Har du tänkt på hur det kommer sig att olika politiker kan ha så olika åsikter om olika saker? Hur kommer det sig att Moderater ser så många möjligheter med skattesänkningar som Vänsterpartister inte alls ser? Och hur kommer det sig att Vänsterpartister ser så många möjligheter med ökade bidrag som Moderater inte ser?

Brukar du titta på partiledardebatter på TV? Då kan du lägga märke till att det som den ene partiledaren tycker är solklart logiska argument, tycker den andra partiledaren är rena stolligheterna. Varför då?

Jo, de har förstås olika värderingar! Och inte bara det. De har också olika trosföreställningar, attityder, kunskaper, minnen, med mera. Summan av allt det kan vi kalla för en persons ”regelbok”. Olika politiker, precis som du och jag, går alltså runt med olika regelböcker i sina hjärnor. Man kan säga att regelboken är operativsystemet som är installerat i din hjärndator.

Din regelbok avgör om du ser hinder eller möjligheter

Ett klassiskt exempel: Förr trodde man att det var omöjligt att springa en engelsk mil på under fyra minuter. Efter att Roger Bannister 1954 klarade av att springa ”drömmilen” gjorde helt plötsligt en massa andra löpare också det.
Du har ett mål, eller hur? Ett mål som du vill uppnå. Och du söker hjälp för att få kraft att uppnå det, är det så? Betyder det att det är någonting som hindrar dig?

Det som hindrade andra hindrade inte Roger. Han hade valt en annan trosföreställning att skriva in i sin regelbok. Han trodde att det var möjligt, och vad gav det för resultat?

Din regelbok fungerar som ett filter

I boken Turning passions into profits, av Christopher Howard, står det att vi konstant bombarderas av cirka 2 000 000 bitar information per sekund via våra fem sinnen. Om vi skulle vara medvetna om all den informationen samtidigt skulle vi tveklöst bli galna. Som väl är filtrerar vi enligt boken omedvetet ner den mängden till mer hanterbara 134 bitar per sekund. Alltså blir vi bara medvetna om 0,000067 % av all den information som passerar våra sinnen.

Den här interna filtreringen sker genom förnekelse, förkastande, förvrängning och generalisering av informationen vi tar in. Det här sköter regelboken.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, om det nu är så att du på grund av din filtrerande regelbok bara är medveten om 0,000067 % av all information som kommer till dig, kan det då vara så att någon annan med en annan regelbok ser möjligheter som du inte ser – möjligheter att övervinna dina hinder? För sådant som du omedvetet förnekar eller förkastar kan du väl knappast se möjligheter i, eller hur?

Ett litet tillägg till din regelbok

Om du inte redan har lagt till det har jag ett förslag på tillägg till din regelbok: Tron att du alltid har möjligheter att nå ditt mål, även om du kanske ännu inte är medveten om de möjligheterna.

Du kanske uppnår målet på ett annorlunda sätt än du föreställer dig nu. De hinder som du upplever finns i vägen kanske du kan ta dig förbi på ett annorlunda sätt än du föreställer dig. Om du nu verkligen behöver ta dig förbi dem för att nå ditt mål.

Vad sägs om att släppa dig själv lös på möjligheternas arena, denna gigantiska spelplan i detta oändliga universum där allting existerar – där allt är möjligt? Vilka saker väljer du att fokusera på?

Uppdrag

Om du upplever att du har någonting som hindrar dig att uppnå ditt mål så skriv ner det på ett papper nu. Du kanske upplever flera hinder. Skriv då ner allihop.

Hindren är det som kommer efter ”men”, t.ex. ”Jag vill bli världsstjärna på dans, men jag hatar att träna” eller ”Jag skulle gärna vilja ha en egen butik, men det är för riskabelt”, eller ”Jag skulle vilja resa jorden runt, men jag har varken tid eller råd.”

Hur kan du trolla med hindren?

Sug på den! Fundera också på om du känner till någon person som redan har tagit sig förbi motsvarande hinder som du nu står inför, och nått liknande resultat som du önskar.

Läs vidare om hinder och hur du trollar bort dem.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.