När jag var i USA för en tid sedan passade jag på att gå en ledarskapsutbildning för Jim Rohn, en av världens mest namnkunniga affärsfilosofer. Det är mötet med denna fantastiska människa som ligger till grund för denna artikel.

Åtminstone en gång i veckan får jag frågor liknande:

- ”Hur avancerar jag i företaget jag arbetar på?”
- ”Hur lyckas jag ta fler marknadsandelar?”
- ”Hur gör jag för att tjäna mer pengar i mitt företag?”
- ”Hur tar jag snabbare kliv i karriären?”

Det finns många faktorer som avgör hur man avancerar eller blir bättre på någonting och tidigare har jag aldrig kunnat ge ett enkelt svar på frågan. De många faktorerna gör just att det är en hel del saker man måste arbeta med för att skapa en förbättring. Jim Rohn sammanfattar frågan i en (!) enda mening och jag är stum av beundran inför detta.

Han sade: ”Bästa och säkraste sättet att avancera i en organisation är att sluta fundera på vad du får ut av arbetet och istället fundera på vem du blir som en följd av arbetet.”

Lät det flummigt? Några av er tycker kanske det. Andra gör det inte.

Vad han menar är att om du hela tiden strävar efter att bli mer som människa och större som människa så kommer dina handlingar att påverkas av detta. Du gör saker för din egen skull för att du vill veta hur bra du kan bli inte för att göra gott intryck på någon annan. Jag skall ge ett exempel.

Exempel

Du har precis fått veta att ett jobb som du vill ha har blivit ledigt. Det kan vara ett jobb inom företaget eller inom ett annat företag. Låt säga att någon annan får jobbet. Du kanske upplever att du förtjänar jobbet mer. Det är lätt att bli besviken i en sådan situation. Det kan vara så att du har rätt! Du förtjänar jobbet mer och är bättre lämpad. Men det kan också vara motsatsen. Hur reagerar du då?

”Bästa och säkraste sättet att avancera i en organisation är att sluta fundera på vad du får ut av arbetet och istället fundera på vem du blir som en följd av arbetet.”

Beroende på vad du fokuserar på så kommer dina tankar att föra med sig olika konsekvenser genom hur du agerar utifrån dina tankar.

Om du fokuserar på vad du vill få ut så är det troligt att du efter ett par ”smällar” kanske bli bitter och synisk. Du börjar tänka i banor som:

”Här är det minsann ingen som sätter värde på min insats.”
”Jag har varit här många fler år och ändå så fick den andre jobbet.”
”Varför anstränga sig när det ändå inte ger någon utdelning.”

Alla dessa tankar för med sig konsekvenser. Chansen att man fortsätter att göra ett bra jobb minskar. Kanske kommer man till och med kompensera för den upplevda orättvisan genom att göra en lite sämre insats.

Om du däremot fokuserar på vem du vill bli som människa så skulle sådana tankar aldrig kunna födas inom dig. Just i det här exemplet vet vi inte hur saker och ting ligger till. Du kanske faktiskt var bättre lämpad men blev utsatt för något slags mobbing eller så kanske det faktiskt var så att någon annan var bättre lämpad.

Det fina med att fokusera på vem du vill bli är att nästa gång en sådan situation uppstår så kommer du att vara bättre positionerad. Att inte avancera den här gången blir bränsle för dig att ta revansch nästa gång. Du kommer som följd av ett sådant synsätt föda helt andra tankar som:

- ”Hur kan jag bli ännu bättre på mitt jobb?”
- ”Vad kan jag göra för att ytterligare förbättra min insats?”
- ”Hur kan jag bättre visa att jag duger?”
- ”Hur kan jag bli mer generös?”

Ett bra sätt är att vara ödmjuk och fråga. ”Jag tycker att jag var bättre lämpad för det här jobbet. Hur tänkte ni? Vad kan jag göra för att vara bättre lämpad nästa gång?”

Om du får tillfredsställande svar så är det bara att skrida till verket. Ambition är oerhört tilltalande. Om någon ser att du anstränger dig så är du per automatik bättre positionerad nästa gång en möjlighet uppstår. Det viktigaste är dock att du hela tiden gör detta för att du vill bli mer som människa och inte för någon annans skull.

Att göra sitt bästa är alltid rätt

Blir du tillräckligt stor men hålls tillbaka genom mobbing eller genom en chef som du har en dålig relation till så kommer alltid någon att se dig till sist. I dagens samhälle där konkurrensen är så stor får man aldrig behålla någon som tillhör de bästa om man behandlar dem illa.

Jag började mailet med att berätta hur imponerad jag är av Jim Rohns ”oneliner”. Här kommer en som jag själv kommit på som får avsluta detta mail!

”Se bara till att vara det bästa du kan så ofta som möjligt så löser sig det mesta av sig själv!”

Gå ut och dominera den här världen. Både du och vi andra förtjänar att se dig så bra som du är!

Bästa hälsningar

– Jesper Caron

”Önska inte att saker var enklare. Önska att du var bättre!” – Jim Rohn

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.