- Det är lätt att känna sig stressad och frustrerad när man fastnar i bilköer, om tåget är försenat eller om kön till incheckningen på flygplatsen är lång. Släpp frustrationen och oron, dra istället nytta av tillfället att reflektera över dina mål och hämta tillbaka dig själv till nuet om du kommer på dig med att oroa dig över saker som har hänt eller kan inträffa, säger Sami Sulieman.

Ta ett steg närmare ditt mål varje dag

Om du lätt blir frustrerad eller irriterad när saker och ting hakar upp sig och inte går din väg är det klokt att fundera på vad exakt det är som stressar dig, vad du är orolig för, vad du känner att du inte hinner med och varifrån din eventuella frustration härstammar.

- Frustration bottnar ofta i att man arbetar utan en plan. Du kan aldrig få allt gjort, det är helt omöjligt så det är inte ens lönt att försöka. Du måste bestämma dig för vad exakt det är du vill uppnå och varför. I nästa steg krävs ritualer, struktur och planering för att kunna jobba fokuserat för att uppnå dina mål, säger Sami Sulieman.

Han rekommenderar den som arbetar med mål att formulera ett femårsmål som gärna får vara visionärt och högtflygande, huvudsaken är att målet motiverar och engagerar dig. Bryt därefter ner det långsiktiga målet i delmål på ett års, ett halvårs, en månads, en veckas och en dags sikt.

- Jag rekommenderar den som befinner sig ute på affärsresa att gå upp en stund tidigare än vanligt på morgonen för att i lugn och ro reflektera över sina mål. Se över dina långsiktiga mål. Låt ditt undermedvetna vara öppet för ledtrådar kring hur du kan ta dig ett steg närmare ditt mål under dagens lopp. Sätt av ett par minuter till att planera dagen. Vilka saker är absolut viktigast att du får gjort idag? Välj ut högst tre saker som överensstämmer med dina långsiktiga mål, säger Sami Sulieman.

 Formulera syftet med dina mål 

Han påpekar att en mållista är långt ifrån detsamma som en önskelista. Det räcker inte att formulera dina mål på ett papper och sedan nöja dig med att lägga det i byrålådan.  Börja istället agera på målen så snart du formulerat dem. Levandegör målen genom att visualisera dem för dig själv. En framgångsfaktor för den som arbetar med konkreta mål är att formulera målen på ett positivt och möjlighetsskapande sätt, annars riskerar målen att begränsa oss helt i onödan.
 
- ”Jag vill få ett bättre jobb” eller ”Jag vill tjäna mer” är exempel på målsättningar som lätt känns för vaga för att vi ska känna oss motiverade att agera på dem. Prova istället att formulera målet ”Om ett halvår har jag en dubbelt så hög månadslön jämfört med idag”. Det gäller att fråga sig själv varför man vill nå ett visst mål, vad man hoppas kunna uppnå genom att exempelvis avancera i karriären eller höja sin lön, säger Sami Sulieman.

Foto: Claes Rosengren

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.