Ord ändrar laddning över tid. Nu senast har detta resulterat i klipp i Pippi Långstrumpfilmen. Ord som tidigare uppfattades som neutrala av de flesta, kan i dag anses stötande för många. Men det finns också ord som tidigare inte kunde användas i vårdat språk, men som nu sägs offentligt utan att någon reagerar.

Ordet kränkt används ofta i dag. Vad innebär ordet? I sin bok "Det var inte mitt fel. Om konsten att ta ansvar" skriver Ann Heberlein "Att kränka innebär att nedvärdera en människa, hennes övertygelser eller livsstil utan sakliga skäl, utan någon intention att förändra, förbättra eller skapa något nytt."

Ann Heberlein menar, att man måste skilja på att bli förnärmad och att bli kränkt. Handlingens avsikt avgör om en handling eller ett yttrande är kränkande. Heberlein skriver "Att tolka saker till det värsta, att känna sig utsatt och påhoppad, förolämpad och kränkt, trots att den anklagade inte haft minsta avsikt att såra, skada eller förnärma, är inte ovanligt."

Även saklig kritik kan uppfattas som kränkande. Ann Heberlein ger exempel på studenter, som känner sig "kränkta" när de inte fått det betyg de anser sig vara värda på en tentamen utan skyller på diskriminering. "I en värld som ständigt upplever sig kränkt blir konstruktiv kritik allt svårare att framföra", skriver hon. Heberlein menar att "begreppet kränkning bör förbehållas de allvarligaste angreppen på människans värde och rättigheter."

Om vi anser oss kränkta när vi blir förnärmade, vilket ord skall vi då använda när vi upplever, att vår frihet har inskränkts eller vår värdighet och integritet som människa har ifrågasatts eller skadats?

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.