekt, är du rädd för att du inte kan svara upp till förväntningarna som följer
Och, avslutar Nina, en del är rädda för att det ska innebära mer jobb, för mycket jobb.
Vad gör jag nu? Här står jag med en konstaterad framgångsfobi och jag börjar få klarhet i orsaken till. Om jag nu inte vill packa ihop mitt företag och istället skaffa mig ett tryggt och hyfsat stabilt 9 -5 jobb, hur går jag vidare? Finns det hjälp att få?
- Sjävklart, svarar Nina Jansdotter med ett skratt, annars hade jag nog inte skrivit boken! Du kan med enkla medel göra mycket på egen hand men kom ihåg att ta små steg. Små förändringar i din egen takt. Förändringar skapar alltid ångest och beroende på din självkänsla och självbild, är förstås ångesten av olika grad. Man måste komma ihåg, fortsätter Nina, att det alltid känns tryggare att bekräfta den självbild du har än att bryta den.
Ser fram mot att läsa boken som ligger på bordet bredvid sängen.