Ålder: 41    
Bor: Södertälje    
Kör: Självklart en Hybrid bil (Toyota Prius) När en riktig elbil kommer står jag först i kön.
Favoritbok: Härarbeta
Favoritfilm: Coupling sannslöst kul.
Stolt över: Mina barn, de människor jag inspirerar samt vad jag själv lyckas åstadkomma.
Idoler/förebilder: Det är många…inspireras av de som gör någonting bra för sig själva, sina barn, samhället samt de som lyckas bygga en sund förmögenhet utan att för den skull på något sätt tro att de är för mer.  
Inkomst: Högst varierande, satsar istället på att bygga tillgångar i mina bolag än att ta ut hög lön.  
Dricker helst: Har en väldigt god vän som är utbildad sommelier hon tar fram de godaste röda viner som existerar.
Senaste semestern: Kata Beach Thailand

 

Kort om din bakgrund:

Utbildad El-tele styr&regler har dock inte jobbat en enda dag inom yrket! Tidigare har jag ägt två Ica butiker och en Vivo butik (dock ej samtidigt) Samt drivit ett konsult bolag inom affärs och företagsutveckling.Vad gör du idag? Idag driver jag konceptet Affärskontakten.se med lokala portaler i Stockholm, Södertälje och inom kort startar vi upp i Enköping, Nyköping samt Södra Norrland.

 

Vilken är din drivkraft – Har den ändrats med åren och tror du den kommer att ändras?

Har aldrig förstått det där med karriärstegen…Det måste väl vara bättre att äga stegen än att klättra.
Förmodligen så är det nyfikenheten som är den största drivkraften. Nyfikenheten att se om en idé bär sig eller inte. Nyfikenheten är större än rädslan att förlora alla pengar…

Tyvärr så verkar den inte ha ändrat sig med åren…vet inte hur många gånger jag tjänat bra med deg för att sedan satsa dem i nästa projekt… å det har ibland kostat alla pengar och lite till…mer än en gång.... Men man brukar ju ångra det man inte gjort och inte det man gjort. Viktigaste är att man provat…tänk att sitta på ålderdomshemmet å vara frustrerad för att man aldrig vågade…- Så länge man har förmågan att kunna tjäna pengar gör det inte så mycket om man hamnar på minus efter ett projekt. Det går ju alltid att jobba ikapp och man får ju inte glömma att en hel del projekt går ganska bra.

Men som Lars Erik Magnusson sa: -Så länge man håller på med business kan man aldrig säga I have made it!

 

Du jobbar säkert en hel del. Hur gör du med familj, vänner och fritid? Blir det tid över till det?

Jag jobbar med mitt stora intresse och det är inte alltid så lätt att begränsa sig. Dock har jag blivit duktigare på att inte ha ett jobbcentrerat liv. Har märkt att det svenska ordet lagom är riktigt bra. Jobbar jag lagom presterar jag mycket bättre på mindre tid än när jag jobbar för mycket. Vänner och familj är viktiga ingredienser i livet. - De är livet, vad skall du med alla pengar i världen till om du inte har tid för din familj och dina vänner?

 

Du grundade affärsnätverket affärskontakten. Hur fick du idén?

Som vanligt kommer man inte på de bra idéerna på kontoret…
Det var Juristen Carl Johan Sjöblom som tyckte att jag skulle utveckla min tidigare verksamhet och expandera med företagsmäkleri. Idén var rätt det finns många objekt som skall byta ägare när fyrtiotalisterna går i pension. Jag hade studerat 50 poäng juridik och har mycket kontakter inom näringslivet. Det var en natt när jag funderade på hur jag skulle få ut budskapet som idén dök upp.
– Har jag problem med att få ut mitt budskap och att möta de rätta kunderna, då har ju fler samma problem. Det var starten för hela konceptet. Idag gör företag affärer varje dag pga denna enkla idé! Affärskontakten är utvecklat av företagare för företagare.

 

Varför är nätverket så viktigt för en företagare?

Utan ett effektivt nätverk tar det alldeles för lång tid att bygga upp en verksamhet. Den med bäst nätverk vinner, även om konkurrenten har en bättre affärsidé! Allt går så mycket fortare idag. Se bara på Facebook.Har du några tips för hur man kan bygga upp sitt nätverk och få fler kontakter?Förutom att ansluta sig till Affärskontaktens erkänt effektiva nätverk bör man komplettera upp med två andra nätverk. Det kan vara allt från den lokala centrumföreningen, Rotary, Handelskammaren Företagarförbundet, Företagarna eller annat uttalat affärsnätverk. Sedan gäller det att verkligen nätverka eller ännu hellre nätväva på träffarna. De personer du finner intressanta ber du att få återkomma till för ett personligt affärsmöte. Bjud dem gärna på lunch, mat skall alla äta och varför inte slå två flugor i en smäll?

