Tendensen under årets första kvartal i ett inflationsdrabbat Sverige har varit tydlig: tillväxten av nya företag har minskat. Men efter några månader med svaga siffror var maj stark – och nu visar de senaste siffrorna att den positiva utvecklingen fortsätter.

I juni ökade antalet företag – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 0,13 procent, vilket motsvarar 1 411 nya företag*. En siffra som är något bättre än föregående månad då 1 339 nya företag tillkom. Under samma period förra året var motsvarande siffra 3 243 nya företag, en ökning då med 0,31 procent.

Totalt för första halvåret är utvecklingen också positiv: 3 811 nya företag tillkom de första sex månaderna 2023. Det innebär en procentuell förändring sedan början av året på 0,36 procent, att jämföra med 1,2 procent motsvarande period förra året.

– Med tanke på det ekonomiska läget i världen är det glädjande att vi för andra månaden i rad ser en nettotillväxt av företag i Sverige. Näringslivet verkar vara på rätt köl igen och att uppgången syns även på halvårsbasis är lovande. Det är positivt att människor känner sig trygga med att starta och driva egna företag även i tider av lågkonjunktur, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.

Alla regioner ökade i antal företag under juni förutom Skåne län och Jönköpings län. Skåne minskade med 0,10 procent och Jönköping hade en negativ tillväxt på 0,15 procent.

Kronobergs län, Jämtlands län och Hallands län hade starkast tillväxt den senaste månaden. Allra störst var ökningen i Kronoberg med 0,73 procent, följt av Jämtland (0,57 procent) och Halland (0,23 procent).

Totalt under första halvåret har Skåne haft lite av en berg- och dalbana rent statistiskt. Det är både den region som har ökat mest och minskat mest från en månad till en annan. Den största procentuella ökningen var mellan mars och april på 0,96 procent. Den största minskningen låg på -0,64 procent mellan februari och mars.

Sammanställning per region:

Region

Tillväxt juni 2023 (registrerade - avregistrerade)

Kronobergs län

0,73%

Hallands län

0,23%

Uppsala län

0,23%

Västernorrlands län

0,23%

Västmanlands län

0,22%

Kalmar län

0,20%

Örebro län

0,20%

Dalarnas län

0,19%

Östergötlands län

0,18%

Stockholms län

0,17%

Västra Götalands län

0,16%

Norrbottens län

0,14%

Södermanlands län

0,13%

Västerbottens län

0,12%

Gotlands län

0,11%

Gävleborgs län

0,09%

Värmlands län

0,06%

Jämtlands län

0,05%

Blekinge län

0,03%

Skåne län

-0,10%

Jönköpings län

-0,15%

*Det kan förekomma en viss eftersläpning av statistiken mellan olika månader. Det kan handla om att företag som avregistrerats kan bakdateras, där exempelvis en konkurs registreras i Bolagsverkets register i juni, men själva konkursen är avslutad i maj. Då sätts maj sedan som avregistreringsdatum. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.