För många är programmering en passion; att få lösa problem och utveckla program, sajter, appar och script. För andra känns det krångligt, svårt och omständigt, lite som att behöva lära sig ett nytt språk.

Företagen skriker dock efter duktiga kodare som kan ”knacka” fram nya smarta lösningar och det är sannolikt att efterfrågan kommer att finnas kvar en lång tid framöver.

Oavsett om du som entreprenör bara vill lära dig grunderna eller om du vill lära dig allt inom programmering tipsar vi här om några sajter där du kan lära dig, helt gratis.

Väldigt många som jobbar med programmering idag är självlärda – så dessa tips kan vara en guldgruva.

1. CodeAcademy

Detta är en av de mest populära sajterna för kodning. Mer än 24 miljoner människor har, med företagets enkla och engagerande hjälp, lärt sig hur man kodar sin hemsida. Du kan välja kurser i alltifrån HTML & CSS till PHP och jQuery.
www.codecademy.com

2. Coursera

Från sin uppstart år 2012 har Coursera vuxit enormt som teknologiskt utbildningsföretag. De har erbjudit mer än tusen olika kurser från ett hundratal olika institutioner och universitet, vissa till en särskild kostnad men också, väldigt många, helt gratis.
www.coursera.org

3. EdX

En annan ledande plattform för lärande online är EdX, en helt öppen, och non-profit, kunskapsbank grundad av Harvard University år 2012. Idag omfattar EdX ca 60 skolor, och risken att du inte skulle klara dig med denna välförsedda Harvardplattform är inte stor.
www.edx.org

4. Udemy

Vill du lära dig någonting helt nytt eller bara förbättra dina befintliga programmeringskunskaper? Udemy, som grundades 2010, är en modern och enkel online-plattform som passar de flesta. Även här finns det somliga kurser som du måste betala för, men också väldigt många programmeringskurser som är helt gratis. Du undervisas genom videolektioner och i det stora urvalet hittar du bland annat "Programming for Entrepreneurs” – HTML och CSS.
www.udemy.com

5. AGupieWare

AGupieWare är en oberoende app-utvecklare som länge kartlagt datavetenskapliga program från några av USA:s ledande institutioner. De har nu valt att skapa ett liknande program men här, helt baserat, på fria kurser från Stanford, MIT, Carnegie Mellon, Berkeley och Columbia. Programmet är uppstyckat i 15 olika sektioner, med tre inledande kurser, sju huvudkurser och fem valfria kurser.
blog.agupieware.com

6. GitHub

GitHub är inte ett kursforum som sådant utan syftar mer till att fungera som uppslagsverk. Ibland, om du fastar på ett problem, behöver du gå tillbaka till en bokreferens; och det är då du på ett enklare vis ska kunna använda dig av GitHub. Här finns mer än 500 programmeringsböcker som tillsammans täcker över 80 olika programmeringsspråk, och de är givetvis gratis. GitHub uppdateras dessutom både regelbundet och ofta av verksamhetens medarbetare.
github.com

 

Tips om e-handel och att bygga en hemsida

7. MIT Open Courseware

Detta är sajten för dig som redan har lärt dig grunderna men önskar utöka dina kunskaper. MIT går nämligen ett steg längre genom att också utforskar teorin bakom kodning. Här får du del av MIT:s fria kursmaterial som bland annat innehåller kursen ”Introduktion till datalogi och programmering” och ”Introduktion till programmering i Java”.
ocw.mit.edu

8. Hack.pledge()

Hack.pledge() är en community för datautvecklare och inbegriper, till exempel, den kända programeraren Bram Cohen. Cohen är skaparen av den enorma succén BitTorrent som många av oss känner till; och forumet erbjuder en möjlighet till lärande från flera av världens ledande programmerare.
hackpledge.org

9. Code Avangers

Code Avengers har sitt ursprung i Nya Zeeland och erbjuder både roliga och engagerande programmeringskurser. Du får lära dig hur man kodar appar, spel och webbplatser, eller hur man använder HTML, CSS och JavaScript. Varje kurs finns tillgänglig på sju ofta använda språk och tar enbart 12 timmar att slutföra. En intensiv men lekfull sajt!
www.codeavengers.com

10. Khan Academy

Programmeraren och utbildaren Salman Khan skapade år 2006 online-institutionen Khan Academy. Sajten är en av de första som erhölls gratis till folk världen över och erbjuder videoundervisning med steg-för-steg inlärning. Du kan lära dig hur man programmerar ritningar, spel och animationer i JavaScript och ProcessingJS, eller lära dig att skapa webbsidor med HTML och CSS.
www.khanacademy.org

11. Free Food Camp

Här får du lära dig bland annat CSS3, HTML5, databaser och JavaScript genom ett nätverk av både studenter och yrkesverksamma programmerare. Ni arbetar tillsammans på dina programmeringsfärdigheter och till sist kan du själv bygga applikationer.
www.freecodecamp.com

12. HTML5 Rocks

HTML5 Rocks är ett Googleprojekt som inleddes år 2010 med ambitionen att motverka Apples HTML5. Sajten är full av resurser i form av handledande information och de senaste HTML5-uppdateringarna. Men då detta är en mer avancerad kunskap än de flesta introduktionskurser så kan det vara en bra idé att införskaffa lite basal kunskap och erfarenhet, innan man vänder sig hit.
www.html5rocks.com

Källa: entrepreneur.com

13 gratissidor varje kunskapstörstande entreprenör bör besöka

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.