Springer du bara på i livet och uppnår en massa bra resultat utan att stanna upp och njuta av det du uppnått. Vad spelar då alla dina ansträngningar för roll om du aldrig lär dig att glädjas och njuta på vägen? Eller ens när du når dina mål?

Jag blev utbränd som 21 åring för att jag piskade mig själv orealistiskt hårt utan att emellanåt återhämta mig. I hopp om att det skulle få mig att prestera bättre. Men vad fel jag hade… istället ledde denna inställning till att jag missade 1000 timmar av jobb och att jag idag har symtom som jag kanske kommer få leva med resten av livet.

Symptom vid utbrändhet

Symtomen på att man är eller börjar bli utmattad kan vara:

  • Känslomässiga; nedstämdhet, oro, ångest.
  • Tankemässiga; att man har svårt att koncentrera sig, minnas eller planera och strukturera saker.
  • Det kan handla om trötthet; att man känner en trötthet som inte går att vila bort, hur mycket man än vilar och sover.
  • Man kan få sömnsvårigheter på olika sätt; det kan vara att man har svårt att somna eller att man vaknar många gånger under natten.
  • Det kan vara kroppsliga symtom; hjärtklappning, magproblem, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet.

Det finns väldigt många olika symtom och jag känner verkligen igen mig i alla.

Läs även: 5 vanliga tecken innan du blir utbränd

Några områden som är viktiga för att undvika utbrändhet

  • Sund egoism: Utgå ifrån sin egen vilja och sina egna begränsningar. Vi måste tänka på oss själva för att kunna vara i form. För mår inte vi bra så påverkar det även vår omgivning.
  • Prioriteringar: Välja och välja bort. Man orkar inte, hinner inte och behöver inte göra allt. Lära sig säga nej för att på det sättet fokusera på det som är viktigast.
  • Låtsasstress: Vi måste fråga oss själva varför vi måste stressa. Ofta sparar vi bara några minuter på att rusa hit och dit. Det ger extremt onödig negativ påverkan på oss att hela tiden lura kroppen att livet är en nödsituation.
  • Återhämtning: Bensträckare, pauser, återhämtning efter jobbet, helger, semester. Vila både i det lilla och i det stora är viktigt för att hålla sig i form. Träning, sömn och bra matrutiner är en enorm fördel om man vill hjälpa kroppen att må bra. Hitta egna rutiner för att varva ner efter en arbetsdag eller en tuff vecka. Exempelvis kan du ta en lugn stund innan du lägger dig och bara sitta i en massagestol, ligga på spikmatta, sitta och fokusera på din andning. Dom tre grejerna gör i alla fall jag varje kväll ca en timme och det ger mig enormt mycket energi.

Ganska enkla grejer egentligen. Sunt bondförnuft. Men underskatta inte kraften i enkelheten.

Det är bra att lära sig av sina misstag men ännu bättre att lära sig av andras. Jag förstår att det som utomstående kan vara svårt att förstå utbrändhet och fullt ut lära sig att förebygga det om man inte har varit med om det. Jag trodde själv att det var ett påhittat tillstånd för lata människor som inte orkade jobba. Jag fick äta upp det. Utbrändhet är på riktigt och det finns dem som går så djupt att de aldrig kommer ur det. Det är starka krafter som vi leker med när vi dagligen pressar oss orealistiskt hårt.

Men det finns en kraft som är ännu starkare och det är entreprenörens drivkraft, samma driv som körde slut på mig samma driv har dragit mig upp. Med det sagt tror jag du skulle klara dig igenom det, men det skulle ta onödigt lång tid och kräva onödigt mycket energi. Energin vill du ju lägga på att utveckla ditt företagande, inte till att vara sjukskriven. Därför måste du hålla dig i form.

Ingenting du gör kommer fungera om inte du fungerar.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.