Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se i Älmhult
91 foruminlägg
1352 artiklar
För ett befintligt företag kan franchising innebära flera intressanta möjligheter. Men för att lyckas är det viktigt att utvärdera ditt företag så objektivt som möjligt. Det finns nämligen en mängd misslyckade franchiseföretag och du vill klart inte bli en av dem. Om du däremot lyckas så kan du få uppleva kraften som en lyckad franchise kan innebära.

 

Det första steget i processen börjar med en grundläggande förståelse för franchising och en del viktiga saker behöver beaktas.

Franchising kan ge:

 • Snabbare tillväxt och ett känt varumärke.
 • En stabil organisation och ett stabilt nätverk.
 • Franchisegivaren kan ha färre anställda jämfört med företagets vanliga verksamhet.
 • Ökad köpkraft för hela nätverket.
 • Säkerhet för lokalt ägarskap.
 • Ett mer konsekvent positivt resultat.
 • Sammarbete mellan ägarna och operatörerna.

Saker att överväga:

 • Välskötta lokala företag kan vara mer lönsamma än en franchiseverksamhet.
 • Svårare att stänga ner en franchise.
 • De juridiska kostnaderna kan vara höga.
 • Personalen kommer att kräva vissa ändringar för att anpassa sig till franchiseverksamheten.
 • Kraven på genomförandet av franchise.

Franchiseföretaget

Verksamheten måste ha vissa unika egenskaper som tilltalar blivande franchisetagare för att fungera som en franchise. Det måste finnas vissa egenskaper hos din verksamhet som inte är lätta att kopiera. Det krävs även för att kunna marknadsföra produkterna och tjänsterna samt för att skapa en franchise möjlighet. Om affärsidén inte är väl utvecklad så kan det hindra framgången.

Förmåga att paketera systemet

Det måste finnas möjlighet att duplicera de framgångsrika delarna av verksamheten. En viktig fördel med franchising är att en franchisetagare kan förvärva en verksamhet med klara rutiner och processer som kan leda till framgång. Även om risken att misslyckas blir mindre för en franchisetagare så finns det inte någon garanti för att franchisetagarna kommer att lyckas. Oavsett om det handlar om produkter eller tjänster måste det företag som håller på att omvandlas till en franchise kunna sättas i ett system.

Framgångsrik Finansiell modell

Den finansiella modellen måste gynna både franchisegivaren och franchisetagaren. Om franchisen skulle ge den ena parten en större fördel än den andra så är det stor risk för misslyckande. Det bästa sättet att försäkra att detta inte kommer att hända är att ha en testverksamhet som fungerar precis som en franchise och sedan följa resultaten.

Kapital för genomförande och tillväxt

 

Ett nytt franchiseföretag kommer att behöva kapital för de rättsliga kostnader och personalkostnader som krävs för att starta en franchise. Det är ingen idé att starta en franchise och tro att du inte kommer behöva sätta in kapital. Det kommer bland annat behövas franchisesäljare, tillsyns- och fält anställda personer. Du kommer också att behöva vara beredd på faktum att när du öppnar en franchise så kommer det att ta tid innan du får en inkomst från den.

Engagemang

Det måste finnas ett starkt engagemang för att kunna skapa franchising för ditt företag. Det är viktigt att tid och energi investeras i att analysera fördelar och nackdelar vid genomförandet. Det finns betydande avtal som måste konstrueras och formaliseras för licenstagaren. Om du sedan beslutar dig för att gå vidare måste även en detaljerad handlingsplan, lämpliga checklistor och scheman utformas.

Om du känner att du uppfyller kraven för att skapa ett franchiseföretag så är det bara att sätta igång.  

Källa: franchiseknowhow.com

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.