Men har vi då inte en massa ”Riskkapitalister” mitt ibland oss?

Vad är då inte ”egenföretagare”, förutom en människa som satsar tid och resurser för att starta upp ett företag? En blivande egenföretagare riskerar både tid, och egna pengar för att skapa en ny ”organism” – ett företag!

Petter sätter sitt hus i pant hos banken, startar en bilmekanikerfirma, anställer en person. Första året går han med förlust, det andra breakeven och det tredje året visar han en mindre vinst.

Lisa startar en städfirma. Hon måste ha ett startbelopp och hennes man tar ett banklån åt henne för att hjälpa henne att starta företaget. Hon får inte ens låna av banken, utan det måste hennes man göra åt henne. Han är faktiskt också en riskkapitalist, tillsammans med sin fru som faktiskt riskerar sin tid och arbete som hon kanske inte kommer att få betalt för. Hon tar en risk!

Ordet Riskkapitalist har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Istället borde samhället - läs vi medborgarna – hylla dessa vardagshjältar, som riskerar att faktiskt förlora sina tillgångar i en nystartad rörelse!

Man måste i debatten skilja på riskkapitalist och venturebolag. Idag likställs dessa företeelser.

Vad man egentligen pratar om här är de riskkapitalinvesteringar som kan ske enligt ett antal strategier men som delas in i två huvudtyper: Venture samt Buy-out.

Venturekapital investeras i ofta nystartade bolag med hög risk, hög potential, tillväxtambitioner och stort behov av nytt kapital för att ta nästa steg i bolagets utveckling.

Buyout omfattar generellt investeringar med ett starkt inslag av lånefinansiering i mognare företag/branscher. Värdet skapas genom effektivisering och omstrukturering av verksamheten samt genom finansiell hävstång.

Dessa företeelser är något helt annat än den lille företagaren som ofta riskerar allt för att skapa ett företag!

Så låt oss sluta använda ordet Riskkapitalist som ett skällsord, för samtidigt skäller vi då på den ensamme lilla företagaren som kämpar sig fram i en djungel av pålagor, skatter, myndighetsregler och till på köpet en negativ allmänhet.

Kom ihåg att idag skapas inte jobben hos de stora företagen – de skapas hos den lille företagare, en” riskkapitalist” som många gångar riskerar hus och hem för att faktiskt starta och driva ett företag som kanske kommer att anställa ett antal människor! Ett företagarvänligt samhälle skapar flera jobb och en god tillväxt som vi alla behöver!

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.