Du behöver bara en webbläsare. Har du ett konto på något webbhotell kan du troligen redan nu logga in på ditt konto och välja att aktivera något avsystemen jag beskriver nedan. Sedan loggar du in på publiceringsverktygets administrationssida ochlägger in texter lika enkelt som i ett vanligt ordbehandlingsprogram. För den som vill skapa sin egen webbsida finns idag flera publiceringsverktyg att välja mellan, och jag beskriver kort fyra av de vanligaste här.

WordPress - Enkelt

WordPress var ursprungligen avsett för att skapa bloggsidor men har nu utvecklats till ett komplett CMS. Grundinstallationen av WordPress innehåller funktioner för att hantera vanliga sidor samt för att skapa en blogg. När man väl installerat WordPress så är man igång. Någon särskild konfiguration krävs inte.

Vill man ändra sidans utseende finns ett stort antal olika teman tillgängliga direkt från WordPress kontrollpanel. WordPress har även många olika tilläggsmoduler som ger extra funktioner till sidan. Dessa installeras också direkt från kontrollpanelen på ett mycket smidigt sätt. WordPress har ett bra stöd för Svenska genom http://wpsupport.se

Slutsats

WordPress är enkelt att komma igång med och är lätt att administrera. För den som ”bara” vill presentera sitt företag och kanske ha en blogg eller nyhetssida är WordPress den givna lösningen. WordPress är lätt att bygga vidare på med mer funktioner när behoven uppstår.

TikiWiki - Komplett

Är lite annorlunda än de andra systemen som presenteras i artikeln. Medan de andra har en minimal grundinstallation som kan utökas med moduler, så är TikiWiki ett komplett system för det mesta man kan tänka sig. Det innehåller bland annat funktioner för (flerspråkig) wiki, forum, artiklar, bildgalleri, m.m.

TikiWiki har väldigt många konfigurationsmöjligheter. För att göra det lättare att komma igång får man vid första inloggningen välja vilken typ av webbsida man vill skapa. TikiWiki aktiverar då automatiskt de moduler som antas vara lämpliga och konfigurerar dem. Detta underlättar installationen, men vill man ändra något är man ändå tvungen att lägga lite tid på att lära sig systemet.

Tyvärr är den svenska översättningen av TikiWiki
inte komplett. Dom vanligaste funktionerna som wiki, artiklar, blogg och forum är översatta. Men andra delar av systemet kan ha brister.

Slutsats

Behöver man mer funktioner än en vanlig hemsida, och dessa funktioner finns inbyggda i TikiWiki, så erbjuder TikiWiki en enhetlig lösning. I och med att TikiWiki levereras som en paketlösning kan man också vara säker på att alla delar fungerar bra med varandra. Något som man inte har samma garanti för i övriga system.

TikiWiki erbjuder en bra kombination av användarvänlighet
och många funktioner. Tyvärr är den svenska översättningen inte komplett, så man får vara beredd på att själv översätta en del fraser. Detta kan dock enkelt göras genom TikiWikis kontrollpanel.

Joomla - Medelvägen

Grundinstallationen erbjuder det som behövs för att komma igång och skapa exempelvis en hemsida för ett företag. Joomla är likvärdigt med TikiWiki när det gäller användarvänlighet men bygger på en minimal kärna som utökas med moduler för de funktioner man vill ha. Installation av tilläggsmoduler kan göras från kontrollpanelen men är inte fullt så enkel som i WordPress.

Joomla har ett bra stöd för Svenska genom http://www.svenskjoomla.se

Slutsats

Joomla har funnits länge och erbjuder många tilläggsmoduler. Det erbjuder en kompromiss mellan enkelhet och anpassningsbarhet.

Drupal - Avancerat

Drupal är inte förstahandsvalet för dig som snabbt och enkelt vill få igång en webbplats. Drupal erbjuder stora möjligheter till konfigurering och anpassning, men det gör också att systemet ställer högre krav på administratören. Ingenting för nybörjaren, men ett bra system för den som behöver maximal flexibilitet. Liksom för de övriga finns ett stort antal tilläggsmoduler och teman som kan installeras för att tillföra önskade funktioner.

Drupal har ett bra stöd för Svenska.

Slutsats

Om man tillhör gruppen vanliga datoranvändare som snabbt och enkelt vill få igång en webbsida så bör man inte välja Drupal. Om man däremot behöver en specialanpassad lösning och/eller har höga krav på att kunna styra alla detaljer är Drupal ett bra val. Inlärningskurvan är högre än för de andra systemen men man får också större möjligheter när man väl lärt sig det.

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
thedude
2011-06-28 09:57
Tack för läsvärd artikel! Alla dina förslag är baserade på PHP som plattform. Jag vill tipsa om Camelonta CMS (http://www.camelontacms.net) som är ett gratis publiceringsverktyg baserat på ASP.net.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.