Anna Bloth Karling har hunnit med en hel del sen den där första coachingsessionen som gradvis ledde henne till att våga ta steget att bli entreprenör. Hon har startat och drivit konsultbyråer, och innan Zebrain grundade hon det idag noterade techbolaget Hubbster. Vi frågade Anna om hennes erfarenhet från coaching och på vilket sätt det stöttat henne att våga sikta högre.

Vad är coaching och på vilket sätt har det hjälp dig som entreprenör?

Coaching är en form av professionell stöttning och välbeprövad metod som syftar till att hjälpa individer att nå sina mål och utveckla sina förmågor. Som entreprenör har coaching hjälpt mig att förstå och hantera olika utmaningar, både personliga och professionella  Det har gett mig verktyg och stöd att förverkliga min potential och bli en bättre ledare. Coaching har också hjälpt mig att få ett annat perspektiv på situationer och problem, och att hitta lösningar på utmaningar jag stött på längs vägen.

Vilken typ av coach har du gått till och varför?

Jag har haft tur och hamnat hos kvalificerade coacher ofta via en rekommendation från någon i min närhet. De coachar jag har valt har haft relevant erfarenhet och kompetens inom företagscoaching, och har själva varit företagsledare eller specialister på utveckling och förändring inom organisationer. Dessa coachar har också varit certifierade med relevant utbildning och med många års erfarenhet. Sedan två år tillbaka träffar jag min nuvarande coach varannan vecka via vår plattform. 

För många kan coaching kan uppfattas som flummigt, har coaching fått ett oförtjänt dåligt rykte? 

Jag kan förstå att coaching kan upplevas som ett otydligt tillvägagångssätt men min erfarenhet från coaching är raka motsatsen. Det finns en mängd studier och forskning om "best practise" inom coachingmetodik, där coachen utgår från ett tydligt ramverk för att stötta personen att nå djupare insikter och förverkliga sin potential.

En orsak till att coaching ibland uppfattas lite otydligt kan vara att "coach" inte är en skyddad titel, vilket gör det svårt att skilja agnarna från vetet. Det är viktigt att säkerställa att coachen har en certifiering från till exempel det internationella coach förbundet, för att garantera professionell och kompetent rådgivning.

Varför tror du företagscoaching inte är mer utbrett idag givet dina egna positiva erfarenheter?

Företagscoaching är en väl beprövad metod för att optimera arbetskapaciteten och välmående i ett företag, forskningen visar på ett snitt ROI på ca 700 %, men det finns några hinder som gör att det inte är tillgängligt för alla. Det kan vara svårt att hitta rätt coach för varje enskild individ som också är kvalificerad och erfaren, och det är svårt för företag att mäta effekterna av coaching i siffror. Dessutom är coachingen ofta dyr, vilket gör att företag endast erbjuder coaching till en utvald grupp ledare och chefer. Det är bland annat på grund av dessa utmaningar som vi startade Zebrain med visionen att demokratisera mental styrka.

Du tog steget och vågade starta techbolag senare i livet, hur har det påverkat dina beslut och dig som entreprenör och ledare?

Jag startade mitt första techbolag när jag var i 40 årsåldern och inom tech-industrin är jag kanske mer senior med mina nyss fyllda 50 år, men att starta ett bolag senare i livet kan vara en bra idé tycker jag. För det första har man ofta mer livserfarenhet och kunskap om branschen man verkar i, vilket är en stor fördel. Jag har också ett bättre nätverk idag än jag hade tidigare, samtidigt som jag har mer tid och är mer syftesdriven. Jag vill idag lägga min tid och energi på att skapa verklig förändring. Fördelarna med att starta ett bolag senare i livet borde vara självklara och jag vill absolut rekommendera andra att våga ta steget oavsett ålder.

Se även: 10 viktigaste ledaregenskaperna enligt Google


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.