Intressanta frågor, för handen på hjärtat, i dessa tider när allt kändes som upp och nervända världen i början så tänkte man inte på sitt ambassadörskap för sin arbetsgivare det första man gjorde. Man är sig själv närmast och undrade vad den här situationen skulle innebära.

Mest här och nu. Inte långsiktigt, det gjorde inte jag.

Visst har den märkliga situationen som rått och fortfarande råder bidragit till att påskynda den digitala utvecklingen något enormt och man spår att denna utveckling har tagit bara några veckor som man trodde skulle ta ett par år. Man tycker generellt att mötena som nu sker på distans via Teams, Skype, Zoom och Google hangout med flera är bra, och dessutom betydligt mer effektiva och antalet ”dåliga möten” (läs ineffektiva) är färre. Så långt bra.

Kanske inte alla vet vad en företagskultur är, och det finns säkert olika uppfattningar om det men för mig är det ryggraden i en verksamhet. För mig är företagskultur det som gör att man känner sig som en del av något större och att det man gör är meningsfullt och man känner sig delaktig i det som händer på arbetsplatsen. Alla de saker som bidrar till motivation och ökad produktivitet kommer genom engagemang.

Lästips: Att leda virtuella team i problematiska tider

Företagskultur är ju de gemensamma värderingar som alla anställda förhoppningsvis delar, det är bland annat hur man beter sig mot varandra. En bra företagskultur ökar sammanhållningen och engagemanget, och har man kul på jobbet vill man göra det där lilla extra.

Jag har inte svaret såklart men några reflektioner och förslag vill jag ändå bidra med för att ni ska hitta tillbaka till den tillhörighet ni kände tidigare. Tillhörighet är ju faktiskt en del av företagskulturen.

Samla alla, så långt det är möjligt och givetvis med utrymme för behörigt avstånd, och gör några enkla personalvårdande insatser. 

Dels några olika aktiviteter, gärna utomhus om vädret tillåter. En lite mer lugn variant och en lite mer aktiv så att det finns något för alla. Varför inte till exempel boule, eller en picknick? Kanske en workshop kring något tema (repetition av företagets värderingar), för det är både teambyggande och en även en trygghetsfaktor som man inte får glömma nu när allt har känts så osäkert.

Men bara genom att samla alla och ha fysiska möten lite mer frekvent i början är värdefullt.

Jag tror också att det finns en längtan av den sociala kontakten igen dvs att ses på riktigt, och utan krav. En aktivitet som inte kräver en motprestation och som sker efter arbetstid för de som kan och vill. Dessa insatser kräver inte mycket investeringar men kommer att betyda mycket för arbetsplatsen. Och du, du vet väl att trygga, välmående individer presterar betydligt bättre.

Min gissning är att om du inte investerar i några insatser kommer du se en mycket större cirkulation på medarbetare och kollegor vilket innebär att du kommer behöva rekrytera, och rekrytering är såklart en investering. Det kostar ju tid och pengar oavsett om ni gör det själva eller tar hjälp av en extern part. Men kanske det inte var läge för den där investeringen just nu?

Se även: 5 tips för bästa jobba-hemma-upplevelse

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.