Det finns personer som försöker lura sig själva och andra att tro att de är på väg att uppnå sina stora drömmar. Snart ska de börja leva sina drömliv. Detta är väldigt lurigt, för de uppnår faktiskt delmål efter delmål. Ändå når de aldrig sina drömmar.

Det kan till exempel vara en person som drömmer om att bli ekonomiskt oberoende, och jobbar och står i och tjänar mer och mer pengar och vill ha mer och mer pengar och blir beroende av pengar. Eller en person som drömmer om att känna sig vacker och se ut som en fotomodell och bantar och opererar sig om och om igen tills personen ser ut som något omänskligt. Eller en person som drömmer om att bli expert inom sitt område och går utbildning efter inbillning och bygger på sig mer och mer kunskaper, som kanske inte ens kommer till användning, därför att personen aldrig anser sig kunna tillräckligt för att duga.

5 sätt att stärka din självkänsla

Anledningen till att de aldrig når sina drömmar är förstås att de aldrig blir långvarigt lyckliga på de sätt som de tror att de ska bli det. Tillfredsställelsen som de känner efter ett uppfyllt delmål är endast tillfällig. För det är fortfarande något annat som de lider brist av.

Nu är vi inne på ett populärt ämne: självkänsla

Din självkänsla är något du tror

Vad är självkänsla? Enligt min uppfattning är självkänsla = självbild = självuppfattning = livsregel = tro.

Din självkänsla är din tro om ditt eget värde. Den skapades och formades under din uppväxt genom andra personers (föräldrars, syskons, släktingars, kompisars, lärares, m.fl.) tro om sig själva och om dig, som du matats med och valt att tro på.

Vad du har valt för tro om ditt eget värde vet bara du, och sannolikt är du inte riktigt medveten om vad du innerst inne tror. Rent intellektuellt och medvetet, och oavsett vad du undermedvetet tror just nu, vad sägs om att välja denna tro om ditt eget värde?:

Du är precis lika mycket värd som varje annan person, och det värdet är oändligt stort.

Det betyder att du är värd allt gott. Du är värd det bästa. Att du anser det är förstås en grundläggande förutsättning för att du verkligen ska kunna njuta av dina framgångar och belöna dig själv. Det är också förutsättningen för sann, inre motivation att uppnå nya framgångar.

När du unnar både dig själv och andra verklig framgång, så skapar du din egen lycka och hjälper andra att göra detsamma. Då försvinner konkurrenstänkande.

Om alla är oändligt mycket värda, hur går det ihop med att jordens resurser är begränsade?

Den absoluta begränsningen är att jorden har en begränsad yta, ett visst antal kvadrat-kilometer (5,10072•108 km² enligt Wikipedia). Det betyder till exempel att det finns en gräns för hur mycket mat och prylar varje person på jorden kan få, som såklart också beror på fördelning, effektivitet, återvinning, etc.

Men det finns faktiskt andra värden än just materiella som varje människa kan få oändligt mycket av utan att det gör något. Ett gott exempel på ett sådant gränslöst värde är kärlek.

Så hur mycket tror du egentligen att du är värd? Jag är övertygad om att ditt värde är oändligt stort. Du är därför värd oändligt mycket kärlek. Tror du inte på mig, såväl medvetet som undermedvetet, så gör följande övning med inlevelse och försök sedan att säga emot.

Uppdrag: Se på dig själv genom kärlekens ögon

Läs igenom hela övningen och lär dig den innan du gör den. Den är enkel men kan vara kraftfull.

Stå eller sitt ner framför en spegel och blunda. Tänk dig att det framför dig står någon som du vet älskar och respekterar dig. Det kan vara din make/maka, en förälder, ditt barn, en vän, … Flyt ut ur din kropp och in i den personens kropp. Se på dig själv genom hans/ hennes ögon – kärlekens ögon – och lägg märke till hur mycket du är värd för den personen. Se vad han/hon ser men som du inte har sett själv förrän nu. Om du skulle dö, hur mycket skulle han/hon sakna dig då? Fyll dig själv med den kärleken, från huvudet till tårna, och känn efter ordentligt. Öppna sedan ögonen och se på dig själv i spegeln. Vad ser du? Slut sedan ögonen igen och ta med dig den kärleken in i din egen kropp. Lägg händerna på ditt hjärta, och låt det sjunka in. Öppna ögonen. Vad anser du nu att du är värd?

Självkänsla kan vi aldrig få för mycket av, eftersom vi är oändligt mycket värda. När du aktivt och regelbundet stärker din egen självkänsla, t.ex. med övningar som den ovan, kan du sluta kämpa och börja leva. Unna dig nu din verkliga framgång och belöning, så kan du visa andra sen hur man gör. Det är vi alla värda. Bara så du vet.

Tror du på dig själv?

I nästa artikel tar jag upp ett annat populärt ämne: självförtroende

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

3 kommentarer
2011-10-29 00:28
Hej Helena!
Tack för att du frågar. Då vill jag passa på att slå ett slag för självhypnos och hypnosterapi som jag själv ägnar alltmer tid åt. Det är egentligen samma sak som mental träning. Googla på orden så kommer du bl.a. att finna olika hypnosinspelningar för såväl bättre självkänsla som bättre självförtroende. De finns både på CD och i MP3-format som du kan köpa/ladda ner och lyssna på. Lycka till på din väg!
Se mer...
Helena Nilsson
2011-10-28 05:27
Vad bra det du skriver! Har inte testat övningen än men ska göra det. Har du några andra tips hur man kan öka självkänslan? Eller kanske blandar jag nu ihop självförtroende och självkänsla.. 🙂 Inte säker. Men finns det andra sätt att bättra på sin självkänsla?
Linda V
2009-12-29 17:39
denna kurs har hjälp några jag känner, de har märkt stor förbättring i livet på alla sätt och vis!!! BÄTTRE SJÄLVKÄNSLA, SJÄLVFÖRTROENDE OCH STÖRRE FRAMGÅNG. på ett sympatiskt sätt ;)

http://www.lemberg.se/
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.