Omvärldsbevakning med hjälp av RSS-flöden är definitivt något för oss smartlata. RSS kan tyckas vara ett självklart inslag ibland nyhetssidor, bloggar och andra sajter men har du funderat igenom hur just du verkligen drar nytta av att ha prenumerera på dessa flöden?

Konkurrentbevakning och spark i baken

Ett exempel som kan tjäna till inspiration är denna historia tagen ur vårt eget företagarliv.

Ett RSS från en konkurrent kom och meddelade att denne har lagt ut ett nyhetsbrev på sin webb. Första tankarna är fula ord om att han hann först och inte vi. Vi har en stor offert hos en av kunderna och den vill vi gärna ha.

Sen, efter att ha läst nyhetsbrevet och funderat en stund och fick vi den ack så välbehövliga sparken i baken att göra något ännu bättre. Snyggare, smartare och med bättre rubrik. Sagt och gjort ett nyhetsbrev tas fram för att toppa det som konkurrenten precis skickat ut. Det går ut lite tidigare än vad kommunikationsplanen säger. Och situationen har gått från en svordom till en handling och nya affärsmöjligheter!

RSS-flöden från lämpliga webbbplatser ger dig koll på vad som händer. Det ger dig nyheter, omvärldsbevakning och konkurrentbevakning. Fundera igenom vilka och vad du ska samla på för att få ett skräddarsytt paket för just din affär och ditt företag. När tekniken fungerar så är den verkligen ett medel för den lata.

Lathund för RSS-prenumerationer

RSS-flöden kan tas emot och presenteras mha en RSS-läsare (flödesläsare). De allra flesta webbläsare har den möjligheten inbyggd. För dig som inte riktigt kommit igång med RSS så kommer här en lathund:

Klicka på symbolen RSS-symbol

Du kommer att få frågan om du vill prenumerera på denna feed, klicka på den länken. Välj sedan var du vill att listan ska sparas, tex under favoriter. Nu kommer den orange RSS-symbolen att dyka upp i din webbläsare där du har valt att spara den. Du behöver vara klicka på symbolen för att få se listan med de senaste rubrikerna i din dator.

Förklaring RSS

RSS är ett smidigt sätt att hålla sig uppdaterad på vad som händer på en sajt, utan att behöva surfa dit varje gång. Rent tekniskt samlar man informationen i en RSS-läsare eller tittar på den i ett program i sin vanliga webbläsare. När en ny artikel publicerats ser man det direkt som en rubrik i en lista. Man kan sedan klicka på någon av artiklarna och på så så sätt få upp hela artikeln. Att prenumerera via RSS är gratis.

RSS för smartlata:

Fundera över syftet med att du vill följa någon. Våra urvalskriterier är just nu: konkurrentbevakning, örat mot rälsen för att se vad de insatta säger och bara kul!

Välj några få som du vill följa. Bättre några få som du byter ut då och då när du känner att de inte fyller sitt syfte längre. Det är lätt att få för mycket information som du sen inte orkar göra något av.

Städa bland dina flöden ganska ofta. Analysen och det du väljer som åtgärd efter att ha fått en idé är viktigare för din affärsutveckling än att du har många flöden igång. Givet att det inte är ditt jobb att ha koll på allt och alla. Men då använder du säkert RSS redan :)

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.