Att lyckas med att importera varor har blivit lättare och lättare i den globaliserade värld vi lever i. Men trots det finns där en del saker att tänka på. T ex så kan affärskulturen skilja mycket från land till land och det kan ta flera år för att ens börja förstå varför vissa saker sker.

Här har vi samlat flera viktiga punkter som du bör tänka på för att lyckas väl med din import, oavsett från vilket land du tänker importera ifrån.

Men först och främst.

Varför är det så hett att importera produkter från övriga världen?

Anledningarna är säkert många men de tre starkaste har du här:

Tillgänglighet: Det finns saker som bara inte växer och frodas i Sverige. Apelsiner växer t ex dåligt och kinesiska tigerräkor simmar sällan i Östersjön.

Värdet: En mängd saker, som t ex kaviar, champagne och vin, får en annan status om de packas och tillverkas och importeras, snarare än att de tillverkas i hemlandet. Franska viner, tjeckiskt öl, egyptisk bomull och rysk kaviar har samtliga en status som är svår att slå. Även om råvarorna går att importera och producera klart på plats så klingar det helt enkelt inte lika bra.

Priset: Vissa produkter är billigare då de importeras. Taiwanesisk elektronik, kinesiska leksaker och thailändska kläder, bara för att nämna några. Många saker har vi inte en chans att tillverka för samma låga kostnad som i andra delar av världen och där sparar vi mycket på att importera.

Goda råd för att importera varor från övriga världen

1. Gör en marknadsundersökning – är det fler än du som gillar produkten? Testa noggrant själv, men även på andra.

2. Välj leverantör med försiktighet. Gör provinköp från flera och be om offerter från samtliga som verkar seriösa.

3. Be om referenser av andra kunder som valt att importera från samma leverantör, helts inom EU.

4. Förhandla hårt, men inte så hårt att du riskerar att kvaliteten sänks.

5. Se till att ha prover/prototyper på allt innan du går in i produktion om det gäller att producera nya varor – detta är extremt viktigt vid tillverkning av egendesignade produkter. Dessa skall du använda som referenser mot slutprodukt.

6. Låt en tredje part utföra kvalitetskontroll innan skeppning.

7. Skriv ett kontrakt innan order som noggrant klargör vad som sker i händelse av dispyt, defekter, osv.

8. Läs på och fråga de som vet så du inte gör några allvarliga misstag – varje land har sina regler att följa, både skrivna och oskrivna.

9. Lär dig terminologin för branschen, även på engelska, så du vet vad du pratar om och kan visa att du är kunnig.

10. Var noga med att ta reda på att de produkter du ska importera följer de regler vi har inom EU. Se till att få er vara klassificerad av tullverket och kontrollera med exempelvis jordbruksverket om du ska importera matvaror, om och vilka tillstånd som krävs.

11. Prata med leverantören och ta reda på hur de importerade varorna kommer att packas och fraktas. Det händer inte allt för sällan att varorna är dåligt packade och sönder när de anländer.

12. Skynda långsamt. Ta reda på all fakta innan och stressa inte fram ett beslut om import. Kolla alternativen och även andra länder.

Lycka till med importen!

Flera av de goda råden ovan kommer från Fredrik Grönkvist på ScandinAsian.se med kontor i Shanghai, Kina. Han har bla skrivit artiklarn:

Kina import - för småföretagaren och e-handlaren

En välskriven PI – Din biljett till lyckad Kina import

Guide till Sjöfrakt från Kina

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: