Det som utlöste Elon Musks ilska var att Tesla blev brädad av oljebolagen när ESG-poängen räknades. Med tanke på att Tesla har ställt om hela den globala bilindustrin att successivt övergå till el, så borde det självklart ligga minst bland världens högst ESG-rankade bolag.

Problemet är att ESG är dåligt genomtänkt. Att ha en jämställdhetsplan ger lika många poäng som att rädda världen från miljökatastrofer. En gång i tiden så gick det att få upp fantastiska mängder torsk vid Cape Cod utanför Kanada. Problemet var överfiske, så därför går det nu inte längre att få upp någon mer torsk. Alla begriper också att inte ens fiskeföretagen tjänar på överfiske i längden. En jämställdhetsplan kan upprättas när som helst, men har vi kört ett ekosystem i botten så är det kört - för alltid och alla. Naturligtvis borde en ESG/SCRD vara utformad för i första hand mäta om ett företag bidrar till lösningen eller problemet på liknade situationer så att historien med Cape Cod inte upprepar sig.

Tyvärr finns heller ingen auktorisation av hållbarhetsexperter, de är självutnämnda. Enligt mig så finns det vetenskapligt publicerade metoder och definitioner för hållbar utveckling som majoriteten av ”experterna” inte ens känner till. Hade ESG istället formulerats från den vetenskapliga metodiken som finns, så hade vi kunnat haft en objektiv, värdeneutral och objektiv mätning i hur långt företagen har kommit vad gäller affärsrisker kopplat till hållbarhet. Alla förstår affärsrisken med att inte hänga med i digitaliseringen. Facit skrivmaskiner och Kodak upplevde vad som kunde hända. Vi har en motsvarande situation vad gäller hållbarhet.

Omvärlden förändras snabbt, så det handlar om att anpassa sig och successivt göra sig av med beroende av affärsrisker som olja, utfiskning, spridandet av miljögifter, avskogning, kritiska råvaror, osv så fort som möjligt. Med tiden så kommer vassare lagstiftningar, dyrare försäkringspremier, volatila priser på kritiska råvaror, krävande kunder och ett utsatt varumärke inte minst.

I egenskap av hållbarhetsentreprenör så har jag därför, med min kollega, utvecklat ett verktyg (Limebook) som mäter företagens förmåga till hållbarhetsomställning, som i praktiken säger mer om vilket skydd företaget har mot affärsrisker.

Systemet bakom Limebook skulle kunna bli en standard som ersätter både ESG och CSRD, om företagarna faktiskt gick ihop och föreslog detta för Kommissionen. Då skulle nog inte ens Elon klaga.


Skriv för oss

Sajten bygger på crowdsourcing där medlemmarna skapar innehållet. Åsikterna är skribentens egna. Vill du skicka in en egen text eller svara på artikeln? Hör av dig till oss här.

Kommentera gärna nedan men håll god ton. Personliga påhopp i kommentarerna tas genast bort.



Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.