Varför betala extra för obefintlig service och kontroll?

Kina år 2012 är inte samma land som det var för bara tio år sedan när det kommer till tillverkning, tyvärr har inte kompetensen stigit lika snabb som priserna när det gäller små och medelstora fabriker. Faktum är att vi idag ser att det blir svårare och svårare för kinesiska tillverkare att konkurrera med lokala tillverkare.

Många produkter som vi idag anser som självklara har dock aldrig tillverkats i Europa eller USA – och andra produkter är och kommer vara mer lönsamma att importera från Kina under en lång tid framöver – faktum kvarstår dock att många importörer måste vidta åtgärder för att behålla lönsamhet. Ett mycket vanligt koncept är att importörer går till ett handelshus – en mellanhand som har upphandlade kontakter med fabriker och därmed kan sänka kvantitetskravet genom att portionera ut produkter till mindre köpare – med ett påslag på 20 – 30 %. Det är just detta påslag som för vissa importörer börjar bli ohållbart – och då är det enda alternativet att börja importera direkt från fabrik i Kina.

Vad skiljer en fabrik från ett handelshus?

Målet med att gå direkt till fabrik är givetvis lägre priser – något som dock inte kommer utan baksidor. För att ställa om från att köpa ett brett sortiment från en mellanhand till att gå direkt till källan måste man förstå dynamiken mellan fabriken och dess materialleverantörer.

  • Försök att “strömlinjeforma” era produkter efter likartade material – MOQ [Minimum Order Quote] på en viss produkt baseras ofta på det kvantitetskrav fabrikens materialleverantörer ställer – således kan man mötas av mycket stora kvantitetskrav om man önskar ta fram en serie produkter med vitt skiljda materialspecifikationer.

En lösning kan vara att anpassa ett flertal produkter efter exempelvis likartade material och färger – på så sätt minskar man antalet processer och förberedelser som måste göras inför produktion hos materialleverantörerna och er fabrik i Kina.

Ofta kan det vara svårt att veta hur man kan anpassa produkten – och då gäller det att man håller tät kontakt med tillverkaren för att få veta hur det ser ut hos deras materialleverantörer – det kan också löna sig att ta reda exakt vilka moment som tillverkaren utför och inte utför under produktionen – material kan ju komma i mer eller mindre obearbetade former

Ibland kan man på egen hand lägga fram en bra strategi för tillverkning – tar man exempelvis fram en kollektion med armbandsur kan man istället för att satsa på 5 olika klockor (som var och en kräver en gjutform) istället satsa på en eller två samtidigt som man kombinerar dessa med olika armband – där investeringskraven är mycket lägre – samtidigt som man får en spridning på 10 – 15 produkter.

  • Låt processen ta tid och stressa inte fram resultat (skall ej förväxlas med att ni bör vara slapp mot er leverantör) – inled inte ert samarbete med att beställa en stor mängd produkter utan låt börja med den produkt ni har högst omsättning på. Oavsett hur bra allt känns och hur fin faciliteten ser ut måste man ha i åtanke att ingen tillverkare är verifierad innan en första batch levererats – och testats av era konsumenter. Ha en långsiktig plan (3 till 5 år) och gå till produktion med produkterna en efter en. Försök även att spela så säkert det går till en början – det kan mycket väl bli er första och sista order hos tillverkaren och det kan vara acceptabelt att försöka beställa en så låg kvantitet som möjligt – även om det bidrar till försämrade vinstmarginaler.
  • Gå aldrig in i tillverkning utan ett avtal – och var extremt tydlig med material & produktspecifikationer – att komma med ett avtal som säger att produkten “skall vara av högsta kvalitet” är ett slöseri med tid och kommer aldrig hålla i händelse av dispyt. Det enda som räknas på pappret är övertydliga definitioner – av inte bara produkt – utan även hur grundläggande moment som betalning, leverans, retur, eventuell garanti och förpackning skall hanteras.

Givetvis skall man även definiera vad som kvalitetsmässigt är och inte är acceptabelt – detta skall också kompletteras med villkor för hur eventuell återbetalning eller nyproduktion skall utföras – och inom vilka tidsramar.

Ett avtal är inte bara viktigt för att man vill sätta press på leverantören och framstå som en kund att ta på allvar – utan för att det är en knutpunkt i affären där man verifierar allt som rör produkten – något som blir extra viktigt när man har i åtanke att säljare ofta har dålig koll på tillverkningen och lovar mer än de kan hålla. Ett avtal är också en bra piska och morot för leverantören att prioritera er produkt – har man en klausul som tydligt klargör att ni har rätt att dumpa ordern i händelse av att kvalitetskontroll påvisar undermålig kvalitet – eller att tillverkningen försenas – så ger man tillverkaren ett incitament på att göra bättre ifrån sig.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2017-12-29 20:02
Vad är det exakta produktspecifikationerna man ska nämna för att möta EU standard.
Morten Laerkholm
2012-10-08 11:56
Hej Fredrik, tak for en god artikel.

Vil med dette svar blot goere opmaerksom paa en ny maade at find fragt loesninger fra Kina til Sverige paa. Transporteca - www.transporteca.com - er blevet til netop for at goere det lettere for smaa og mellemstore virksomheder at finde gode transport loesninger hurtigt og nemt. Tankegangen er den samme som er set i mange andre industrier, med en portal hvor speditoerer kan vise deres services og priser, og kunder kan finde, booke og betale online. Samtidig faar kunden bekraeftelse med det samme.

Jeg haaber dette kan hjaelpe rigtig mange som i oejeblikket koeber fragt direkte fra speditoerer men foeler at de ikke har oveblok over alternativer i markedet.

Portalen er gaaet i luften 1. oktober og er fokusseret pa mindre afskibninger (mindre en 20 kubik meter af gangen). Paa www.transporteca.com/expansion/ er der en komplet oversigt over all fragt ruter som kan bookes i oejeblikket, hvor det ses at Sverige er godt med.

Venlig hilsen, Morten
Se mer...
Peter Fjordman
2012-08-29 05:21
Intressant artikel. Trots bra förberedelser och stor erfarenhet i Kina kan det gå fel.

http://peterfjordman.files.wordpress.com/2012/08/konkurs-efter-kinabluff.pdf
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.