Det ligger i allas intresse att säkerställa att AI fungerar på ett etiskt och rättvist sätt. Nu har vi chansen att skapa inkluderande riktlinjer för hur AI ska fungera. Vi kan antingen gå mot en positiv utveckling eller hamna på en mindre progressiv väg, beroende på om vi vidtar nödvändiga åtgärder eller inte. Jag är optimistisk till att vi kan göra AI till en verkligt inkluderande teknik, men det kräver rätt standarder, policys och företagskulturer som stödjer detta.
Det saknas dock inte utmaningar. Även om allt fler nu använder AI regelbundet, så visar forskning från Harris Poll och Female Quotient att 63 procent av kvinnorna inte är övertygade om att "AI kommer att vara fullt ut etiskt inom tre år”. Alla i samhället måste ha förtroende för tekniken om AI ska betraktas som etiskt.
Vidare har UNESCO pekat på hur stora språkmodeller är sårbara för systematiska fördomar. När det gäller ord kopplade till manligt och kvinnligt visade studien på en snedvridning där kvinnonamn ofta kopplades till roller som "hem", "familj" och "äktenskap".
Det här visar hur viktigt det är att ha en mer rättvis representation av kvinnor, särskilt på ledande positioner, när AI-strategierna utformas. Finns inte det riskerar vi att AI förstärker sociala och ekonomiska ojämlikheter. Forskning från IBM visar att företagsledare är medvetna om behovet av fler kvinnliga ledare inom AI för att komma till bukt med fördomar, men endast 33 procent av företagen inom EMEA har beslutat om en AI-strategi som ligger i linje med detta.
Så hur tar vi oss dit? Vi måste uppmuntra fler unga tjejer att välja STEM-områden (Science, Technology, Engineering and Mathematics), eftersom det fortfarande finns för få kvinnliga ingenjörer inom AI. Det kräver ett gemensamt åtagande och kan ta tid att åtgärda.
Utifrån min erfarenhet från techindustrin måste alla organisationer också hantera ett par frågor för att komma till rätta med situationen.
Den första frågan gäller införandet av AI-policy och regleringar. När ett större teknikskifte sker lyder ett gott råd: ”Reglera dig själv innan du själv blir reglerad”. För att säkerställa att AI används på ett riktigt sätt är det viktigt att organisationer lägger tid och kraft på att förstå vilka policys de vill ha kring tekniken.
De måste upprätta etiska riktlinjer som styr utvecklingen och användningen av AI, och det måste ske proaktivt. Det handlar inte bara om att få policys på plats, utan också om att ha en bred grupp som både skapar och överser dem.
På Unit4 har vi en styrkommitté för AI som leds av vår kvinnliga chefsjurist. Den inkluderar flera kvinnor från olika delar av företaget och spelar en central roll när det gäller att driva vår AI-strategi framåt. Mångfald är avgörande för att bygga förtroende för etiken i AI-strategier.
Andra nödvändiga faktorer för att bygga det här förtroendet är transparens och ansvarstagande. Organisationer bör öppet dela med sig av sina AI-policys och rapportera regelbundet om hur de arbetar för att till exempel motverka könsskillnader.
En sådan öppenhet medför också ett ansvarstagande, vilket i sin tur säkerställer att AI-strategierna hela tiden förbättras.
Ytterligare en komponent är att ge kvinnor möjligheter att avancera till ledande positioner. Det finns många högt kvalificerade kvinnor inom techindustrin, men de måste också få chansen.
Vi arbetar till exempel med ett program där varje chef på ledningsnivå får fungera som mentor och stöd till en kvinnlig medarbetare med potential att nå en chefsposition. Detta ger erfarenheter som krävs i ett framtida ledarskap.
Det finns fler sätt att stödja kvinnors avancemang till ledande positioner: Det kan vara att införa arbetsgrupper, att tydliggöra befordringsvägar, öka transparensen eller möjliggöra flexibla arbetsvillkor som förbättrar balansen mellan arbete och privatliv.
Viktigt i sammanhanget är också det kontinuerliga lärandet. Det är upp till varje individ att utveckla sina färdigheter, men organisationerna ska se till att det finns stöd och resurser. Det kan handla om strukturerade utbildningsprogram som är tillgängliga för alla medarbetare – online-kurser, workshops och samarbeten med utbildningsinstitutioner.
Det är viktigt att ta tag i de här sakerna nu. Besluten vi fattar i dag ligger grund för framtidens AI. Genom att handla genomtänkt men ändå med hastighet kan vi skapa en framtid där AI är en teknik alla kan dra fördel av.
/Sara Portell, VP, User Experience på Unit4.