NJUT MER:

Gör en lista på de cirka 20 saker du gillar mest till exempel en resa, en god middag, ett operabesök och så vidare. Låt hjärnan arbeta med listan under några dagar. Prioritera sedan i listan. Fråga dig: ”När gjorde jag detta senast?”. Och planera in de fem saker du tycker bäst om i din kalender under den närmaste framtiden. Njut av dem både före, under och efteråt.

SKRATTA MER:

Leta efter skrattmöjligheter och skrattstunder. Läs roliga böcker, se på roliga TV-program, köp roliga videoband och DVD:er. Tänk efter vem i ditt nätverk som alltid får dig att skratta gott. Umgås mer med dem. Se också till att du kan få andra att skratta genom roliga historier, berättelser eller lite vardagligt ”bus”.

FIRA MER:

Planera för firarstunder. Ta initiativet till ”en rolig timme” på jobbet varje vecka.
Leta efter möjligheter att fira sådant som namnsdagar, födelsedagar, veckans grej, veckans idé och så vidare. Det finns hundratals anledningar att fira mera. Gör din egen lista och börja avverka den nu!

LETA FRAM FLYTET MED STORT F:

Leta efter framgångarna som kommer varje dag. Var uppmärksam även på det lilla; fick färdigt projektet i tid; träffade NN oväntat; beröm från chefen; fick hem affären; fick tid att … med mera. Ta in framgångarna i kroppen och njut ordentligt av dem. Få fram den goda känslan inifrån. Då kommer flytet med stort F. Utnyttja detta flyt för att ta hand om de besvärliga grejerna ...

MÅLFOKUSERING:

Vilka mål har du – privat och i jobbet? Har du skrivit ner dem? Det är först då som de blir målbilder och som du börjar arbeta med din målfokusering. Ta fram anteckningarna varje morgon och kväll och låt hjärnan komma ihåg vad du lovat dig själv. Då arbetar ditt undermedvetna för dig.

TIDSFOKUSERING:

Skriv under en vecka ner de uppgifter du arbetar med. Skriv sedan under de följande två veckorna ner hur mycket tid du lägger ner på dessa uppgifter. Bestäm därefter vilka eventuella tidstjuvar du skall ta bort eller förändra.

Placera in dina uppgifter i rutans fältDISCIPLIN:

Tänk efter varje gång du får en uppgift. Är den viktig eller oviktig? Är det bråttom eller inte bråttom? Placera in dem i rutorna i bilden här intill.
Se till att du befinner dig så lite tid som möjligt i ruta ett och för det mesta arbetar i ruta två och tre. Om du får många ”ettor” blir det en stressande tillvaro, eftersom det ofta är i denna ruta som alla panikåtgärder finns. Hamnar uppgiften i ruta två eller ruta tre blir vardagen mera normal, eftersom det i dessa rutor inte blir lika panikartat vid genomförandet. Hamnar uppgiften i ruta fyra kan du nästan stryka den från din lista.

Disciplin att genomföra de prioriterade åtgärderna spelar en avgörande roll för framgång i motgångstider.

REFLEKTERA OFTA:

Skaffa dig en bok att skriva i. Börja sedan med en reflektionsstund en gång i veckan för att starta processen. Efter 2–3 veckor kan du lägga in tid i kalendern för att göra ett bokslut över varje dag. Utveckla det som är bra. Förändra det som är mindre bra. Tänk på att det även här är din disciplin som spelar en avgörande roll.

GÖR DET NU:

En av de viktigaste principerna för en framgångsrik tillvaro är – gör det nu! Ring samtalet nu! Skriv brevet nu! Skicka vykortet nu! Beröm någon nu! Bestäm mötet nu! Rensa skrivbordet nu! Gör en rolig grej nu! Gör din lista nu!

TA BORT DINA HINDER:

Vilka är dina rädslor och hjärnspöken? Var uppmärksam på dig själv och skriv ner i en liten anteckningsbok varför du tvekar i vissa ögonblick. Rannsaka dig själv om vilka rädslor du har. Men det tar ett tag och är jobbigt, så gör det under en längre period.

Titta exempelvis på golfspelaren Annika Sörenstam som tidigare hade svårt att vinna för att hon var rädd för att hålla vinnartal. Efter träning är hon i dag världsbäst!

Be gärna din omgivning om coachning. De ser kanske saker som du inte uppmärksammat.
Prioritera rädslorna och börja förändringen genom träning och åter träning. Skriv upp dem på en lapp i almanackan. Ta fram lappen under dagen och tänk efter vad du gjort för att förändra ditt sätt att tänka.

GE DIG MER TID:

Skapa mer ”egentid” i vardagen. Låt dig få andrum då och då för att kunna göra dina vardagsuppgifter ännu snabbare och effektivare. Ta dig 20 minuters avkoppling, när det är som mest att göra.
I Hillerød i Danmark har dessa 20 minuter gjorts till tid för en powernap (sovstund) varje dag. Effektiviteten inom kommunen har ökat med nästan trettio procent!

Annars kan du se till att få fem minuter på lunchen för att bara sitta på en parksoffa och meditera. Eller varför inte planera en hel ”egendag” att göra precis vad du känner för när du vaknar.
Be din omgivning om hjälp för att kunna genomföra dessa små avkopplingstillfällen. Byt tider med dina kompisar och kollegor – de håller ställningarna åt dig och du gör detsamma för dem.

I sin bok ”Tankar om tid” menar Bodil Jönsson att man måste skaffa sig personlig tid lite oftare än vad vi gör i dag. Personlig tid i form av att till exempel spela hockey-bockey två gånger i veckan med sina kompisar eller att tidvis helt stänga av telefonen för att inte vara tillgänglig.

Läs fortsättningen: Fokus och 10 budord för framtiden

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.