Lille Pelle 11 år har förfärligt stökigt och dammigt på sitt rum. Leksaker, andra prylar och kläder ligger i drivor över golvet och skrivbordet, och dammråttorna är stora som kaniner. Han har till och med ett gäng kaninungar i sängen.

Pelle har som mål att ha sitt rum städat och fint inom två timmar. Motivationen till det har han fått från att…

a)…hans mamma sa att ”städar du inte ditt rum genast ska du få ett rejält kok stryk!”;

b)…hans mamma sa ”städa nu ditt rum Pelle så ska du få glass och maränger med chokladsås efter maten, och så ser vi senaste Harry Potter-filmen!”;

c)…han har tröttnat på att nysa kaniner, och så skulle det vara förfärligt pinsamt om han har stökigt när kompisarna kommer om två timmar;

d)…han vill ha rent och fint – fritt från prylar och damm – när han ska bygga sitt nya Harry Potter slott i Lego.

Förklaring:

a) är ett exempel på ”yttre motivation”, därför att det är Pelles mamma som ger honom motivationen, inte han själv. Det är också ”från-motivation”, för Pelle vill inte ha ett kok stryk så han motiveras bort från det. Vi kan kalla denna kombination av motivationsfaktorer för ”yttre från-motivation”.

b) är också exempel på yttre motivation, men denna gången är det fråga om ”till-motivation”, för Pelle vill ha glass och se Harry Potter-film. Denna kombination kallar vi ”yttre till-motivation”.

c) är exempel på ”inre motivation”, för motivationen till att städa kommer inifrån honom själv utan att någon annan har sagt åt honom att göra det. Det är också uppenbart från-motivation, alltså sammantaget ”inre från-motivation”.

d) är också exempel på inre motivation, denna gång kombinerad med till-motivation. Alltså ”inre till-motivation”.

Det går bra att kombinera de olika motivationsfaktorerna – inre och yttre och till- och från-motivation. Det brukar vi faktiskt oftast göra, helt omedvetet. Gör man sig medveten om det genom att helt enkelt uppmärksamma vad som driver en, kan man, om man har mest av en sorts motivation, medvetet förstärka de andra.

En förutsättning för all motivation är att du har ett mål – att du vill uppnå något.

Vad har du för stora, viktiga mål i livet?

Vilket av målen känns viktigast just nu?

Vad är det för sorts motivation som driver dig till att uppnå ditt mål?

Upplever du mest inre eller yttre motivation?

Yttre motivation kan vara väldigt stark: Om en rånare på stan riktar en pistol mot dig, kan du nog till och med finna motivation till att ge honom din plånbok, som du kanske inte hade gett till en främling i annat fall. Om du skulle vinna en miljon på lotto, skulle du då tveka att lösa in din lott mot pengarna?

Fastän att yttre motivation kan vara stark, så har den en begränsning i det att den alltid är beroende av någon annan för att du ska kunna känna den. Så vill du kunna känna bestående motivation, utan att du har någon annan som springer efter dig med en laddad pistol, rekommenderar jag dig att också satsa på inre motivation.

Är ditt mål något du känner dig tvingad att uppnå för att någon annan säger det eller du tror att någon annan förväntar sig det av dig, fråga dig själv: Vad är det för positivt som jag själv kan få ut av det? (What’s in it for me?)

Kommer du inte på något svar, ens imorgon, så fråga dig själv: Hur kan jag slippa göra det?

Är målet något som du får en belöning av någon annan för att du uppnår det, är det lätt hänt att du kommer att förvänta dig allt större belöningar för att fortsätta att vilja uppnå nya mål inom samma område. Till exempel såsom man alltid förväntar sig årlig löneförhöjning från arbetsgivaren, eller efter SM-guld ska man ta EM-guld och sen VM-guld och OS-guld. Det är ju inget fel med det, förutom att motivationen uteblir utan belöningen, om du inte kan hitta din inre motivation också förstås…

Fråga dig själv: Varför skulle jag vilja göra det även utan belöning från någon annan?

Upplever du mest till- eller från-motivation?

Från-motivation behövs många gånger för att man ska göra det som måste göras. Det är katalysatorn som får dig att börja agera. Från-motivation kan ge dig en kraftfull knuff framåt, till exempel med kläderna på ner i kalla sjön om du har en getingsvärm efter dig. Problemet är bara att motivationen avtar så fort du har nått målet – när getingarna är borta kanske du inte är motiverad att ligga kvar i sjön, eller?

Ett annat problem med från-motivation är att vi tenderar att få mer av det vi fokuserar på, för om du går och tänker på att du inte vill stöta på en getingsvärm fler gånger så måste du samtidigt tänka på getingar, och då ökar automatiskt din perception för getingar och du ser getingar överallt och känner kanske obehag av det. Det är så man skapar sig fobier.

För att motivationen ska bestå, och för att du ska känna behag istället, är det väldigt bra att komplettera från-motivationen med mer till-motivation. Varför vill jag ligga kvar i kalla sjön med kläderna på? Kanske kan jag dyka efter snäckor?

För att byta fokus från det du inte vill ha (från-motivation) till det du vill ha (till-motivation) kan du fråga dig själv: Om jag inte vill ha ”det”, vad vill jag ha istället? Varför vill jag ha det jag vill ha istället? Vad skulle det betyda för mig?

Uppdrag

Slutsatsen av detta med de olika sorternas motivation är denna: Om du nu har ett mål som du tycker är viktigt, kanske ett drömmål, och du upplever att det är svårt eller tar lång tid att uppnå, så behöver du utrusta dig med den sortens motivation som ger dig bestående, kontinuerlig fokus på det du vill uppnå. Gissa vilken sorts motivation det är! Just det: inre till-motivation!

Förutsättningen för att du ska uppleva inre till-motivation är att målet såväl som vägen dit känns meningsfulla. Vet du vilken den bästa frågan är för att locka fram meningen och dina värderingar ur ditt undermedvetna sinne? Jo, ”varför?”

Varför vill du uppnå ditt mål? Varför är det viktigt för dig? Varför vill du göra det du behöver göra för att nå målet?

Vill du skriva ner ditt viktigaste mål och svaren på dessa tre frågor till dig själv nu, så att du är redo för nästa artikel Klara, färdiga, börja!

Tänk som en Jedi

Hur tänker en Jedi? Svaret får du i nästa artikel

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.