De flesta människor som funderar på personlig utveckling tänker nästan oavkortat på positivt tänkande, de tänker på alla dessa framgångskonsulter och deras läror om att allt löser sig bara man ”tänker rätt”. Visst, att tänka positivt och ha vetskapen eller inställningen att vi klarar av att göra mer med våra liv än vid vi hittills visat, kan vara ett nog så viktigt verktyg, men det slutar inte där.

Vi har alla friheten att drömma stora drömmar, men det är först när vi går från tanke till handling och börjar agera, planera och faktiskt utföra det som är nödvändigt för att nå våra mål och drömmar som vi utvecklas som människor - Detta är personlig utveckling.

Låt säga att du drömmer om att gå ner i vikt. Tror du att tänka positivt om detta eller drömma om det kommer att hjälpa? Nej knappast. För att nå dit måste du ta ett fast beslut att detta ska ske, kartlägg hur du blev överviktig och sen sluta med att begå samma misstag som du tidigare gjort. Därefter planerar du hur du ska bli av med din övervikt. Naturligtvis måste det ”kosta dig” något. Antingen äta mindre och bättre eller rör dig mer. Helst en kombination av detta. Kanske klarar du inte av att bryta ditt mönster själv och kan behöva ta hjälp av någon. En personlig tränare eller dietist kan göra underverk. Oavsett vad det är för problem du har eller kan råka ut för som människa så finns det alltid någon form av expertis dit du kan vända dig om du behöver hjälp.

Genom att ändra oss, kan vi förändra saker i våra liv. Men det är endast genom att ta ansvar för vår nuvarande situation som vi kan förstå att vi kan ändras.

Med positivt tänkande menar jag nu inte att man med rätt attityd och ett påklistrat leende ska stå och skrika ”KANOOOON” när ens hus precis börjat brinna och gubben/gumman lugnt sitter kvar i huset. Nej positivt tänkande betyder något helt annat och att agera är rätt melodi.

Missa inte: Myten om positivt tänkande

Pessimisten

En pessimist ser på en situation och känner sig maktlös. De tänker antingen att dom inte kan förändra sin situation eller ännu värre att de själva inte är ansvariga för den. De ser nederlag som något som alltid händer just dem. De ser sina tidigare misslyckanden som ett bevis på att dom kommer att misslyckas igen. Allt detta kombinerat gör att en pessimist inte kan se en väg ut ur sitt problem och därmed finns det ingen anledning att försöka bättra sig. Personlig utveckling är inte möjlig om man är en pessimist.

Optimisten

Optimisten tar ansvar och inser att problemet går att lösa, bara man kommer på hur. De vidtar åtgärder för att ändra på sig och sin situation. De vet att de själva har makten till förändring, de vet att de själva inte är ”roten till det onda” men tar ändå ansvar för den förändring som måste ske.

Personlig utveckling handlar om att ta lärdom, att växa med sin uppgift, ha en målsättning, planera och använda sig av de resurser som finns för att lösa ett problem eller finna nya resurser och lösningar. Kort sagt att ta ansvar. För att nå dit måste man även ha självkontroll. Trots allt är det enklare att skylla ifrån sig än att ta ansvar, kortsiktigt ter sig pessimistens liv mycket mer bekvämt och det är där som din självkontroll kommer att hjälpa till. Saknar du självkontroll? Då kan du använda dina nya kunskaper och börja jobba med att förändra detta faktum som ett första steg i din personliga utveckling. Trots allt måste du vara en optimist som är förändringsbenägen om du hittat denna artikel.

Se även: Positivt tänkande räcker inte för att må bättre

Observera att alla människor har förmågan att kunna ändra sig bara belöningen är tillräcklig eller priset för att inte ändra sig är för högt. Många extremt framgångsrika människor föds med extremt dåliga förutsättningar. Att dom gör denna resa, från i vissa fall ren misär till extrem rikedom eller extremt dålig fysik till rena atleter beror på att priset var för högt att inte bättra sig. Det mest förrädiska som finns när det gäller personlig utveckling och självförverkligande är när man har det så där lagom bra eller dåligt att man inte ens reflekterar över sin situation. Tänk efter, varför är det du en gång drömde om inte längre viktigt för dig? Eller är det viktigt men lagom kanske räcker eller har du bara långsamt accepterat att du inte är värd att förverkliga dig själv?

Snabbkuren för denna mentala passivitet är att du omedelbar måste ”höja ribban”. Någon sa en gång; den plats på jorden där man hittar mest mest outnyttjad potential är på kyrkogården.

Gå inte i denna fällan, utan ta ansvar för att uppnå det du alltid drömt om, ta ansvar för att leva ditt liv till fullo, ta ansvar för att göra dig själv lycklig och leva ett så bra liv du bara kan.

Lycka till!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

3 kommentarer
2011-04-28 22:02
Jag har precis kommit tillbaka från ett hem där jag rehabiliterades från självmordsplaner till ett positivare tänkande idag.
Det går faktiskt att underlätta det här med positivt tänkande, tex då man lagt sig för natten så kan man tänka på såna saker som man vet ger en glädje. Resultatet av det blir att man vaknar på ett strålande humör. Det funkar för mig, så varför skulle det inte funka på andra.
Tomas Edison fick frågan "Hur känns det att ha misslyckats 700 gånger"
-Jag har inte misslyckats 700 gånger, däremot har jag upptäckt 700 sätt som inte fungerar, så nu kan jag ägna mig åt att hitta lösningen. Handlar då om glödlampan, fyndigt sagt, inget negativt mellan hans öron inte.
Se mer...
Anton P
2011-04-02 16:47
Väl skrivet. Har alltid trott att positivt tänkande är när man är glad hela tiden, som verkat löjligt. Nu förstår jag bättre.
Janet
2009-10-23 17:59
Vad skönt att läsa en artikel om positivt tänkande som förklarar det så bra! Jag har jobbat med MLM och där var det ett ständigt tjat om detta och alla skulle springa runt och vara positiva. Det är ju trevligt men det verkar som de glömde bort att jobba 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.