Många är vi företagare som dagligen hör hur bidragsmöjligheterna står på rad. Politiker, företagsorganisationer, konsulter och institutioner förmedlar möjligheterna till oss på ett sätt som får det att framstå som att det ungefär bara är att komma in och hämta pengarna. Är det så lätt? Nej, tyvärr skulle jag vilja säga i dessa tider då det ju verkligen skulle behövas.

Det är tyvärr som att små och medelstora företag, som innan krisen var framtiden och räddningen för jobben, nu plötsligt inte finns på agendan. Nu är det storföretagen som skall räddas fast att vi har närmare 1.000.000 företag i Sverige. Tänk om vart 10 bolag skulle kunna anställa en person tack vare ett stöd till utveckling av sin affärsverksamhet. Det skulle ge 100.000 nya jobb och oanade export möjligheter. Som EU-politiker skulle jag hellre satsa EU garantier på småföretagen än bara på industrierna. Eftersom jag själv arbetar med produkt- och verksamhetsutveckling ser jag vilken enorm potential som finns i våra entreprenörer och företagare.

Missa inte: Så fungerar starta eget bidrag

Är du en av dessa företagare?

Har du en bra idé så har jag listat några av de punkter du bör tänka på när du skall söka bidrag.

  1. Ta reda på vilka ansökningar som är aktuella just nu (se min sammanställning nedan)
  2. Lägg upp ditt arbete så att du fokuserar på utlysningens mål (tillväxt, anställning, export etc. är självklara och skall lyftas fram oavsett vad det står)
  3. Ta fram mycket fakta som stärker ditt ”case”
  4. Visa tydligt vem du skall ha till hjälp, när och hur mycket. Öka din trovärdighet med ex.vis. trovärdiga personer i styrelsen eller genom rekommendationer/hänvisningar
  5. Skriv ansökan själv i team med en kollega och inte efter en färdig mall
  6. Lobba d.v.s. ring, fråga och gå på möten mm.
  7. Var noga med motfinansiering. Trovärdighet, beskriv hur och vad du och företaget är villiga att satsa i pengar och eget arbete. Lite mer än minimum rekommenderas!
  8. Visa tydligt vem som skall genomföra ditt projekt. Vid presentation ta med nyckelpersonerna...
  9. Var mycket nogrann med budgetbeskrivningen, uppdelning av kostnadsställen o.s.v.
  10. Tänk på att de flesta EU-bidrag kräver samarbete med andra Europeiska företag. Läs reglerna noga. Tänk igenom vem och varför du kan ha nytta av dessa, beskriv noga!

EU-bidrag eller Nationella/regionella

Tips när du ska söka bidrag till ditt företagDen som aldrig tidigare sökt bidrag bör inte börja på EU-bidragen utan försöka hitta svenska möjligheter istället. Som en kollega till mig sa:

–”Med all tid jag lagt på att söka EU-bidrag skulle det förmodligen lönat sig att istället tagit ett extraknäck på McDonalds”.

Läs även: Checklista inför ansökan om EU-bidrag

Det finns andra bidrag på nationell- och regional nivå som är betydligt lättare och ofta mer interaktiva (dialog med handläggaren) som t.ex. Produktutvecklingsstöd via Nutek.

Man skall komma ihåg att EU räknar företag upp till 250 anställda som små. Det gör att de flesta svenska bolag inte riktigt kan mäta sig. Det är därför ett bra tips att söka bland EU-bidrag efter s.k. mikrobolag. Det är mycket få bidrag som riktar sig mot dessa men här finns det enligt min uppfattning en ärlig chans för en svensk företagare.

Här hittar du några av de som handhar bidrag i Sverige och EU;

Vinnova, www.vinnova.se
Tillväxtverket, www.tillvaxtverket.se
Energimyndigheten, www.energimyndigheten.se
Naturvårdsverket, www.naturvardsverket.se

Missa inte: Bidrag du kan söka till företaget just nu


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2011-04-28 17:22
Verkar vara bra information jag får här.
Ha i åtanke att jag är totalt "nollad" när det kommer till sånt här.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.