 

Vanliga fällor – Misstag som du gjorde och som du tror många andra gör?

Allt för många börjar sälja för sent. De skapar produkten trycker upp foldrar, visitkort, gör hemsidor osv. Men lyckas ändå inte sälja sin produkt. Har sett företag utveckla produkter för miljoner utan att ha en enda kund till produkten. Sedan visar det sig att ingen vill köpa produkten. Affärskontakten byggdes upp av en vision. Vi sålde in visionen till ca 60 företag innan portalen fanns. Samtliga betalade sin årsavgift innan produkten fanns! Med det positiva kassaflödet kunde vi utveckla och förädla vår produkt samt trycka upp foldrar som funka…

 

Viktigaste egenskapen för en entreprenör?

Se möjligheterna!

 

Var hämtar du inspiration om den tryter?

En promenad där man betraktar de små små detaljerna. Kan vara en nedfallen gren eller bara att vara i nuet och njuta av att bara vara. Otroligt svårt men effektivt för humöret och inspirationen.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?

Vet inte om det finns någonting som kan få igång mig så som en motgång…En motgång är en signal på att jag slöat till och inte tätat båten i tid. Sätter fullspeed på att lösa problemet och ger mig inte för än jag har lösningen. Lösningen behöver inte alltid vara att driva projektet vidare…

 

Bäst & sämst med att vara entreprenör?

Att man ibland är så fruktansvärt motarbetad av de som är utbildade till att vara anställda (det är de som arbetar på en hel del myndigheter och liknande). Tänk om vi skulle köra samma diskriminering mot dem som de gör mot oss. Vilket ramaskri det skulle bli. (Här finns utrymme för att tänka efter vad jag menar) Men samhället av idag skulle inte fungera utan harmonin mellan entreprenörer och de som är utbildade till att vara anställda.Det bästa är att man får verka och utveckla sina idéer till bärkraftiga företag som försörjer många människor.

 

Många yngre vill bli företagare men vet inte riktigt var och hur de ska börja, har du några råd till dem?

Livets hårda skola är oftast den bästa. Det som skiljer en riktigt duktig affärsman från en medelmåttig affärsman är känslor. Ja det är faktiskt sant. Konsten att hantera känslor så som rädsla. Den som bäst kan hantera risk med andra ord rädsla kommer vinna fler framgångar än den som låter känslorna/rädslan styra.Men en bra början på sin affärsmanna utbildning måste vara att först ta anställning på McDonalds. De besitter ett av världens bästa affärssystem så lär dig systemet. På köpet lär du dig även laga hamburgare.

Nästa utomordentliga skola måste vara att börja som telemarketing-säljare. Gärna att sälja telefonabonnemang. Hemligheten här är att lära sig att sälja och det är en tuff skola. Det är som på krogen; fler nej än ja… Den som blir bäst på att sälja kommer kunna sälja in sina idéer till investerare och kunder. Detta lär man sig inte i någon skolbänk!Tro inte att du kommer komma på din absoluta affärsidé direkt. Oftast så börjar man med en typ av verksamhet för att sedan gå över till någonting helt annat. Men är man ung och fortfarande går i skolan så tror jag att det är bra att starta ett bolag som sysslar med någon typ av försäljning.

 

Målsättning och planer för framtiden?

Målsättningen är att starta Affärskontakten i varje Svensk stad med fler än 4000 företag. Sedan vänta hela världen på detta koncept. Vissa kontakter är redan tagna i både USA och UK.

 

Avslutningsvis: Framgångsrecept; kan du ge några tips/råd till våra läsare?

Ja…
Det allra bästa tipset är att pengar aldrig kommer göra dig intelligent…
Lär dig finansiell IQ-lär dig behärska en resultat- och balansräkning.
Tänk på att Zlatan, en av världens bästa fotbollsspelare tränar i princip varje dag. Hur tränar du inför ditt yrke och hur tränar du för att utvecklas inom ditt yrke?
Sist glöm inte att vara ödmjuk inför livet…

Foto: Kimmo Lång

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.