Lill-sia ägg och delikatess är ett lite, småskaligt livsmedelsföretag i turistorten Järvsö i norra Hälsingland. Det startades och drivs av mig, Malin Båggagård. De produkter jag jobbar med är olika marmelader, inläggningar av grönsaker, skorpor och specialiteten picklade vaktelägg! Dessutom tillverkar jag olika tovade produkter t.ex. unika sittdynor/doptavlor m.m. av ullen från våra Helsingefår. 

Hur kom du på idén?

Idéen till företaget föddes för snart sex år sedan när jag och min man och våra barn flyttade hem till min släktgård. Vi kände att när vi nu bor på en gammal bondgård med alla möjliga utrymmen så hör det till att också ha lite djur. Vi började kläcka fram några hönskycklingar och startade en liten hönsflock. Sen fick vi avelsägg av japansk vaktel av en bekant som vi testade kläcka och fick fram några vaktlar som så småningom började värpa sina små, vackra ägg! Fantastisk fina och goda och vaktlar är duktiga på att värpa så lagret av ägg bara växte. Vi hann inte äta alla själva och började sälja färska vaktelägg så väl som hönsägg.

Men efterfrågan på vaktelägg var väldigt ojämn och därför behövde jag hitta ett sätt att förlänga hållbarheten. Då snubblade jag över begreppet picklade vaktelägg. Jag började experimentera med olika recept och hittade till slut rätt proportioner och ingredienser. Jag smaksatte med vår egen vitlök och färsk timjan från kryddlandet utanför fönstret.

I allt detta så föddes idén om att starta företag för att kunna få en inkomst på de djur vi ändå ville ha på gården. En gård har många utgifter och vi tänkte att om vi kan få en liten inkomst genom att utnyttja de möjligheter som finns både för att ha djur och med lite odling i växthus och på friland så är det ett jättebra sätt att finansiera livsstilen. Så för tre år sedan startades “Lill-sia ägg och delikatess”! Nu utnyttjar jag de råvaror som finns eller som jag kan ta fram på gården och gör olika inläggningar och marmelader i små batcher. Jag bakar också olika sorters skorpor som ett komplement, men där har jag inte egna råvaror utan bakar i stället på lokalt mjöl och mjölk direkt från bonden. På dessa tre år har vi också skaffat en grupp med Helsingefår till gården och därmed får vi också massor av ull och därför har jag nu också tovade produkter.

Jag är född och uppväxt på gården som heter “Bågga” och som har ägts av min släkt sedan 1564. Min mormor och morfar bedrev jord- och skogsbruk och hade ekologisk mjölkproduktion fram till 1990 men när de slutade tog det slut på den verksamheten och det var inte ett alternativ för mig att bli bonde när jag skulle välja yrkesbana. Jag utbildade mig istället till civilingenjör i teknisk design och fick så småningom jobb på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik där jag jobbade med reservdelar och eftermarknadsprodukter till bandvagnar och stridsfordon. När vi sedan bestämde att det var dags att flytta hem för att försöka axla ansvaret att fortsätta förvalta gården inom samma släkt fortsatte jag jobba som ingenjör ett tag. Men när Corona-pandemin slog till kändes ingenjörsbranschen allt för osäker på en sådan liten ort som Järvsö så då omskolade jag mig till ämneslärare i matematik och teknik. Nu jobbar jag heltid som lärare på en mellanstadieskola samtidigt som jag försöker driva och utveckla min livsmedels- och hantverksverksamhet! Det är inte bara egoistiska skäl till detta. Jag vill också försöka skapa en hållbar verksamhet på gården så att nästa generation, d.v.s. mina eller min systers barn, ska ha bättre förutsättningar att vilja och kunna ta över gården efter oss.

I dagsläget är det bara jag som jobbar i företaget, men företaget går många gånger ihop med gårdens behov och verksamhet så jag har god hjälp av min man också. Jag har ett produktionskök i bostadshuset (tack vara att huset har kvar den ursprungliga planlösningen med dubbla kök som behövdes då det fanns generationsboende i huset) och nu senast inredde jag en tillitsbutik i en liten bod som redan stod på tomten. En gammal bondgård har så många möjligheter, men man måste vrida och vända på allt många gånger för att hitta det som passar en själv.

Vilka utmaningar har du?

Den största utmaningen för mig är att få tiden att räcka till! Jag skulle kunna ha en högre försäljning om jag hade mer tid till att producera. Det är inte helt lätt att få ihop ett heltidsjobb, två barn, gård, djur och företag! Men ju mer etablerat företaget blir desto större är chansen att jag kan gå ner i tid och bara jobba deltid som lärare och därmed få mer tid till att producera.

Hur når du kunderna?

För mig handlar det bara om sociala medier i dagsläget. Instagram och Facebook är jättebra kanaler och i och med att jag arbetar mycket med visuella produkter så är dessa plattformar väldigt lämpliga för det. I övrigt deltar jag på några stora lokala marknader inför jul o.s.v. och det ger både inkomster och marknadsföring. Det gäller ju att synas, annars finns man inte!

De här tre åren som jag drivit "Lill-sia ägg och delikatess" har både varit slitsamma och energigivande. Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att göra en vettig verksamhet med rötterna i släktgården, intresset för odling, djur och hantverk. Men det gäller att skynda långsamt för det tar tid innan det börjar ge frukt i vidare mening. Så mitt tips till dig som funderar på att starta något eget är: Gör det! Men skynda långsamt om du kan och se till att han någon trygg inkomst, t.ex. ett jobb, kvar vid sidan om till en början. 

Jag tror att vi behöver fler småföretagare och mer småskalig produktion i Sverige om vi ska få en stabil och trygg marknad samt högre självförsörjningsgrad i framtiden!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.