Skitsnack. Har du någonsin talat illa om någon? Har du någonsin tvingats arbeta tillsammans med en person som du tycker illa om? Har du fört saker vidare som andra kommit till dig med i förtroende bara för att det har varit lite kul att skvallra? Vad människor inte tänker på är att om du säger något ofördelaktigt om någon annan så kommer det alltid tillbaka till dig i någon form.

Det finns dock en del personer som blir duktiga på att tala illa om andra och vinner något slags ryktbarhet utav allt skitsnack. Det finns dock en gräns för hur långt man kan komma med ett sådant beteende och det är knappast något som man kan uppmuntra till att träna upp sin förmåga i.

Varför vi talar illa och ofördelaktigt om människor har med våra behov, värderingar och trossatser att göra och är ett kapitel som vi inte skall gå in på här.

Det positiva skvallret

På samma sätt som allt ofördelaktigt alltid slår tillbaka på dig så kommer alla positiva kommentarer du fäller om människor också tillbaka till dig i en eller annan form. Att tala väl om folk är dessutom väldigt roligt. Många gånger går vi och håller alla fina saker som vi faktiskt tycker om vår omgivning för oss själva. Därför snuvar vi dom på möjligheten att bli berörda, glada och stolta över vad vi faktiskt tycker om dom. Egentligen är det ganska märkligt beteende, eller?

Övningen den här gången är därför att du skall fundera lite på personer i din omgivning som du faktiskt går och bär en massa positiva känslor till. Det kan vara någonting som den personen gör, eller hur han eller hon är eller någon positiv egenskap som du har noterat hos personen. Därefter vill jag att du berättar om det här för ett par gemensamma bekanta.

Upprepa det gärna ett par gånger under ett par veckors tid så skall du få se vad som händer! (Det är förresten helt OK att göra det här till en vana...) Det enda som är viktigt är att det du säger är helt sant. Att du uppriktigt i ditt hjärta verkligen känner så. Om man låtsas som man tycker någonting så uteblir resultatet långsiktigt. Det kan fungera ett tag men människor genomskådar alltid sådant i längden.

Den stora utmaningen

Om du känner att du redan har den här vanan inne eller är redo för lite större utmaningar så föreslår jag att du gör den här övningen. Återigen handlar det om att tala väl om någon men denna gång skall det vara någon som du tycker illa om. Tänk på att det du sänder ut alltid kommer tillbaka till dig i någon form. Även här gäller det självklart att du skall vara ärlig. Det kan vara knivigt. Det är lätt att säga att det inte finns något bra med den människan. Jag har ett exempel där det kändes så.

Jag gjorde det här experimentet när jag jobbade för Manpower en gång i tiden
. Jag hade en arbetskompis som jag verkligen irriterade mig över varje dag. Det var förresten inte bara jag som tyckte illa om personen utan en hel del på avdelningen tyckte som jag. Till en början kunde jag inte komma på någonting bra om personen.

Det är ju som bekant så att om du fokuserar starkt på en sak så raderar du allt annat vilket är anledningen till att det är svårt att komma på bra saker om de du ogillar. Men i och med att jag ändrade fokus så började jag se kvalitéer som jag tidigare missat. I det här fallet var det så att personen i fråga alltid var punktlig. Aldrig någonsin skarvades det med tider före eller efter en rast.

Detta var något som vi alla hade skojat om. Vi tyckte att det var lite löjeväckande. När jag nu verkligen tänkte efter så insåg jag att vi andra faktiskt irriterade oss just på grund av att vi tvingades erkänna för oss själva att vi var ganska slarviga.

Jag började berätta för alla om hur imponerad jag var av det här med tiderna och det dröjde inte länge förrän det började hända saker. Vi bytte fokus och vi såg med andra ögon på vår arbetskompis. I och med att vi ändrades så hände också det mirakulösa att den här personen ändrades.

Förvandlingen var häpnadsväckande. Det var som om ett under hade hänt. Den tidigare så svåra och stela människan började bjuda på sig själv och vi såg sidor som vi tidigare inte sett. Vi är idag mycket goda vänner.

Låt med andra ord under hända där du befinner dig!
Börja praktisera nu! Du och din omgivning förtjänar det!

Lev Nu - För allt vad du är värd!

Se även: 6 enkla regler för feedback


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2010-10-22 04:57
Det du säger är så sant så. Tyvärr har jag ibland nåt konstigt behov som vill att jag ska ta upp negativa saker med människor, gärna bakom ryggen på dem. Trist attityd o nästan alla jag känner är likadana.

Dags att tänka om, för mig i alla fall! ;-)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.