Hur kom ni på denna idé?

Anledningen till starten är att det finns ett stort behov av detta i Stockholm och övriga delar av landet. Det finns några djurambulanser i andra delar av Sverige men det som fick oss att starta var den ambulans som finns i Höganäs, som hjälper både räddningstjänsten samt privatpersoner med allt från hästar till husdjur. Så gör vi också, men utan hästarna. Där krävs extra stora bilar och det har vi inte råd med just nu.

Ideell förening med framtaget affärssystem

Organisationen är en ideell förening men upplägget är precis som ett företag. Vi har en styrelse, med ordförande istället för en VD, osv. Vi har tagit fram ett organisationsschema över alla ”affärsområden” där vi har ansvariga för respektive grupp. Sedan har jag tagit fram en ”Ledningshandbok” där vi beskriver hur vi ska göra, vem som ska göra vad och hur vi ska kontrollera att vi gör som vi ska enligt denna ledningshandbok. Vi har också ”Arbetsbeskrivningar” där det framgår vad respektive arbetsområde innebär och vad man har för ansvar och befogenheter.

Vår grundstomme i detta är att vi ska tänka som om det vore ett vinstdrivande bolag. Det gör att strukturen på hela kedjan kan sammanlänkas i varandra samt att vi lever ju på bidrag och sponsring så vi måste vara ekonomiska och då kan vi lättare spåra läckage eller oekonomiska satsningar. Vi kan inte förlora pengar på saker som vi inte får något tillbaka på.

Vi är också beroende av en seriös profil så att vi inte blir ifrågasatt som vissa oseriösa aktörer. Det finns redan en sådan i Sverige som inte skött sig och där vill vi inte hamna. Vi är också beroende av goda samarbetspartners som t ex. veterinärkliniker och djursjukhus. Det är ju dem som ska se till att rädda de sjuka djuren.

Specialbyggd ambulans

För att se till att vi har det bästa tänkbara medlen till hjälp har vi köpt in en humanambulans som vi har byggt om enligt Jordbruksverkets alla regler för transport av djur. Denna bil har sedan besiktats av Länsstyrelsen, som ska se till att vi följer Jordbruksverkets regelverk. Vi har också blåljus på bilen och denna ansökan ska vi skicka till Transportstyrelsen för godkännande. Detta är inte klart ännu, men det är vår intention. Vi har också möjlighet med denna bil att ta med en veterinär, husse/matte, en extra djursjukvårdare eller bärhjälp, om det skulle vara tungt, och en chaufför. Alltså fyra personer. Detta gör oss ganska unika i Sverige idag, det finns en till tror jag, den jag nämnde i Höganäs.

Inkomster från medlemmar, gåvor och sponsorer

Vi bygger detta på helt ideell verksamhet och man har möjlighet att bli medlem för 400kr/år och då får man en ”frikörning”, akut eller inte, till en veterinärklinik/djursjukhus. Vi jobbar också på att de som är medlemmar ska ha möjlighet att teckna ett ”3 klippkort” för 300kr/st. Om man har en körning som motsvarar blåljus så kostar det ingeting oavsett om man är medlem eller inte, för då gäller det bara att lösa problemet och då ska det vara en veterinär som gör den medicinska bedömningen om hur akut det är. Om man ringer oss och husse/matte vill åka till närmaste veterinärklinik så klipper man en gång, men om man är i t ex. Upplands-Väsby och vill till sin egen veterinär som ligger i Kungens kurva, så blir det två klipp. Om man inte förbrukar alla klipp så får man spara max ett klipp till året efter.

Vi håller också på att förhandla med ett antal företag, där vår tanke är att man ska få ett extra värde vid medlemskap på 1 500 – 2 000kr/år. Detta för att skapa ett mervärde. Vår ekonomi bygger på medlemmar, gåvor, sponsorer med olika sponsringspacket och ideella krafter. Vi har t ex. blivit sponsrade med fyra annonser i Lokaltidningen Mitt i.

Vi kan köra trafikskadade djur, sjuka husdjur, friska djur som ”bara” ska till en veterinär för kontroll eller vaccination eller liknande, tvångsomhändertagna djur åt polis och vid sjukdomsfall där husse/matte har blivit sjuka vid t ex en trafikolycka eller brand i en lägenhet.

De flesta kan ringa oss när det gäller djur, men vi kan dock inte ta hand om större djur som älgar, rådjur osv.

www.djurambulansen-stockholm.se

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Linda Lövgren
2012-11-05 17:03
Å vad underbart, tänk om det fanns fler som såg på djur med den värdighet som ni gör!! Tack för att ni finns :-*
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.